Αγορά ενέργειας: «Καμπανάκια» για τα φέσια-Προκλήσεις για την επόμενη μέρα

Σειρά προκλήσεων αντιμετωπίζει η αγορά προμήθειας ρεύματος, ειδικά σε ό,τι αφορά τους εναλλακτικούς παρόχους ενόψει και της άρσης των έκτακτων μέτρων από τη νέα χρονιά.

Συγκεκριμένα, η αναθεώρηση του Άρθρου 42 του Κώδικα Προμήθειας, που δίνει, όπως τονίζεται, την ευχέρεια για αλλαγή προμηθευτή, από καταναλωτές με χρέη, η αντιμετώπιση του ενεργειακού “τουρισμού” μεταξύ κύρια των ανεξάρτητων παρόχων, εντός ακόμη και 2 μηνών και με “ανοιχτά” υπόλοιπα, λόγω της σχετικής δυνατότητας που έδινε μέχρι τώρα το

πλαίσιο των έκτακτων μέτρων, η μη προώθηση αποκοπών για τους μπαταχτσήδες της Καθολικής Υπηρεσίας και η συσσώρευση χρεών ύψους 800 εκατ. από το κράτος προς την αγορά προμήθειας για τις επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις, έως 35 KVa, αγρότες και φούρνους, θέτουν μια σειρά από μεγάλες προκλήσεις, που απαιτούν άμεσες απαντήσεις, με βάση, όσα ανέφεραν στελέχη της εταιρείας προμήθειας ενέργειας NRG, που ανήκει στον Όμιλο Μότορ Όιλ, στο περιθώριο ενημερωτικής εκδήλωσης για τα ΜΜΕ, στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ.

Να σημειωθεί ότι τα χρέη 800 εκατ. ευρώ (τα 600 εκατ. μόνο προς τη ΔΕΗ) του Δημοσίου προς στις εταιρείες προμήθειας αφορούν την επιδότηση στους 1,25 εκατ. επαγγελματίες μέχρι 35 KVA, αγρότες και φούρνους, που δόθηκε με τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Το πρόβλημα έχει προκύψει γιατί η ΕΕ δεν έχει εγκρίνει την εκταμίευση ζητώντας “απόδειξη” για την νομιμότητα της εν λόγω επιδότησης. Όπως ανέφεραν εκπρόσωποι της NRG, η λύση που τελικά βρέθηκε, είναι με σχετική συνεργασία ΑΑΔΕ και της Υφυπουργού Αλεξάνδρας Σδούκου, να γνωστοποιηθεί σε όσους έλαβαν την επιδότηση, ότι αν δεν απαντήσουν με ένα mail, που θα επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης ότι ήταν δικαιούχοι, θα τη χρεωθούν. Με τον τρόπο αυτό θα επιχειρηθεί να προσδιοριστεί οριστικά, ποιο είναι το ποσό από τα 800 εκ. ευρώ που θα αποπληρώσει το κράτος στις εταιρείες προμήθειας και ποιο το ποσό που θα ζητηθεί πίσω, επειδή οι δικαιούχοι, δεν ήταν τελικά δικαιούχοι.

Κώδικας προμήθειας

Παράλληλα, με βάση όσα σημείωσαν τα στελέχη της NRG, θα πρέπει άμεσα να αναθεωρηθεί το άρθρο 42 του κώδικα προμήθειας - κάτι που όπως αναφέρεται είναι στις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ -ώστε να αποκτήσει η αγορά αναγκαίες δικλείδες ασφαλείας για όσους και όσες επιδιώκουν να αλλάξουν προμηθευτή, έχοντας χρέη. Ουσιαστικά τονίζεται η ανάγκη για να κλείσει το παραθυράκι του «ενεργειακού τουρισμού», που δημιουργεί «τρύπα» στα οικονομικά των προμηθευτών.

Όπως ανέφεραν, μάλιστα, τα στελέχη οι επισφάλειες έχουν αυξηθεί στο 3% του τζίρου, από 1% που ήταν προ των εκτάκτων μέτρων, ποσοστό που συμπεριλαμβάνει και τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, που μάλιστα έχουν αυξηθεί. Αν, δε, αυτές αφαιρεθούν και μείνει μόνο η καθαρή χρέωση για κατανάλωση, τότε το εν λόγω ποσοστό είναι αρκετά μεγαλύτερο.

Πάντως τα στελέχη του “βραχίονα” προμήθειας της ΜΟΗ, απέδωσαν ευθύνες και στον ίδιο τον κλάδο, καθώς δεν ενήργησε, όσο θα έπρεπε για να γίνει ο «ενεργειακός Τειρεσίας», ο οποίος δεν θα επέτρεπε σε στρατηγικούς κακοπληρωτές να αποφεύγουν την εξόφληση των λογαριασμών τους, αλλάζοντας πάροχο.

Κινητικότητα

Άλλο ένα ζήτημα, που συνδέεται με τον κώδικα προμήθειας έχει να κάνει με την κινητικότητα, που όπως τονίστηκε κατά 80%, αφορά το “traffic” από και προς τις ανεξάρτητες εταιρείες, χωρίς, μάλιστα, να προβλέπεται και η υποχρέωση εξόφλησης των προηγούμενων οφειλών. Όπως σημειώνεται η κινητικότητα των πελατών θα πρέπει να περιλαμβάνει και τη ΔΕΗ διότι τους τελευταίους μήνες οι ιδιώτες προμηθευτές «τρώνε τις σάρκες τους» και η ΔΕΗ απλώς παρακολουθεί. Σύμφωνα με εκτιμήσεις πριν από την πανδημία η κινητικότητα των πελατών αφορούσε το 1-2% του συνόλου της αγοράς. Από τον Αύγουστο 2022 οπότε και ισχύουν τα έκτακτα μέτρα της μηνιαίας τιμολόγησης και της ελεύθερης μετακίνησης, το ποσοστό αυτό είναι το 2-3%. Όταν δε η μετακίνηση γίνεται με τον πελάτη να αφήνει πίσω ανεξόφλητες υποχρεώσεις, τότε το πρόβλημα διογκώνεται.

Τέλος, τα στελέχη της εταιρείας έκρουσαν "καμπανάκι" για το πώς λειτουργεί ο θεσμός της καθολικής υπηρεσίας.

Υπενθυμίζεται, ότι προμηθευτής Καθολικής Υπηρεσίας ηλεκτρικής ενέργειας είναι ο προμηθευτής που υποχρεούται (νόμος 4001/2011 – ΦΕΚ Α’ 179/22.08.2011) να προμηθεύει μικρούς πελάτες, οικιακούς πελάτες ανεξαρτήτως ισχύος και μη οικιακούς με ισχύ παροχής μέχρι και 25 kVA.

Τα τιμολόγια που ισχύουν για την Καθολική Υπηρεσία είναι ακριβότερα σε σχέση με τα υπόλοιπα, ώστε να αποθαρρύνονται καταναλωτές να βρίσκουν καταφύγιο σε αυτήν. Φαίνεται, ωστόσο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΡΑΑΕΥ, ότι τους τελευταίους μήνες έστω και οριακά αυξάνεται ο αριθμός τους αντί να μειώνεται. Με βάση την τελευταία Αναφορά Λιανικής της ΡΑΑΕΥ, τον Μάιο υπάγονταν στην Καθολική Υπηρεσία 210.415 μετρητές στη χαμηλή τάση οι οποίοι εξυπηρετούνται από τους πέντε προμηθευτές της Καθολικής Υπηρεσίας (ΔΕΗ, Mytilineos, Elpedison, ΗΡΩΝ και NRG).

Σύμφωνα με όσα τονίζουν τα στελέχη της Nrg, μόλις το 20% όσων είναι στην Καθολική Υπηρεσία είναι πραγματικά ευάλωτοι και δεν μπορούν να πληρώσουν γι’ αυτό και σημειώνουν ότι θα πρέπει ο ΔΕΔΔΗΕ να εκτελεί εντολές αποκοπής, κάτι που δεν γίνεται τώρα. Όπως σημείωσαν χαρακτηριστικά, αυτή τη στιγμή αγγίζουν τις 4.000 εντολές αποκοπής της NRG που παραμένουν ανεκτέλεστες, παρόλο που έχουν εκδοθεί εδώ και 50 και πλέον ημέρες.

Γιώργος Αλεξάκης

φεσιαπρομήθεια ρεύματοςΠΑΡΟΧΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣNRGΔΕΘχρέηκινητικότητα
Keywords
Τυχαία Θέματα