Αλήθεια… ακόμη δεν έχετε πειστεί για το εμβόλιο της γρίπης

«Κάθε χρόνο αυτή την εποχή η ίδια ερώτηση. Ναι οι περισσότεροι κάθε χρόνο κρυώνουν, βήχουν, παθαίνουν ιγμορίτιδες ή παραρινοκολπίτιδες. Σπάνια μόνο ακούγεται εδώ και εκεί ένα περιστατικό γρίπης... και εγώ δεν έχω κολλήσει ποτέ. Αυτό σημαίνει ή ότι είναι σχετικά σπάνια ή ότι τα παραλένε”.

Αν και για πολλά λοιμώδη νοσήματα, που ήταν μάστιγες στο παρελθόν, δεν πρέπει να ανησυχούμε τόσο, όπως η φυματίωση, για τη γρίπη πρέπει να φοβόμαστε ιδιαίτερα! Είναι επικίνδυνη ... και συχνή. Τους τελευταίους δύο αιώνες προκάλεσε

πέντε μεγάλες πανδημίες με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς. Η μεταδοτικότητα της είναι πολύ μεγάλη και τα θεραπευτικά όπλα των γιατρών περιορισμένα.

Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι νοσούν και σε μία μεγάλη επιδημική έξαρση περισσότερα από 1 στους δέκα νοσεί. Πολλοί από τους νοσούντες καταλήγουν στο Νοσοκομείο και αρκετοί πεθαίνουν. Στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι περίπου 50.000 άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως. Είναι η όγδοη συχνότερη αιτία θανάτου στις προηγμένες χώρες. Είναι και η μόνη θανατηφόρα νόσος από αυτές τις οκτώ συχνότερες που μπορεί να προληφθεί με εμβολιασμό.

Αν συγκρίνουμε τη γρίπη με άλλες ασθένειες, τα νούμερα είναι καταλυτικά. Το 2015 πέθαναν στις ΗΠΑ περίπου 51.000 από γρίπη και 6.700 από AIDS και από τον ιό περίπου Ebola 5000.

Είναι πιθανόν ότι οι περισσότεροι αδιαφορούν για τον εμβολιασμό, γιατί δεν τους αφορά ευθέως. Οι περισσότερες νοσηλείες και θάνατοι αφορούν παιδιά και γηραιότερους . Η συχνότητα νοσηλείας στους άνω των 50 είναι πενταπλάσια, ενώ στους άνω των 60 δεκαπλάσια. Τα 2/3 των θανάτων αφορούν ηλικιωμένους.

Εάν ανήκετε στην ομάδα χαμηλού κινδύνου (ηλικίες 18-50) μπορεί να θεωρείτε ότι ο εμβολιασμός της γρίπης δεν σας αφορά. Πρέπει να ξέρετε ότι ακόμη και στους εμβολιασμένους που νοσούν τελικά, η νόσηση είναι λιγότερο σοβαρή. Ακόμη σημαντικότερο είναι ότι ο εμβολιασμός προστατεύει αυτούς που δεν μπορούν να προστατευθούν μόνοι τους, τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.

Τέλος, το εμβόλιο της γρίπης είναι μία από τις πιο αθώες ιατρικές πράξεις. Ξέρουμε πολύ καλά σήμερα, αφού εφαρμόζεται ετησίως σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους, ότι οι παρενέργειές του είναι ασήμαντες και το όφελος θεμελιώδες, τόσο για τον εμβολιαζόμενο όσο και για την κοινότητα.

του Αντώνιου Βασιλογιαννακόπουλου

Παθολόγου - Λομωξιολόγου, Διευθυντή Β’ Παθολογικού Τμήματος Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center



εμβόλιαΕρρικος Ντυναν
Keywords
Τυχαία Θέματα