Κομισιόν: «Βλέπει» ανεβασμένη την ελληνική ανάπτυξη- Προϋπόθεση οι μεταρρυθμίσεις

Όπως είχε προαναγγείλει ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πάολο Τζεντιλίνι, στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα, η Κομισιόν βελτίωσε τις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις της για την ελληνική οικονομία, έστω και οριακά.

Συγκεκριμένα, στις χειμερινές της προβλέψεις, η Επιτροπή ανεβάζει τον πήχη της ελληνικής ανάπτυξης για το 2020. Εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,4%, έναντι 2,3%

της προηγούμενής της πρόβλεψης (η Τράπεζα της Ελλάδας προβλέψει ανάπτυξη 2,5% και η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο στον προϋπολογισμό το 2,8%).

Η Κομισιόν διατηρεί παράλληλα σταθερή, στο 2% του ΑΕΠ, την εκτίμησή της για το 2021.

Για το πώς "κλείνει" οριστικά το 2019, η Κομισιόν επίσης αναθεωρεί προς τα πάνω, σημειώνοντας πως βλέπει ανάπτυξη 2,2% (η προηγούμενη εκτίμηση μίλαγε για 1,8% ανάπτυξη το 2019).

Η αναθεώρηση προς τα επάνω έγινε, καθώς όπως σημειώνει, "το τρίτο τρίμηνο του 2019 το πραγματικό ΑΕΠ κινήθηκε ανοδικά κατά 0,6% σε τριμηνιαία βάση και 2,3% σε ετήσια. Αυτό οδήγησε την πραγματική ανάπτυξη στο 2,2%".

"Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις"

Η Κομισιόν ζητεί, πάντως, συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι οι προβλέψεις της για ανάπτυξη θα επιβεβαιωθούν υπό την προϋπόθεση ότι οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται.

Σημαντικό είναι ότι, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι βασικοί μοχλοί ανάπτυξης φέτος και το 2021 αναμένεται να είναι οι επενδύσεις και η κατανάλωση, «με την επιχειρηματική και την καταναλωτική εμπιστοσύνη να έχουν επιστρέψει σε προ κρίσης επίπεδα στα τέλη του 2019 και το διαθέσιμο εισόδημα να αυξάνεται». Επιπλέον, η Κομισιόν εκτιμά ότι η αύξηση των εξαγωγών θα συνεχιστεί, έστω και σε μικρότερο βαθμό λόγω της μέτριας ανάπτυξης στις εξαγωγικές αγορές και της χαμηλότερης αύξησης των μεριδίων στην εξαγωγική αγορά.

Πώς ήρθε η ανάπτυξη

Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, οι καθαρές εξαγωγές αποτελούν βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας. Η ανάπτυξη το 2019, επηρεάστηκε επίσης θετικά από την ισχυρή κατανάλωση του Δημοσίου πριν από τις γενικές εκλογές του Ιουλίου, ενώ η ιδιωτική και η αύξηση των επενδύσεων παρέμεινε υποτονική. Ο κλάδος των υπηρεσιών συνέχισε να είναι η βασική πηγή ανάπτυξης το πρώτο εννεάμηνο του 2019, συνεχίζει η Κομισιόν. Η ανάκαμψη του κλάδου των κατασκευών επίσης συνέβαλε θετικά στην άνοδο του ΑΕΠ το πρώτο εξάμηνο.

Ανεργία, πληθωρισμός

Όσον αφορά στην αγορά εργασίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ότι η απασχόληση στην Ελλάδα θα συνεχίσει να βλετιώνεται. Επισημαίνει ότι «η ανεργία έπεσε στο 16,6% τον Οκτώβριο του 2019, έναντι 18,5% έναν χρόνο νωρίτερα, αλλά παραμένει η υψηλότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σχετικά με τον πληθωρισμό, η Κομισιόν προβλέπει οριακή αύξηση το 2020 στο 0,7% από 0,5% πέρυσι και μικρή περαιτέρω αύξηση στο 0,9% το 2021.

Σε επίπεδο ευρωζώνης η ανάπτυξη υπολογίζεται στο 1,2% φέτος και το 2021 (χωρίς μεταβολή σε σχέση με τις Φθινοπωρινές Προβλέψεις), ενώ οριακή ανοδική αναθεώρηση έχει γίνει για το 2019, που εκτιμάται ότι έκλεισε επίσης με ανάπτυξη 1,2%, έναντι εκτίμησης για 1,1% τον Νοέμβριο. Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται ετήσια ανάπτυξη 1,4% τη διετία 2020-2021.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος, ότι στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των προβλέψεων της Κομισιόν, ο Επίτροπος Τζεντιλόνι σημείωσε ακόμα πως περιμένει ότι το καλοκαίρι θα υπάρξει στο Eurogroup απόφαση υπέρ της χώρας μας στο αίτημα για αξιοποίηση των κερδών των ελληνικών ομολόγων (ANFAs και SMPs) σε επενδύσεις.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος- Γιώργος Αλεξάκης

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣΚΟΜΙΣΙΟΝανάπτυξηΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑεαρινές προβλέψεις
Keywords
Τυχαία Θέματα