Ανασχηματισμός: Οι σταθεροί, οι προς αποχώρηση και τα νέα πρόσωπα

Συνηθίζουμε να λέμε και να γράφουμε στο πολιτικό ρεπορτάζ πως «ο ανασχηματισμός δεν προαναγγέλλεται», ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση αυτό δεν ισχύει. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν τέτοιο που ο ανασχηματισμός μοιάζει αναπόφευκτος και το παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στην τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε την Τρίτη (13/6). Συνεπώς, ο συγκεκριμένος ανασχηματισμός έχει προαναγγελθεί, απλώς δεν γνωρίζουμε το πότε ακριβώς θα ανακοινωθεί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε βέβαια στην ίδια συνέντευξη πως το υπουργικό συμβούλιο της

Παρασκευής (14/6) θα γίνει με την παρούσα σύνθεση. Αν δεν προκύψει λοιπόν κάποιος αιφνιδιασμός και με δεδομένη την απουσία του Πρωθυπουργό στο εξωτερικό μέχρι τη Δευτέρα (17/6), το πιθανότερο σενάριο είναι να ανακοινωθούν οι αλλαγές στο υπουργικό σχήμα την Τρίτη (18/6).

Είναι βέβαια κάπως παράδοξο να συνεδριάσει ένα υπουργικό με προεξοφλημένη την αλλαγή του, αλλά είναι και αυτό ενδεικτικό της πίεσης που προκάλεσε στο Μαξίμου το εκλογικό αποτέλεσμα. Παρότι η αντιπολίτευση έχει "τα δικά της" και "βοηθά" την κυβέρνηση να διαχειριστεί την κρίση που προκάλεσε το 28% των ευρωεκλογών, είναι φανερό πως στη ΝΔ "υπάρχει θέμα".

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδωσε στην ακρίβεια, αλλά και το γάμο των ομοφύλων την πτώση των ποσοστών της ΝΔ στις ευρωεκλογές και γι' αυτό ετοιμάζει αλλαγές που θα καθησυχάσουν το εσωκομματικό ακροατήριο.

Θα κάνει δηλαδή μία κυβέρνηση με περισσότερα "παραδοσιακά" γαλάζια στελέχη και πιθανότατα θα εντάξει περισσότερους "σαμαρικούς".

Σταθεροί

Βέβαια, σε κάθε περίπτωση δεν αναμένουμε σαρωτικές αλλαγές σε πρόσωπα, με τον βασικό κορμό να παραμένει ίδιος. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, δηλαδή, Κωστής Χατζηδάκης δεν αναμένεται να μετακινηθεί, όπως επίσης και ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας. Στο Μαξίμου παραμένουν επίσης οι Άκης Σκέρτσος και Μάκης Βορίδης.

Στους αμετακίνητους είναι επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Στο Παιδείας επίσης αναμένεται να παραμείνει ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ενώ υπάρχει φήμη πως θα πάρει μαζί και το Ψηφιακής Διακυβέρνησης (με ενοποίηση των υπουργείων). Σταθερός και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Επίσης, δύσκολα θα μετακινηθεί και ο Βασίλης Κικίλιας από το Πολιτικής Προστασίας καθώς τρέχει ο αντιπυρικός σχεδιασμός.

Προς αποχώρηση

Οι υπόλοιποι ενδεχομένως να αλλάξουν υπουργείο, ενώ φυσικά ενδιαφέρον έχει ποιοι θα βρεθούν εκτός κυβέρνησης. Με δεδομένο ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι η ακρίβεια, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, δεν μπορεί να νιώθει σίγουρος. Επίσης, ο Δημήτρης Καιρίδης δεν μπορεί να νιώθει σίγουρος στο υπουργείο Μετανάστευσης. Σίγουρη θεωρείται και η αποχώρηση του Λευτέρη Αυγενάκη από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Νέα πρόσωπα

Ο Πρωθυπουργός σκέφτεται φυσικά να βάλει και νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση για να σηματοδοτήσει τη νέα αρχή της πορείας προς τις εθνικές εκλογές του 2027. Το όνομα του πρώην υπουργού Τάκη Θεοδωρικάκου ακούγεται δυνατά, όπως επίσης και του Νότη Μηταράκη.

Ο Κώστας Τσιάρας, αλλά και ο Κώστας Κατσαφάδος, ενδεχομένως να επιστρέψουν επίσης στο υπουργικό σχήμα.

Υπάρχουν, όμως, κι άλλα "γαλάζια" στελέχη που διεκδικούν θέση στην κυβέρνηση. Στα δημσιογραφικά γραφεία ακούγονται τα ονόματα των βουλευτών Κώστα Καραγκούνη, Χρήστου Κέλλα, Κώστα Γκιουλέκα, Μακάριου Λαζαρίδη και Άννας Ευθυμίου. Επίσης, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος που ήταν στην Επιτροπή για τα Τέμπη, ενδεχομένως να "ανταμειφθεί".

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

#ανασχηματισμός #ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ #υπουργοί #Κυβέρνηση #Μαξίμου #ανασχηματισμός
Keywords
Αναζητήσεις
anaschimatismos-oi-statheroi-oi-pros-apochorisi-kai-ta-nea-prosopa.htm
Τυχαία Θέματα