Αγωνία για την επιβίωση της βιομηχανίας σε Ελλάδα και ΕΕ

Σε θέμα πρώτης προτεραιότητας θα πρέπει να αναδειχθεί, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, τα ζητήματα ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας στο φόντο και των συνεδριάσεων τη Δευτέρα και την Τρίτη των Eurogroup και Ecofin, όπου ετέθη, μεταξύ άλλων το πόσο το ενεργειακό αλλά και οι διεθνείς εξελίξεις διαμορφώνουν ένα πλαίσιο προσκλήσεων για τη μεταποίηση.

Υπενθυμίζεται ότι η ίδια η Κομισιόν στο έγγραφο προετοιμασίας για τις συναντήσεις αυτές έθετε μετ΄ επιτάσεως τα ζητήματα. Όπως ανέφερε, ειδικότερα, το ειδικό ενημερωτικό σημείωμα της Κομισιόν: «Οι τιμές της ενέργειας έχουν μειωθεί

από την κορύφωσή τους, αλλά είναι πιθανό να είναι υψηλότερες από ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν, με μακροπρόθεσμες οικονομικές συνέπειες».

«Στοιχεία από την έρευνα επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων δείχνει μια ισχυρή αύξηση του ποσοστού των επιχειρήσεων που δηλώνουν ότι το ενεργειακό κόστος αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για το μακροπρόθεσμο επενδυτικό τους σχέδιο, καθώς αυξάνεται από 28% στο 59% των επιχειρήσεων της ΕΕ μέσα σε ένα έτος», υπογράμμιζε η Κομισιόν.

«Η υιοθέτηση ενός οικονομικού μοντέλου λιγότερο εξαρτώμενου από την ενέργεια και τον άνθρακα μπορεί να είναι επωφελής, αν και συνοδεύεται από προκλήσεις: κατά τη διάρκεια της στροφής, οι αλλαγές στην παραγωγή θα συνεπάγονται απώλειες θέσεων εργασίας, έστω και σε συνθήκες στενότητας των αγορών εργασίας», υπογράμιζε η Κομισιόν.

Να σημειωθεί ότι από την πλευρά του χθες ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος συμμετείχε χθες και σήμερα, στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του ECOFIN στις Βρυξέλλες, μιλώντας για το θέμα του αντικτύπου των τιμών ενέργειας στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, έθεσε τα θέματα του συντονισμού μεταξύ των κρατών μελών, της ενίσχυσης των δράσεων για την ενεργειακή κάλυψης τη ΝΑ Ευρώπης αλλά και της άρσης φαινομένων «εσωτερικού ανταγωνισμού» στην ΕΕ.

Χαρακτηριστικά, τόνισε ότι «η ενεργειακή κρίση αναδεικνύει με επιτακτικό τρόπο την ανάγκη μιας πραγματικά κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στην ενέργεια. Οι ανάγκες της οικονομίας το επιβάλλουν».

Στην παρέμβαση ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι η ΕΕ πρέπει να κινηθεί σε 2 άξονες: Ο πρώτος είναι κοινός προγραμματισμός για τα ενεργειακά δίκτυα με κέντρα παραγωγής γεωγραφικά κατανεμημένα. Και ο δεύτερος είναι ο ενιαίος οικονομικός σχεδιασμός για να υπάρχουν οικονομίες κλίμακος και να σταματήσει το φαινόμενο της έμμεσης υπονόμευσης των σχεδίων μιας χώρας από άλλες.

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι σε αυτό το πλαίσιο είναι σκόπιμο να προωθηθεί η ενεργειακή διασύνδεση της Ευρώπης με τις χώρες της νοτιοανατολικής Μεσογείου (Αίγυπτο, Ισραήλ), τονίζοντας ότι πέρα από την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, με αυτόν τον τρόπο εξυπηρετούνται και τα γεωπολιτικά συμφέροντα της ΕΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάπτυξη των υποδομών που ενισχύουν τη διασύνδεση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου θα απασχολήσει αύριο και μεθαύριο, την Υπουργική Διάσκεψη των κρατών που συμμετέχουν στη Διασύνδεση της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Central East South East Connectivity – CESEC), η οποία θα διεξαχθεί στην Αθήνα.

Στο επίκεντρο θα βρεθεί η ανάπτυξη του λεγόμενου «Κάθετου Διαδρόμου» φυσικού αερίου, όπου στο περιθώριο της Διάσκεψης θα υπογραφεί MoU για την είσοδο της Ουκρανίας και της Μολδαβίας στο project του Κάθετου Διαδρόμου, στον οποίο ήδη συμμετέχουν η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Ουγγαρία.

Επίσης, στο περιθώριο της CESEC θα πραγματοποιηθεί και συνάντηση της Διοίκησης του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) με στελέχη της DG Energy προκειμένου να συζητηθεί η πορεία του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ – ΚύπρουΕλλάδας «Great Sea Interconnector».

Επίσης, τις εργασίες της CESEC θα απασχολήσει η ανάπτυξη των υπολοίπων διεθνών ηλεκτρικών διασυνδέσεων καθώς και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), των υποδομών αποθήκευσης ενέργειας, αλλά και των νέων τεχνολογιών όπως του υδρογόνου, ανανεώσιμων καυσίμων και δέσμευσης άνθρακα.

Στην διάσκεψη θα συμμετέχουν η Επίτροπος Ενέργειας κυρία Κάντρι Σίμσον, καθώς και υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη από την Ιταλία, την Βουλγαρία, τη Σερβία, την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Ρουμανία, την Σλοβενία, την Αυστρία, το Μαυροβούνιο, τη Μολδαβία, την Κροατία, την Ουγγαρία και την Ουκρανία. Τις αντιπροσωπείες των χωρών θα υποδεχθούν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης και η υφυπουργός Ενέργειας κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου.

Κινήσεις των CEOs

Στο μεταξύ τα μέλη της διοίκησης της Ευρωπαϊκής Στρογγυλής Τράπεζας για τη Βιομηχανία (ΕRT - European Round Table for Industry), όπου μετέχει και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, μαζί με τους επικεφαλής εταρειών, όπως η Vodafone, η Siemens κτλ είχαν συνάντηση, την Περασμένη Τεράρτη 11/1 στο Μιλάνο με τον πρώην πρόεδρο της ΕΚΤ και πρώην Πρωθυπουργό της Ιταλίας, καθηγητή Μάριο Ντράγκι, που έχει αναλάβει να εκπονήσει ένα σχέδιο για την αναζωογόνηση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης. Αντιπροσωπεία των

Οι εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, με βάση όσα ανέφερε ανακοίνωση της ERT , πρωτοστατούν στην Ευρώπη ηγούμενοι εταιρειών με δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο. Ως καινοτόμοι και επενδυτές σε ευρωπαϊκές περιφέρειες, όπως αναφέρεται, έχουν μοναδικές γνώσεις για το εξαιρετικά ανταγωνιστικό παγκόσμιο επιχειρηματικό περιβάλλον και γιαυτό έχουν τη δυνατότητα να εισφέρουν με ιδέες στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης.

«Ως διατομεακό φόρουμ υψηλού επιπέδου, η ΕΡΤ επικεντρώνεται στις μακροπρόθεσμες βιομηχανικές προοπτικές για την Ευρώπη» τονίζεται από την ERT σχετικά, που στη συνάντηση με τον “Σούπερ Μάριο”, που ηγήθηκε της προσπάθειας διαχείρισης της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη τα προηγούμενα χρόνια, έθεσαν μια σειρά από ζητήματα, όπως:

• Την ανάγκη για ολιστικό πλάνο ανάκαμψης στην ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, καθώς η ψηφιακή και πράσινη μετάβαση θέτει νέες προκλήσεις. Συγκεκριμένα η ERT ζήτησε μια πολύ πιο ολιστική προσέγγιση της ανταγωνιστικότητάς της, που θα βελτιώσει τη συνοχή του ευρωπαϊκού κανονιστικού περιβάλλοντος, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για επενδύσεις στην ΕΕ και θα φέρει εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς.

• Προώθηση δράσεων ενίσχυσης της καινοτομίας, μια και είναι η κινητήρια δύναμη για μελλοντική ανταγωνιστικότητα και ευημερία, παρέχει λύσεις απέναντι στις πολλές παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία. Όπως τονίστηκε για να παραμείνει

ανταγωνιστική, η Ευρώπη πρέπει να βάλει στο επίκεντρο την επιχειρησιακή υποστήριξη της καινοτομίας. Οι νέες προκλήσεις

Ενδεικτικό είναι απίσης το τι ανέφερε, πριν, λίγες μέρες, σε τιμητική εκδήλωση στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραια΄ο πρέοδρος της Eurometaux και επικεφαλής της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος.

«Τα πράγματα στη διεθνή επιχειρηματικότητα είναι ακόμα πιο δύσκολα» τόνισε και προσέθεσε: «Παλαιότερα, οι προτεραιότητες για τον CEO μιας εισηγμένης εταιρείας φαίνονταν αρκετά πιο απλές: να διευθύνει και να μεγεθύνει την εταιρεία αποτελεσματικά, ώστε να εξασφαλιστεί ένα καλό μέρισμα για τους μετόχους. Αυτές οι εποχές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Πλέον ένας σύγχρονος CEO δεν πρέπει να επαναπαύεται, πρέπει να είναι συνέχεια στις επάλξεις για να μπορεί να ανταποκριθεί σε μια σειρά προκλήσεων όπως: o γεωπολιτική αβεβαιότητα, o συνεχώς αυξανόμενα ρυθμιστικά πλαίσια και κανονισμοί, o υψηλός πληθωρισμός και επιτόκια, o αυξανόμενος λαϊκισμός, o κυβερνοεπιθέσεις και προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη» ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος, σημειώνοντας ότι ένας έτερος CEO του άλλου γίγαντα της παγκόσμιας χημικής βιομηχανίας, της γερμανικής BASF, του εκμυστηρεύτηκε ότι απαιτείται, κάθε χρόνο, η συμμόρφωση και διαχείριση περίπου 40.000 σελίδων κανονιστικών πράξεων και οδηγιών από την ΕΕ.

«O σύγχρονος CEO έχει υποχρέωση ταυτόχρονα να αποφασίζει και πότε πρέπει να συμμετέχει δημόσια σε συζητήσεις περίπλοκων πολιτικών και κοινωνικών ζητημάτων. Η πίεση είναι συνεχής για να κάνεις και να πεις τα "σωστά" πράγματα" ανέφερε».

Γιώργος Αλεξάκης
#βιομηχανία #ΕΕ #ΕΛΛΑΔΑ #CEO #Eurogroup #Ecofin
Keywords
Αναζητήσεις
agonia-gia-tin-epiviosi-tis-viomichanias-se-ellada-kai-ee.htm
Τυχαία Θέματα