Αλλαγές στα Πανεπιστήμια: Νέο σύστημα εισαγωγής και αστυνόμευση-Αναλυτικά το νομοσχέδιο

Σημαντικές αλλαγές φέρνει το νέο νομοσχέδιο των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη για τη λειτουργία των Πανεπιστημίων, την εισαγωγή των υποψηφίων και την ασφάλεια των Ιδρυμάτων.

Χαρακτηριστικό είναι, πως η ελάχιστη βάση θα επισημοποιηθεί. Ωστόσο, δεν θα αφορά το σύνολο των πανεπιστημίων με την βάση του 10. Αντιθέτως, θα είναι διαφορετική σε κάθε τμήμα. Αυτή η βάση, θα προκύπτει από το μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων κάθε επιστημονικού πεδίου στα μαθήματα που εξετάστηκαν.

Οι αλλαγές αυτές, θα ισχύσουν από τις πανελλαδικές

του 2022. Ακόμη μία αλλαγή αυτή τη χρονιά, θα είναι η δυνατότητα επιλογής από τα ίδια τα ιδρύματα, των μαθημάτων με συντελεστή βαρύτητας. Δηλαδή, ανάλογα με το τμήμα που στοχεύει ο υποψήφιος, θα αλλάζει ο συντελεστής βαρύτητας στα μαθήματα εξέτασης.

Αλλαγές έρχονται το 2022 και στην δήλωση των σχολών προτίμησης. Αναλυτικότερα, το μηχανογραφικό, θα συμπληρώνεται σε δύο φάσεις. Την πρώτη φορά, οι υποψήφιοι θα μπορούν να συμπληρώσουν συγκεκριμένο αριθμό τμημάτων στο μηχανογραφικό. Αυτός ο αριθμός, θα είναι το 10% του συνόλου των τμημάτων για τα ΓΕΛ και το 20% για τα ΕΠΑΛ. Την δεύτερη φορά, θα συμπληρώνουν το μηχανογραφικό τους, όσοι δεν έχουν εισαχθεί στην πρώτη φάση, χωρίς περιορισμό επιλογών και για τις θέσεις των ΑΕΙ που θα έχουν απομείνει.

Την ίδια στιγμή, θα υπάρξει μηχανογραφικό για την εισαγωγή στα δημόσια ΙΕΚ, με βάση το απολυτήριο, κάτι που θα ισχύσει από τις πανελλήνιες του 2021.

Εισάγεται επίσης χρονικό όριο φοίτησης. Για τα τετραετή προγράμματα σπουδών, το όριο θα είναι ν+2. Ενώ για τα πτυχία που απαιτούν φοίτηση μεγαλύτερη των τεσσάρων ετών, θα ισχύσει το ν+3. Οι αλλαγές αφορούν τους νεοεισερχόμενους φοιτητές, ενώ θα υπάρξει πρόβλεψη και για εξαιρέσεις (λόγοι εργασίας, σοβαρών θεμάτων υγείας, κτλ).

Ασφάλεια και αστυνόμευση

Αλλαγές προωθούνται και για την ενίσχυση της ασφάλειας στα πανεπιστήμια, υπό την ευθύνη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Οι αλλαγές αφορούν στην ελεγχόμενη είσοδο στα ΑΕΙ και σύσταση δομών ασφαλείας, στη σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ) και στην ενίσχυση διατάξεων πειθαρχικού δικαίου.

Αναλυτικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει την ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο στον χώρο των ΑΕΙ. Όπου αυτό δεν είναι εφικτό, σε πανεπιστήμια που π.χ. συνορεύουν με πάρκα, η ελεγχόμενη είσοδος θα γίνεται στους εσωτερικούς χώρους.

Για την ΟΠΠΙ, προβλέπονται 1.000 οργανικές θέσεις, που θα κατανέμονται και θα ανακατανέμονται στα ΑΕΙ ανάλογα τις ανάγκες τους. Πρόκειται για μία ομάδα με ειδική εκπαίδευση από την ΕΛΑΣ, που θα φέρει ειδική στολή, θα υπάγεται στην ΕΛΑΣ και θα συνεργάζεται με τον πρύτανη και τον αντιπρύτανη του εκάστοτε ΑΕΙ. Η ομάδα θα έχει πλήρη αστυνομικά καθήκοντα, αλλά δεν θα φέρει πυροβόλα όπλα.

Ως προς το πειθαρχικό δίκαιο, το νομοσχέδιο των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη περιλαμβάνει διατάξεις για πειθαρχικά παραπτώματα και πειθαρχικές ποινές, ενώ προβλέπεται και η σύσταση Πειθαρχικού Συμβουλίου Φοιτητών. Τα παραπτώματα θα αφορούν από το αδιάβλητο των εξετάσεων, μέχρι και αξιόποινες πράξεις και προβλέπεται ένα πλαίσιο αντίστοιχων ποινών.

ΠαιδείαΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣαστυνομευση
Keywords
Τυχαία Θέματα