Αντιδράσεις από επιχειρηματίες για τα αμιγή και μικτά καταστήματα-Ανεφάρμοστο μέτρο

Έντονους προβληματισμούς εκφράζουν πολλοί επιχειρηματίες της εστίασης για το νέο πλαίσιο που προωθεί η κυβέρνηση με καταστήματα αμιγώς για εμβολιασμένους, αλλά και μικτά.

Οι αμιγείς και οι μικτοί χώροι μπαίνουν στις ζωές μας από τον Ιούλιο. Χώροι διασκέδασης και ψυχαγωγίας με δύο επιλογές. Είτε μόνο για εμβολιασμένους, είτε μικτούς, αλλά με απαιτούμενο αρνητικό τεστ κορονοϊού.

Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η απόφαση της κυβέρνησης. Να ανοίξει περισσότερες

δραστηριότητες (κλειστούς χώρους εστίασης, συναυλίες, θέατρα, γήπεδα), αλλά με ένα νέο... υβριδικό σύστημα.

Τι λένε, όμως, οι επιχειρηματίες;

Σε γενικές γραμμές και τουλάχιστον σε πρώτη φάση εκφράζονται αντιδράσεις και προβληματισμοί.

Οι επιχειρηματίες κάνουν λόγο για μία δυσάρεστη έκπληξη που τους επιφύλαξε η κυβέρνηση. Δηλώνουν πως σε όλο το διάστημα της πανδημίας έχουν αποδείξει ότι στηρίζουν τις αποφάσεις για τα περιοριστικά μέτρα και φυσικά είναι υπέρ των εμβολιασμών, αλλά θεωρούν πως με τη συγκεκριμένη απόφαση αναλαμβάνουν μία μεγάλη ευθύνη και μία υποχρέωση που δεν τους αναλογεί.

"Είμαστε επιχειρηματίες και δουλειά μας είναι να φιλοξενούμε τον κόσμο. Ο έλεγχος και η αστυνόμευση των πολιτών δεν είναι δική μας δουλειά", είναι το βασικό τους επιχείρημα, το οποίο εκφράστηκε από τρεις διαφορετικούς επιχειρηματίες εστίασης, το πρωί της Τετάρτης (30/6) στο Mega.

Από τις δηλώσεις τους είναι ξεκάθαρος ο προβληματισμός, τόσο για εστιάτορες, όσο και για ιδιοκτήτες μπαρ.

Καλούν την κυβέρνηση να επαναξιολογήσει τις αποφάσεις της και να δημιουργήσει ένα εφαρμόσιμο πλαίσιο, καθώς αυτό που ανακοινώθηκε χθες είναι εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοστεί στην πράξη και μεταθέτει κρατικές ευθύνες στους επιχειρηματίες.

Στο επιχείρημα ότι έλεγχος γίνεται επίσης σε αεροδρόμια και πλοία, απαντούν πως δεν τίθεται θέμα σύγκρισης, ενώ εκφράζουν την ανησυχία τους πως θα αναγκαστούν να έρθουν σε ρήξη με πελάτες, οι οποίοι θα αρνηθούν να δώσουν τα στοιχεία τους και το αν είναι εμβολιασμένοι ή αν έχουν τεστ, επικαλούμενοι τα προσωπικά δεδομένα.

Οι επιχειρηματίες ζητούν λοιπόν περισσότερες διευκρινίσεις για το πλαίσιο λειτουργίας του νέου συστήματος. Γιατί δεν επιτρέπονται για παράδειγμα τα self test για τους πελάτες και πρέπει να γίνονται rapid ή pcr.

Σε γενικές γραμμές, προκύπτει ξεκάθαρη αντίδραση και αβεβαιότητα, γεγονός που ενδεχομένως να φέρει εξελίξεις. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται περαιτέρω διαβούλευση κυβέρνησης και επιχειρήσεων για να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα