Άνοιξαν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για εκκένωση της Γάζας- Ετοιμάζεται το Ισραήλ

Δύο ανθρωπιστικούς διαδρόμους έχει αφήσει ανοιχτούς το Ισραήλ, προκειμένου οι κάτοικοι να εγκαταλείψουν τη Γάζα, καθώς δόθηκε νέο τελεσίγραφο για εκκένωσή της το Σάββατο (14/10), πριν ξεκινήσει η χερσαία επίθεση.

Το Ισραήλ έχει ορκιστεί να εξολοθρεύσει την μαχητική ομάδα της Χαμάς που ελέγχει τη Γάζα ως αντίποινα για τις επιθέσεις πριν από μια εβδομάδα, που άφησαν νεκρούς αμάχους και πολλούς ομήρους. Περίπου 1.300 υπολογίστηκε ότι σκοτώθηκαν στη χειρότερη επίθεση εναντίον αμάχων στην ιστορία του Ισραήλ.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έκτοτε

έχουν θέσει τη Λωρίδα της Γάζας, όπου ζουν 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, υπό πλήρη πολιορκία και τη βομβάρδισαν με πρωτοφανείς αεροπορικές επιδρομές. Οι αρχές της Γάζας λένε ότι περισσότεροι από 2.200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, το ένα τέταρτο εκ των οποίων παιδιά και σχεδόν 10.000 τραυματίστηκαν.

Το Ισραήλ έδωσε προθεσμία σε ολόκληρο τον πληθυσμό του βόρειου μισού της Λωρίδας της Γάζας, που περιλαμβάνει τον μεγαλύτερο οικισμό του θύλακα, την πόλη της Γάζας, μέχρι το πρωί του Σαββάτου για να μετακινηθεί νότια. Κατά τη διάρκεια της νύχτας ανακοίνωσε ότι θα εγγυηθεί την ασφάλεια των Παλαιστινίων που εγκαταλείπουν την περιοχή μέσω δύο κεντρικών διαδρόμων μέχρι τις 16.00.

«Γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, Ισραηλινοί έφεδροι στρατιώτες σε σχηματισμό προετοιμάζονται για το επόμενο στάδιο των επιχειρήσεων», είπε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κόνρικους, σε ενημερωτικό βίντεο νωρίς το Σάββατο.

«Βρίσκονται παντού γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, στο νότο, στο κέντρο και στο βορρά, και προετοιμάζονται για όποιον στόχο βρουν», συμπλήρωσε.

Η Χαμάς έχει πει στον κόσμο να μην φύγει και λέει ότι οι δύο δρόμοι που έχει κηρύξει ανοιχτούς το Ισραήλ δεν είναι ασφαλείς. Το Ισραήλ λέει ότι η Χαμάς εμποδίζει τους ανθρώπους να φύγουν για να τους χρησιμοποιήσει ως ανθρώπινες ασπίδες, κάτι που η Χαμάς αρνείται.

Ισραήλ και Αίγυπτος συμφώνησαν να ανοίξει το πέρασμα Ράφα

Την ίδια ώρα, Ισραήλ και Αίγυπτος έδωσαν το ελεύθερο να επιτραπεί στους Αμερικανούς πολίτες να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας μέσω του μεθοριακού περάσματος της Ράφα, όπως ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δύο χώρες- σύμμαχοι των ΗΠΑ, συμφώνησαν να παραμείνει ανοικτή αυτή η μοναδική μεθοριακή διάβαση μεταξύ της Αιγύπτου και της Λωρίδας της Γάζας από τις 12.00 σήμερα μέχρι τις 17.00.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει ότι εφαρμόζεται η συμφωνία, όμως «η πρόθεση ήταν να ανοίξει» το πέρασμα, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

ΙσραήλΓάζαΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣΧαμάςΠαλαιστίνιοιπόλεμοςΜέση Ανατολή
Keywords
Αναζητήσεις
anoixan-anthropistikoi-diadromoi-gia-ekkenosi-tis-gazas--etoimazetai-to-israil.htm
Τυχαία Θέματα