Αλιβιζάτος: Ορόσημο για την Ελλάδα η ένταξη στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο
Μετά από μία σύντομη αναδρομή στην εξέλιξη του Συντάγματος, στο πλαίσιο της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου με τίτλο «Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης (1974-2024)» που πραγματοποιείται με αφορμή τα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης και οργανώνεται από τον Κύκλο Ιδεών σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών το λόγο πήρε ο Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ κ. Νίκος Αλιβιζάτος, ο οποίος στην ερώτηση αν το Σύνταγμα ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες της Μεταπολίτευσης,
«Ο πόλεμος του 1940-45 και η Χούντα του 1967 ήταν δύο περίοδοι που απέκοψαν τη χώρα από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις», όπως τόνισε. Το ζητούμενο της δημοκρατίας, να κυβερνά η πλειοψηφία νοθεύτηκε κατά τις δύο αυτές περιόδους με αποτέλεσμα να απειληθεί το δημοκρατικό κοινοβουλευτικό σύστημα.
Παρόλα αυτά, η χώρα και το θεσμικό θεμέλιο της Μεταπολίτευσης, δηλαδή το Σύνταγμα, κατοχυρώθηκαν και έτσι επετεύχθη η ελευθεροτυπία, η ελευθερία των ατομικών δικαιωμάτων, η ισοπολιτεία και το Κράτος Δικαίου, σημείωσε ο κ. Αλιβιζάτος. Τέλος, τόνισε ότι ορόσημο για την χώρα μας είναι η ένταξη της στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, κάτι που έγινε χωρίς αναθεώρηση του ελληνικού Συντάγματος και έκανε ειδική μνεία στο άρθρο 28 για τη νομοθετική εξουσιοδότηση που έπαιξε σημαντικό ρόλο στα χρόνια της οικονομικής αλλά και της υγειονομικής κρίσης.
Ο κ. Μπάμπης Ανθόπουλος, Καθηγητής Δικαίου και Διοίκησης ΕΑΠ, τόνισε ότι η Μεταπολίτευση είναι ένας «ισχυρός όρος του Συνταγματικού Δικαίου που οφείλεται στην ασυνέπεια της δυναμικής της με την προηγούμενη εποχή». Αναλύοντας αυτή τη φράση εξήγησε ότι η χώρα κατάφερε να επιτύχει την κατοχύρωση του Συντάγματος ξεπερνώντας τις περιόδους απειλής της δημοκρατίας, όπως ο πόλεμος του 1945 και η Χούντα. Ως τρία σημαντικά σημεία στην κατοχύρωσης του θεσμικού θεμελίου της Μεταπολίτευσης ξεχώρισε τη «Συνταγματική Κουλτούρα της Μεταπολίτευσης», λέγοντας ότι το Σύνταγμα ανήκει σε όλους (πολίτες, κόμματα, άτομα και κινήματα), την αξία της «καθημερινοκοποίησης» του Συντάγματος αλλά και την κατοχύρωση της ελευθερίας, κυρίως μετά το 1981, με το ΠΑΣΟΚ, κόμμα το οποίο χαρακτήρισε ως «κόμμα κατοχύρωσης δικαιωμάτων στους πολίτες».
Η κα Λίνα Παπαδοπούλου, Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου ΑΠΘ, τόνισε στην τοποθέτησή της ότι η Μεταπολίτευση τελείωσε με την οικονομική κρίση του 2008. «Η ένταξη της χώρας μας το 1979 στη Δύση με την συμμετοχή της ως μέλος των Οικονομικών Κοινοτήτων είναι σημαντική και έφερε τη ροή της ιστορίας της χώρας μας να κινείται παράλληλα με την ιστορία της Δύσης και της Ευρώπης. Όμως η αδυναμία να πάμε παρακάτω, η κατάρρευση του κόμματος της Μεταπολίτευσης -του ΠΑΣΟΚ- και η ανούσια αναθεώρηση του Συντάγματος του 2008 οριοθετούν το τέλος της Μεταπολίτευσης», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι το δημοψήφισμα του 2015 ήταν ένα ψευδο-δημοψήφισμα. Τέλος και η κα. Παπαδοπούλου έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην ένταξη της χώρας μας στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, λέγοντας ότι «η Νομοθεσία της ΕΕ φέρνει τη χώρα μας πιο μπροστά, όπως σε ζητήματα δικαιωμάτων των γυναικών και ισότητας των φύλων».
