Απασχόληση συνταξιούχων εξ ιδίου δικαιώματος- Τι προβλέπει το νέο πλαίσιο

Δημοσιεύθηκε η υπ’αριθ. 1/15-1-2024 Εγκύκλιος του ΕΦΚΑ που εξειδικεύει το νέο νομικό πλαίσιο για την απασχόληση των συνταξιούχων εξ ιδίου δικαιώματος (λόγω γήρατος ή αναπηρίας), όπως ισχύει μετά την ψήφιση του ν. 5078/2023 (ΦΕΚ Α 211).

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, με το άρθρο 114 του ν. 5078/2023 αντικαθίσταται το άρθρο 20 του νόμου Κατρούγκαλου 4387/2016.

Από 1-1-2024 παύει ο έλεγχος των ασφαλιστικών οργάνων σχετικά με το ύψος αποδοχών και του εισοδήματος από την εργασία ή αυτοαπασχόληση των συνταξιούχων

λόγω αναπηρίας (από κοινή νόσο, εργατικό ατύχημα, ατύχημα εκτός εργασίας, επαγγελματική νόσο) και οι συντάξεις αναπηρίας θα καταβάλλονται ανεξάρτητα του ύψους του εισοδήματος/αποδοχών και της περιστασιακής ή μη μόνιμης εργασίας υποχρεωτικώς υπακτέας στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ.

Δείτε εδώ ολόκληρη την υπ’αριθ. 1/2024 Εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, η οποία όμως, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΕΝΥΠΕΚΚ, Αλέξη Μητρόπουλου, θα μπορούσε να είναι περισσότερο διαφωτιστική, με επαρκέστερες διευκρινήσεις και με παραδείγματα ώστε να είναι χρήσιμη στους συνταξιούχους που υπάγονται στη νέα ρύθμιση, αλλά και σε όσους σκοπεύουν να κάνουν χρήση της.

#ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ_ΕΦΚΑ
Keywords
Αναζητήσεις
apascholisi-syntaxiouchon-ex-idiou-dikaiomatos--ti-provlepei-to-neo-plaisio.htm
Τυχαία Θέματα