Αγορές ενέργειας: Νευρικότητα και... αναμονή, παρά τη μικρή «ανάσα»

Με τα μάτια στραμμένα στο πεδίο των μαχών στη Μέση Ανατολή είναι οι αγορές ενέργειας. Πετρέλαιο και φυσικό αέριο κινούνται πτωτικά στο ξεκόημα της εβδομάδας, χωρίς ωστόσο να έχει εξαφανιστεί η ανησυχία.

Στις διεθνείς αγορές το μπρεντ κινείται πέριξ των 90 δολαρίων το βαρέλι, με οριακή αρχικά πτώση, ενώ το φυσικό αέριο είναι στα 52,20 ευρώ/MWh, με πτώση 2,25%, πάντα στην έναρξη της ημέρας, στον κόμβο TTF.

Βέβαια, στη χονδρική ρεύματος η τιμή εκτινάχθηκε στα 127,75

ευρώ/MWh, με άνοδο πάνω από 36%, ενδεικτικό της μεταβλητότητας και νευρικότητας των αγορών.

Συνολικά, πάντως, η παγκόσμια οικονομική κοινότητα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπου πέρα από το ανθρωπιστικό δράμα, κυριαρχεί και η ανάλυση ρίσκου, σε σχέση με ενδεχόμενες επιπτώσεις “ντόμινο” στην παγκόσμια οικονομία, από μια συνολική ανάφλεξη. Βέβαια, οι αναφορές του προέδρου των ΗΠΑ, Τζ. Μπάιντεν για σεβασμό των αποφάσεων για δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους στο δίκτυο CBS, οι δηλώσεις του ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής Αμπού Αμπάς, με σαφείς αποστάσεις από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς. το άνοιγμα της συνοριακής διάβασης στη Ράφα, δείγμα ότι η Αίγυπτος επιδιώκει να συνδράμει σε ανθρωπιστικό διάδρομο, δίνουν μια αίσθηση ότι ο διπλωματικός μαραθώνιος, ειδικά των ΗΠΑ, τις τελευταίες μέρες έχει αποτέλεσμα, στην κατεύθυνση της αποτροπής μιας ολικής σύγκρουσης.Ωστόσο π.χ. μια εμπλοκή δυνάμεων από την ευρύτερη περιοχή και δη του Ιράν, είτε μέσω των παραστρατιωτικών ομάδων στη Συρία, είτε μέσω της Σιιτικής Χεζμπολάχ, που ουσιαστικά ελέγχει το Λίβανο, θα είναι εκείνη η κίνηση, που θα βάλει “φωτιά” στο πολύπαθο αυτό κομμάτι γης, αλλά και θα ανάψει το “φιτίλι” συνολικά για μια μεγάλη γεωπολιτική αναταραχή με προβολές στην παγκόσμια οικονομία.

‘Ηδη, όπως ανέφεραν οι έγκυροι New York Times, ακόμη και πριν από τα γεγονότα του Σαββατοκύριακου, στη Μέση Ανατολή, η αστάθεια στην παγκόσμια οικονομία, λόγω και της ενεργειακής κρίσης, είχε επιβαρύνει, ειδικά, τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Πληθωρισμός, περιβάλλον υψηλών επιτοκίων αλλά και αναιμική ανάπτυξη είναι το βασικό χαρακτηριστικό για τη ζώνη του ευρώ, για την οποία, μάλιστα, το ΔΝΤ το ταμείο προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα κινηθεί με ρυθμό αύξησης μόλις 0,7% φέτος, από 3,3% το 2022. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,5%. Όπως επίσης αναφέρουν οι NYT, τα υψηλά επιτόκια, ο επίμονος πληθωρισμός και οι μετασεισμοί των σπειροειδών τιμών της ενέργειας αναμένεται επίσης να επιβραδύνουν την ανάπτυξη στη Βρετανία στο 0,5% φέτος από 4,1% το 2022.

Για τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού, πάντως, από έναν παρατεταμένο πόλεμο στη Μέση Ανατολή έκανε λόγο, την Πέμπτη, μιλώντας στο το Reuters ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας Επίσης, ανέφερε ότι Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρέπει να σταματήσει πρόωρα τις αγορές ομολόγων, διότι μπορεί να χρειαστεί ακόμη να ηρεμήσει τις νευρικές αγορές. Πάντως, ο ίδιος βλέπει με αισιοδοξία την πορεία ανάπτυξης της χώρας.

Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τι θα γίνει, εάν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και μια συνολική γεωπολιτική αναταραχή οδηγήσει, πέρα από τα υφιστάμενα, που σχετίζονται με το Ουκρανικό, σε νέα προσκόμματα στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, σε μεγάλες αυξήσεις τιμών στα ενεργειακά προϊόντα και σε νέο πληθωριστικό κύμα, που μπορεί να οδηγήσει στη συνέχεια, σε αποφάσεις “σφιχτής” νομισματικής πολιτικής, δηλαδή, σε νέες αυξήσεις επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες.

Γιώργος ΑλεξάκηςΕνέργεια
Keywords
Τυχαία Θέματα
Αγορές, Νευρικότητα,agores, nevrikotita