Ο κ. Τάσος Σακελλαρόπουλος, Ιστορικός και Υπεύθυνος Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, έκανε μία πολύ ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή από την εποχή της Μικρασιατικής Καταστροφής μέχρι και σήμερα του ρόλου του Στρατού στην Μεταπολίτευση. Εξηγώντας αναλυτικά τις αλλαγές που υπέστη ο Στρατός κυρίως κατά τις δεκαετίες 1950 και 1960, αλλά και την εποχή της τουρκικής εισβολής στη Κύπρο, εξήγησε ότι η θεσμική λήξη του ρόλου του Στρατού στην διακυβέρνηση της χώρας ήρθε αρχικά με την εισβολή της Κύπρου, την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, την πτώση του ρόλου της βασιλείας (παλάτι) και τέλος με τις θεσμικές αλλαγές της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ το 1981.
Ο κ. Αντώνης Καραμπάτζος, καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ μίλησε για την κρίση και πως αυτή επηρέασε τη χώρα και το θεσμικό θεμέλιο της Μεταπολίτευσης. «Η χώρα είχε μία οικονομική και νομισματική αστάθεια πριν ενταχθεί στο Ευρώ, μετά όμως με την ένταξη της χώρας στην Ευρωζώνη, αυτή αποκαταστάθηκε και απειλήθηκε εκ νέου την εποχή της οικονομικής κρίσης του 2008», σημείωσε. Και συμπλήρωσε ότι «το θεσμικό αποτύπωμα των αλλεπάλληλων κρίσεων (οικονομική και υγειονομική κρίση) οδήγησε τη χώρα σε μία ενίσχυση της θέσης του πρωθυπουργού από το 1975 ως και σήμερα που έχει μετατρέψει τη Βουλή σε ένα διεκπεραιωτικό όργανο της Κυβέρνησης. Το 2019 μέρος του προβλήματος αποκαταστάθηκε με την αναθεώρηση του Συντάγματος και την αποσύνδεση της προεδρικής εκλογής από την πρόωρη διάλυση της Βουλής».
Τέλος, η κα. Βασιλική Χρήστου, Επίκουρη Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου ΕΚΠΑ, τόνισε ότι για εκείνη ο κύκλος της Μεταπολίτευσης δεν έχει κλείσει και ότι το μέλλον της ενίσχυσης του Συντάγματος για τις επόμενες γενιές πρέπει να βασίζεται στην πολιτική ελευθερία, στην διαρκή ενίσχυση του Κοινοβουλευτισμού μέσα από την ενίσχυση των δικαιωμάτων της μειοψηφίας (αντιπολίτευσης), την ενίσχυση της εσωκομματικής δημοκρατίας, του πολιτικού διαλόγου αλλά και την αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκαλεί η ιδιώτευση.
Τη συζήτηση συντονισαν η δημοσιογράφος στην εφημερίδα “ΤΟ ΒΗΜΑ”, Δήμητρα Κρουστάλλη και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Economia Media, Αντώνης Παπαγιαννίδης.
#Αλιβιζάτος #Ευρωπαϊκό_Δίκαιο #μεταπολίτευση #ΕΛΛΑΔΑ- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Κασσελάκης: Προσήχθη 13χρονος για την ομοφοβική επίθεση που δέχτηκε στον Βόλο
- Xiaomi SU7: «πεθαίνει» στο δρόμο μόλις μετά από 39 χλμ [βίντεο]
- Κ. Μητσοτάκης-Ταγίπ Ερντογάν: Κόντρες για τη Μονή της Χώρας, τις μειονότητες και τη Χαμάς - Αλλά και βήματα προσέγγισης στη θετική ατζέντα
- Η Anglo American απέρριψε την αναθεωρημένη προσφορά της BHP
- Αργεντινή: Στο σούπερ μάρκετ με… βαλίτσες- Η λύση, στα δεκαχίλιαρα
- Mitsotakis, Erdogan agree to focus on positive agenda; disagree on Hamas
- Επικοινωνία Τσίπρα - Ζάεφ για τη Συμφωνία των Πρεσπών - Τι συμφώνησαν
- Διαφωνία Μητσοτάκη - Ερντογάν για μειονότητα, Μονή της Χώρας και Χαμάς – Πού συμφώνησαν
- AGL, Luxury Villas: Το νέο επιχειρηματικό παιδί του Θ. Δουζόγλου στο νησί των Ανέμων
- Η αγορά συσσωρεύεται στα υψηλά ενώ οι ιδιώτες απέχουν και αναμένουν στο ΧΑ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- Αλιβιζάτος: Ορόσημο για την Ελλάδα η ένταξη στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο
- Σπηλιωτόπουλος: Δεν είμαι σύμβουλος του Κασσελάκη, αλλά στρατηγικός αναλυτής
- Μητσοτάκης-Ερντογάν: Διμερές εμπόριο $10δισ.-Διαφωνίες για Θράκη, Μονή Χώρας και Χαμάς
- «Φλερτάρει» ξανά με τα $63.000 το Bitcoin-Προσπάθεια ανάκαμψης στην αγορά
- Εισβολή της αστυνομίας στο πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ ενάντια σε φιλοπαλαιστίνιους
- Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές με το βλέμμα στον αμερικανικό πληθωρισμό
- Γερμανία: Απόφαση-καταπέλτης κατά του ακροδεξιού AfD
- Titan Cement: Aυξήθηκαν στο 4,70% οι ίδιες μετοχές
- Γέλεν: Προτεραιότητα για την κυβέρνηση Μπάιντεν η μείωση του πληθωρισμού
- Δημιουργία Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου- Κοινή δήλωση Μητσοτάκη- Ερντογάν
- Τελευταία Νέα Reporter
- Αλιβιζάτος: Ορόσημο για την Ελλάδα η ένταξη στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο
- Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές με το βλέμμα στον αμερικανικό πληθωρισμό
- Γερμανία: Απόφαση-καταπέλτης κατά του ακροδεξιού AfD
- Σπηλιωτόπουλος: Δεν είμαι σύμβουλος του Κασσελάκη, αλλά στρατηγικός αναλυτής
- Titan Cement: Aυξήθηκαν στο 4,70% οι ίδιες μετοχές
- Μητσοτάκης-Ερντογάν: Διμερές εμπόριο $10δισ.-Διαφωνίες για Θράκη, Μονή Χώρας και Χαμάς
- Γέλεν: Προτεραιότητα για την κυβέρνηση Μπάιντεν η μείωση του πληθωρισμού
- «Φλερτάρει» ξανά με τα $63.000 το Bitcoin-Προσπάθεια ανάκαμψης στην αγορά
- Εισβολή της αστυνομίας στο πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ ενάντια σε φιλοπαλαιστίνιους
- Δημιουργία Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου- Κοινή δήλωση Μητσοτάκη- Ερντογάν
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Καιρός: Έβρεξε στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας – Καταιγίδες και την Τρίτη
- Η αγορά συσσωρεύεται στα υψηλά ενώ οι ιδιώτες απέχουν και αναμένουν στο ΧΑ
- Ισραηλινοί διαδηλωτές εμπόδισαν φορτηγά με τρόφιμα για τη Γάζα
- Λίνα Μενδώνη: Πολιτισμός και πολιτιστική κληρονομιά αποτελούν βασικά περιουσιακά στοιχεία, για το μέλλον της Ευρώπης
- Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Οι ΗΠΑ σταθερά προσηλωμένες στη Συμφωνία των Πρεσπών» – «Αδειάζει» Σιλιάνοφσκα
- Έβγαλε την υποχρέωση στο Αλεξάνδρειο ο Παναθηναϊκός
- Μελίντα Γκέιτς: Αποσύρεται από το Ίδρυμα Γκέιτς
- Μητσοτάκης – Ερντογάν: Πού συμφώνησαν και πού διαφώνησαν οι δύο ηγέτες, στις κοινές τους δηλώσεις
- Μιχαηλίδου: Με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας εξασφαλίζουμε την προστασία των εργαζομένων
- Τηλεφωνική επικοινωνία Αλέξη Τσίπρα - Ζόραν Ζάεφ για τη Συμφωνία των Πρεσπών