Αναλυτικές οδηγίες των τραπεζών για την αναστολή επιταγών

22:44 5/4/2020 - Πηγή: Reporter

Οι τράπεζες δηλώνουν έτοιμες να δεχθούν τις δηλώσεις επιταγών που τίθενται σε αναστολή πληρωμής.

Η μία τράπεζα μετά την άλλη προχώρησαν σε ανακοινώσεις για την ΠΝΠ που αφορά τις επιταγές επιχειρήσεων με δυνατότητα αναστολή προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής κατά 75 ημέρες. Η κάθε τράπεζα

αναλύει και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να γίνει η διαδικασία.

Αναλυτικά:

1. Μέχρι τις 7 Απριλίου θα μπορούν οι πελάτες της Εθνικής Τράπεζας να δηλώσουν τις επιταγές που τίθενται σε αναστολή πληρωμής.

Η διαδικασία γίνεται μέσω internet banking, στην ενότητα «υπηρεσίες».

Η αναστολή αφορά σε επιταγές επιχειρήσεων που εμπίπτουν στην σχετική ΠΝΠ της 30/3 και αφορά στην αναστολή προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής κατά 75 ημέρες.

2. Από Δευτέρα 6 Απριλίου μπορούν οι πελάτες της Πειραιώς να καταθέσουν δήλωση αναστολής εξόφλησης επιταγών ηλεκτρονικά, μέσω της winbank.

Για τους πελάτες που δεν διαθέτουν winbank και που δεν είναι εφικτή η εγγραφή στην υπηρεσία αυτή τη στιγμή, θα δίνεται και η δυνατότητα δήλωσης στο κατάστημα εξυπηρέτησης του πελάτη.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 2 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου στις 30.03.2020, προβλέπεται η  αναστολή των προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής επιταγών, συναλλαγματικών και γραμματίων σε διαταγή (με ημερομηνία πληρωμής από 31.03.2020 μέχρι 31.05.2020) κατά 75 ημέρες των επιχειρήσεων που είτε έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους, είτε έχουν πληγεί δραστικά από την επιδημία του κορωνοϊού και ανήκουν σε Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) όπως αυτοί προσδιορίζονται και διαβιβάζονται στις τράπεζες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

3. Στην ενεργοποίηση ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων που εμπίπτουν στις προβλέψεις της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου / ΦΕΚ Α75/30.03.2020, αναφορικά με τις ειδικές διευκολύνσεις για τις Επιχειρήσεις που έχουν εκδώσει επιταγές και πλήττονται από την πανδημία του Covid-19, προχώρησε η Alpha Bank.

Οι Επιχειρήσεις – Πελάτες της Alpha Bank που επιθυμούν να ενταχθούν στην ανωτέρω ρύθμιση, θα πρέπει, το αργότερο έως την Τρίτη 7 Απριλίου 2020, να δηλώσουν τα αξιόγραφα προς ένταξη στις προβλέψεις αναστολής μέσω των υπηρεσιών της Alpha Βank.

Η δήλωση παράτασης προθεσμιών μπορεί να πραγματοποιηθεί εύκολα και γρήγορα μέσω του myAlpha web, χωρίς να απαιτείται επίσκεψη του ενδιαφερόμενου Επιχειρηματία σε Κατάστημα. Αξιόγραφα που δεν θα έχουν ενταχθεί στη δήλωση έως το πέρας της 7 Απριλίου 2020, θα τελούν, από την Τετάρτη, 8 Απριλίου 2020, σε καθεστώς ομαλής λειτουργίας εμφάνισης / πληρωμής / σφράγισης.

Υπενθυμίζεται πως δικαιούχοι είναι οι Επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία του Covid-19 και έχουν ενταχθεί σε ΚΑΔ, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των αρχών και σχετική ενημέρωση των τραπεζών από την ΑΑΔΕ, και έχουν εκδώσει αξιόγραφα με ημερομηνία πληρωμής από τις 31.3.2020 έως και τις 31.5.2020.

Καθώς το χρονικό περιθώριο δήλωσης είναι στενό, οι πελάτες της Alpha Bank θα πρέπει να προβούν το ταχύτερο στις δηλώσεις που τους ενδιαφέρουν, μέσω του myAlpha Web για Επιχειρήσεις. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της Alpha Bank / ενότητα Αναστολή προθεσμιών αξιογράφων Επιχειρήσεων που πλήττονται από τον Covid-19 και στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (www.hba.gr).

4. Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κλάδους που έχουν πληγεί μπορούν να αναστείλουν την προθεσμία πληρωμής των επιταγών που έχουν εκδώσει με προθεσμία εμφάνισης και πληρωμής από 31.03.2020 μέχρι και 31.05.2020.

Συγκεκριμένα, μπορούν να παρατείνουν την προθεσμία πληρωμής των επιταγών τους για 75 ημέρες από την ημερομηνία έκδοσής τους. Για να παρατείνει μια επιχείρηση την προθεσμία πληρωμής των επιταγών της, πρέπει να το δηλώσει στην τράπεζά της.

Για επιταγές που συνδέονται με λογαριασμούς Eurobank, η δήλωση γίνεται ηλεκτρονικά μέσα από το e-Banking για επιχειρήσεις (από 04.04.2020) ή σε κατάστημα της Eurobank. Η επιχείρηση μπορεί να επιλέξει να παρατείνει την προθεσμία πληρωμής για:

-Συγκεκριμένες επιταγές

-Το σύνολο των επιταγών της

Βήμα-βήμα η διαδικασία

Από 04.04.2020 η διαδικασία θα γίνεται και ηλεκτρονικά μέσα από το e-Banking για επιχειρήσεις:

Συνδεθείτε στο e-Banking και επιλέξτε τις επιταγές που θέλετε να παραταθεί η προθεσμία πληρωμής τους.

Εάν συνδέεστε στο νέο e-Banking:

Στην Αρχική σελίδα επιλέξτε τον λογαριασμό σας που συνδέεται με το καρνέ επιταγών σας.

Για να δείτε την κατάσταση, το ποσό και άλλα στοιχεία των επιταγών που έχετε εκδώσει, επιλέξτε να δείτε αναλυτικά τα στοιχεία του λογαριασμού σας:

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΪΟΝΤΑ > ΚΑΡΝΕ ΕΠΙΤΑΓΩΝ > Προβολή

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα φίλτρα αναζήτησης για να εντοπίσετε τις επιταγές που σας ενδιαφέρουν.

Επιλέξτε μία-μία τις επιταγές που θέλετε να παραταθεί η προθεσμία πληρωμής τους. Βάζετε μόνο το ποσό και την ημερομηνία έκδοσης της επιταγής για να εκτελέσετε την ενέργεια.

Εάν συνδέεστε στο παλιό e-Banking:

Για να δείτε την κατάσταση, το ποσό και άλλα στοιχεία των επιταγών που έχετε εκδώσει, επιλέξτε:

Ταμειακή Διαχείριση > Επιταγές > Κατάσταση Εκδοθεισών Επιταγών

Επιλέξτε μία-μία τις επιταγές που θέλετε να παραταθεί η προθεσμία πληρωμής τους. Βάζετε μόνο το ποσό και την ημερομηνία έκδοσης της επιταγής για να εκτελέσετε την ενέργεια.

Δεν έχετε κωδικούς e-Banking;

Εάν είστε ελεύθερος επαγγελματίας ή έχετε ατομική επιχείρηση, αποκτήστε online κωδικούς e-Banking από τον υπολογιστή ή το κινητό σας.

Αρκεί να είστε πελάτης Eurobank, να έχετε δηλώσει τον αριθμό κινητού σας και να έχετε ενεργή χρεωστική ή πιστωτική κάρτα Eurobank στο όνομά σας. Οι κωδικοί σας εκδίδονται online εκείνη τη στιγμή.

Εάν είστε νομικό πρόσωπο, για να αποκτήσετε κωδικούς e-Banking για επιχειρήσεις, είναι απαραίτητο να επικοινωνήσετε με τον Relationship Manager που σας εξυπηρετεί ή να έρθετε σε ένα κατάστημά μας.

Εάν για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορείτε να εξυπηρετηθείτε ηλεκτρονικά από το e-Banking για να παρατείνετε την προθεσμία πληρωμής των επιταγών σας, σύμφωνα με όσα ορίζει η νέα ΠΝΠ, ελάτε σε ένα κατάστημα Eurobank ή ενημερωθείτε από τον Relationship Manager που σας εξυπηρετεί.

Alpha BankΠειραιώςΕθνική Τράπεζα
Keywords
Τυχαία Θέματα