Ανησυχίες για το 2025 εκφράζει ο Θόδωρος Ρουσσόπουλος

Ανησυχίες και προβληματισμό για τα μελλούμενα το 2025, εκφράζει, με μήνυμά του στο τέλος της χρονιάς, ο πρόεδρος της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόδωρος Ρουσσόπουλος.

Φέτος, υπενθυμίζει ο Πρόεδρος, τιμήσαμε την 75η επέτειο του Συμβουλίου της Ευρώπης με πολλές εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν στα κοινοβούλια των κρατών μελών μας αλλά, επισημαίνει ότι, ο εορτασμός αυτής της επετείου, παρόλο που είμαστε περήφανοι γι' αυτήν, δεν πρέπει να είναι μια στιγμή εφησυχασμού.

Αντιθέτως, για μένα ως ιστορικό, θεωρώ ότι είναι μια ευκαιρία να επιστρέψουμε

στις ρίζες μας και να επανεξετάσουμε τα ιστορικά θεμέλια του Συμβουλίου της Ευρώπης, του οποίου τα 75 χρόνια γιορτάζουμε. Μακάρι να μπορούσαμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω και να νιώσουμε ξανά τον ίδιο ενθουσιασμό και ελπίδα που ένιωσαν οι πολίτες όταν, μετά από μια καταστροφική παγκόσμια σύγκρουση, οι ιδρυτές της Ευρώπης αποφάσισαν να δημιουργήσουν τις συνθήκες για να μην ξανασυμβεί ποτέ ένας τέτοιος πόλεμος, ανοίγοντας τον δρόμο για μια στενότερη ένωση που υποστηρίζεται από τους λαούς της Ευρώπης.

Αποφάσισαν να γιορτάσουν τη διαφορετικότητα ως πλεονέκτημα και όχι ως πηγή διχασμού. Να θέσουν το διεθνές δίκαιο πάνω από τη δύναμη των όπλων και να θέσουν τη δύναμη του νόμου πάνω από το δίκαιο των ισχυρών.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι το ζωντανό αποτέλεσμα αυτής της ώθησης προς την πολυμέρεια, που τροφοδοτείται από μια απλή σκέψη: ότι η συμφιλίωση οδηγεί πάντα σε ένα καλύτερο μέλλον από το μίσος.

Όπως τονίζει ο Πρόεδρος, η συμμετοχή των κρατών μελών στο Συμβούλιο της Ευρώπης οδήγησε στην επίτευξη πολλών πολιτισμικών στόχων και βοήθησε τα πρότυπα αναφοράς και τις νοοτροπίες μας να εξελιχθούν προς το καλύτερο.

Αυτά περιλαμβάνουν την κατάργηση της θανατικής ποινής, την απαγόρευση των βασανιστηρίων και την πρόοδο σε θεμελιώδη δικαιώματα, όπως το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη και ελευθερία έκφρασης, καθώς και η καταπολέμηση του ρατσισμού, η προστασία των μειονοτήτων, ο εορτασμός της πολιτισμικής πολυμορφίας, η προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών και η καταπολέμηση της βίας. κατά των γυναικών.

Περισσότερα ετοιμάζονται καθώς αντιμετωπίζουμε νέες προκλήσεις, όπως η περιβαλλοντική και η μεταναστευτική κρίση. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που το Συμβούλιο της Ευρώπης υπήρξε και πάλι πρωτοπόρος, ανοίγοντας προς υπογραφή μια Σύμβαση για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι η μόνη διεθνής, δεσμευτική συνθήκη στον κόσμο σε αυτόν τον τομέα, και βρίσκει τη λεπτή ισορροπία μεταξύ, αφενός, της χρήσης των θαυμαστών δυνατοτήτων που μας δίνει η τεχνητή νοημοσύνη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και, αφετέρου, του σεβασμού προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Καθώς οι καιροί αλλάζουν, πρέπει να αναγνωρίσουμε ειλικρινά ότι τα επιτεύγματά μας δεν είναι ποτέ εγγυημένα και δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένα.

Πρέπει λοιπόν να παραμείνουμε σταθεροί στην υποστήριξη, την προστασία και την ενίσχυση των αξιών που μας καθοδηγούν και να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για αυτές.

Νίκος Ρούσσης- Στρασβούργο

#Ρουσσόπουλος #Συμβούλιο_της_Ευρώπης #Συνέλευση_του_Συμβουλίου_της_Ευρώπης
Keywords
Αναζητήσεις
anisychies-gia-to-2025-ekfrazei-o-thodoros-roussopoulos.htm
Τυχαία Θέματα