Ανεβάζει το πολιτικό θερμόμετρο το σχέδιο νόμου για τις πορείες

Μέσα σε κλίμα οξείας αντιπαράθεσης «λάδι στη φωτιά» αναμένεται να ρίξει τις επόμενες μέρες, το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συναθροίσεις που αναμένεται να πάρει τον κοινοβουλευτικό δρόμο.

Προ πανδημίας, στις αρχές του χρόνου είχαν γίνει γνωστές οι βασικές του αρχές, ωστόσο οι όλες εξελίξεις το είχαν οδηγήσει στον «πάγο». Τώρα, όμως, ξεπαγώνει, και φαίνεται να αναδεικνύεται σε βασικό θέμα, καθώς και η Βουλή αποκτά μια σχετική κανονικότητα με περισσότερους βουλευτές να είναι παρόντες στις συνεδριάσεις.

Στο θέμα παρενέβη

χτες με ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας ζητώντας τη θεσμοθέτηση κανόνων στις δημόσιες συναθροίσεις. «Με ογδόντα (80) πορείες και συγκεντρώσεις τον Μάιο που επαναλειτούργησε η αγορά και πενήντα τρεις (53) από την αρχή του Ιουνίου έως σήμερα, με μέσο όρο κλειστό το κέντρο της Αθήνας περίπου 3 φορές ανά εργάσιμη ημέρα, δημιουργούνται καθημερινά συνθήκες ασφυξίας και αδυναμίας λειτουργίας της πόλης και της αγοράς» αναφέρει ο ΕΣΑ (σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά της κυβέρνησης επί συνόλου 2.700 συγκεντρώσεων ανά έτος, περίπου οι 100 είναι μεγάλες σε όγκο) τονίζοντας τα εξής:

«Οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες και έμποροι του κέντρου μετά από μια δεκαετή οικονομική κρίση που κατάφεραν να κρατήσουν τα καταστήματα και τις δουλειές τους ανοικτές και να προσφέρουν εργασία σε χιλιάδες εργαζομένους, αγωνιούν τώρα για την επιβίωση των επιχειρήσεων τους.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, επαναφέρει το επίκαιρο αίτημα επίλυσης του θέματος των πορειών, που είχε θίξει με επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος και όλους τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων στις 19/12/2019, ζητώντας τη θεσμοθέτηση κανόνων που θα επιτρέπουν στην πόλη να λειτουργεί.

Πρέπει ξεκάθαρα να δηλωθεί ότι στόχος μας δεν είναι σε καμία περίπτωση ο περιορισμός του δημοκρατικού δικαιώματος της διαμαρτυρίας και της διεκδίκησης των αιτημάτων του οποιουδήποτε πολίτη, ειδικά από εμάς, έναν διεκδικητικό και μαχητικό φορέα.

Με αφορμή την σημερινή εικόνα της πόλης, που παρέλυσε με τρεις συγκεντρώσεις, ζητούμε από την Κυβέρνησή την επίσπευση της θεσμοθέτησης κανόνων που θα επιτρέπουν σε κάθε ομάδα τη δημοκρατική διεκδίκηση των αιτημάτων της, καταλαμβάνοντας όμως αναλογικά με τον όγκο της δημόσιο χώρο, δηλαδή το πεζοδρόμιο για μικρές ομάδες, μία λωρίδα του δρόμου για μεγαλύτερες και όλο τον δρόμο μόνο για μαζικές διεκδικήσεις.

Είναι βέβαιο ότι ο αλληλοσεβασμός και η κατανόηση των προβλημάτων ενός εκάστου θα βοηθήσουν στη δημιουργία κλίματος συνεργασίας, υποστήριξης και αλληλοβοήθειας και πιστεύουμε ότι οι πολίτες είναι έτοιμοι να δεχθούν μια τέτοια πρωτοβουλία, ενώ η επιχειρηματική κοινότητα την απαιτεί, γιατί πλέον αφορά άμεσα την επιβίωση της.»

Βέβαια το θέμα των κριτηρίων για το πώς χαρακτηρίζεται μια πορεία μεγάλη, των προϋποθέσεων για έγερση ή μη αιτημάτων αποζημιώσεων σε περιπτώσεις επεισοδίων, της συνεργασίας με τις αστυνομικές αρχές, της πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες, της πρόσβασης σε οργανισμούς κοινής ωφελείας και νοσηλευτικά ιδρύματα, της διασφάλισης της δημοκρατικής λειτουργίας της χώρας είναι κομβικά και αναμένεται να πυροδοτήσουν τον έντονο διάλογο. Επίσης ζητήματα με οργανώσεις διαδηλώσεων μέσω social media, ή αυθόρμητων συναθροίσεων, όπως και η δράση ομάδων στις παρυφές των πορειών είναι ανοικτά.

Ήδη με βάση δημοσιευμένα στοιχεία στο τραπέζι έχουν τεθεί η πρόβλεψη αστικής ευθύνης για τους οργανωτές των συναθροίσεων, η υποχρέωση ενημέρωσης των αστυνομικών Αρχών ένα 48ωρο πριν από τη συγκέντρωση.

Γιώργος Αλεξάκης

ΠΟΡΕΙΕΣνομοσχέδιοκόμματα
Keywords
Τυχαία Θέματα