Άμυνα στα τεχνικά χαρακώματα για αποφυγή χαμηλότερων επιπέδων

Το Ελληνικό χρηματιστήριο παλεύει να κρατήσει το τεχνικό επίπεδο των 614 μονάδων του Γενικού Δείκτη και των 1475 μονάδων του Δείκτη Μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Οι χαμηλοί όγκοι στην εξελισσόμενη διορθωτική κίνηση δεν δημιουργεί εφησυχασμό, παρά τα σημαντικά τεχνικά επίπεδα που έχουν προσεγγίσει Δείκτες και Μετοχές.

Οι συνεχιζόμενες ανακοινώσεις αρνητικών μακροοικονομικών μεγεθών, τόσο στην Ελλάδα όσο και Διεθνώς, δείχνουν ότι τα προβλήματα από τον covid-19 όχι μόνο δε εξομαλύνονται, αλλά τείνουν να μεγεθυνθούν όσο περνά

ο καιρός και βαδίζουμε προς μια νέα χειμερινή έξαρση της πανδημίας.

Η προσωρινή αποκλιμάκωση στα Ελληνοτουρκικά, βραχυπρόθεσμα λειτούργησε θετικά για την τεχνική αντίδραση της αγοράς, αλλά μακροχρόνια δεν λύνει το προβλήματα με ένα «κακό γείτονα» και οδηγεί σε μια μακροχρόνια, επώδυνη & κοστοβόρα διαδικασία και τις δύο χώρες..

Τα Διεθνή χρηματιστήρια, παρά τις συνεχείς υποστηρικτικές δηλώσεις, τις ενέσεις ρευστότητας, αλλά και την διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων από FED & EKT, συνεχίζουν να δέχονται διορθωτικές πιέσεις. Οι insiders βρίσκονται στο στρατόπεδο των πωλητών, λαμβάνοντας περισσότερο υπόψη τους, τις προειδοποιήσεις έγκριτων αναλυτών για τους κινδύνους που ελλοχεύουν, τόσο σε οικονομικό όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο. Προβλήματα που τα είχαμε υποτιμήσει, ή ξεχάσει, επανέρχονται δριμύτερα με κυριότερο αλλά όχι μόνο την εξέλιξη της πανδημίας..

Παρά τα ανωτέρω, η Ελληνική ομολογιακή αγορά εξακολουθεί να δείχνει υποδειγματική συμπεριφορά, με τους Ελληνικούς κρατικούς τίτλους να συνεχίζουν να παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Η απόδοση της 15-ετούς & 25-ετούς έκδοσης καταγράφει νέα ιστορικά χαμηλά, παρά την εκτίναξη του Δημοσίου χρέους σε νέα ιστορικά υψηλά και την καταβαράθρωση του ΑΕΠ..

Η μεσοπρόθεσμη τεχνική εικόνα, επιδεινώθηκε επικίνδυνα μετά την καθοδική διάσπαση των ΚΜΟ expo 25 & 50 ημερών, αλλά και των 625 μονάδων του ΓΔ και 1490 μονάδων του FTSE. Πλέον οι ΚΜΟ 25 (ΓΔ 638,76, FTSE 1529,50) & 50 (ΓΔ 639,16 FTSE 1534,08) αποτελούν εν δυνάμει κοντινές αντιστάσεις.

Ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει την απογοητευτική του πορεία, παλεύοντας να κρατήσει την στήριξη των 295 μονάδων. Έγκυρη διάσπαση της αυξάνει τις πιθανότητες για επαναπροσέγγισης των πρόσφατων χαμηλών. Τα επιπλέον +30 δις που ρούφηξαν σε ένα έτος με ευνοϊκούς όρους από την ΕΚΤ , αλλά και τα προγράμματα τιτλοποιήσεων, φαίνεται ότι δεν ελκύουν τους επενδυτές που οσμίζονται νέα κόκκινα δάνεια και ακούν φήμες για νέες συγχωνεύσεις…

Συμπερασματικά, τόσο στο Διεθνές όσο και στο εγχώριο περιβάλλον οι συνθήκες έχουν χειροτερεύσει. Αντιλαμβάνονται όλοι ότι η απεριόριστη ρευστότητα δεν λύνει όλα τα οικονομικά & κοινωνικά προβλήματα, απλώς τα εξομαλύνει βραχυχρόνια. Έχοντας μπροστά μας εκτός από τον Covid-19 και τον αστάθμητο παράγοντα Αμερικάνικές εκλογές – Trump, είναι βέβαιο ότι η μεταβλητότητα θα αυξηθεί…

Εκτιμούμε ότι τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία, θα έχουν και συνέχεια, αλλά και σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις, που θα αυξάνουν όσο βαδίζουμε προς τον χειμώνα. Πιθανή επαναπροσέγγιση των 630 μονάδων του ΓΔ και των 1500 μονάδων του FTSE 25, πρέπει να εκλαμβάνεται ως τεχνική αντίδραση στην απότομη πτωτική κίνηση..

Παρά τα αυξημένα αντανακλαστικά που χρειάζονται, εκτιμούμε ότι στόχευση εταιριών με καλά θεμελιώδη μεγέθη, εξωστρέφεια και υψηλές μερισματικές αποδόσεις (έστω και με στοιχεία 2019) είναι επιβεβλημένη. Ευκαιρίες αγορών μπορούν να δημιουργηθούν σε χαμηλότερα τεχνικά επίπεδα, που μεσοπρόθεσμα μπορεί να δώσουν υψηλές δυνητικές αποδόσεις, πάντα σε συνεννόηση με τους επενδυτικούς σας συμβούλους.

ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ / Corporate Advisor Mc Banking & Finance

Λουκάς ΠαπαϊωάννουFast Finance ΑΕΠΕΥΧρηματιστήριο ΑθηνώνΓενικός Δείκτηςτεχνικά επίπεδαΕλληνοτουρκικάΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα