Απόφαση «ανάσα» για τα κορονοχρέη-Τα επόμενα βήματα στήριξης της οικονομίας
Με τακτική σταδιακής προώθησης μέτρων το Υπ. Οικονομικών αποφάσισε χτες (11/2) να εκτείνει τον χρόνο αποπληρωμής μέχρι το 2025 σε μια σειρά «παγωμένων» υποχρεώσεων διπλασιάζοντας ουσιαστικά τον χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής τους.
Πιο συγκεκριμένα, με τις χτεσινές αποφάσεις, δίνει νέα παράταση της προθεσμίας καταβολής εξόφλησης των «κορονοχρεών» του 2020 και του 2021 που φτάνει τους 8 μήνες. Έτσι η έναρξη των πληρωμών σε δόσεις θα γίνει από τον Ιανουάριο του 2022 ενώ προβλέπεται διπλασιασμός του χρόνου τμηματικής αποπληρωμής,
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, τα χρέη, για τα οποία παρατείνεται η περίοδος αναστολής είσπραξης έως τις 31/12/2021, υπολογίζονται περί τα 600 εκατ. ευρώ, ενώ εάν συμπεριληφθούν και οι ρυθμισμένες φορολογικές οφειλές, των οποίων παρατείνεται η καταβολή και αναστέλλεται η είσπραξη, το συνολικό ποσό αγγίζει το 1 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, σε αυτές τις ρυθμίσεις θα ενταχθούν και οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία που φτάνουν τα 600 εκατομμύρια ευρώ ενώ υπάρχει εγρήγορση ώστε αργότερα να μπουν και όσες οφειλές έχουν συσσωρευτεί από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα. Άλλωστε από αυτόν τον μήνα λήγουν κι άλλες υποχρεώσεις, ενώ βέβαια είναι άγνωστο και το πότε θα επανέλθει η κανονικότητα.
Επίσης χτες πέρα από την απόφαση για τα συσσωρευμένα αρρύθμιστα χρέη της πρώτης περιόδου της πανδημίας του κορονοϊού, η κυβέρνηση ανακοίνωσε και την αναστολή της είσπραξης της μηνιαίας δόσης του Φεβρουαρίου για όλες τις ρυθμίσεις οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση, στις οποίες έχουν ενταχθεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία.
Να σημειωθεί ότι ήδη υπάρχει επεξεργασία για το πώς και πότε θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία κάλυψης των παγίων δαπανών, ένα μέτρο που περιμένει πώς και πώς η αγορά. Ωστόσο η δράση αυτή αναμένεται να συνδυαστεί με τα πρώτα βήματα επανεκκίνησης. Στο πλαίσιο αυτό και πέρα από τις αναστολές κι άλλων οφειλών που θα γεννηθούν αυτό το διάστημα της νέας καραντίνας αναμένεται να μπει μπρος και το πρόγραμμα Γέφυρα 2 αλλά και οι διαδικασίες εγγυοδοτήσεων δανείων 8.000 μικρών επιχειρήσεων.
Επιπλέον υπό εξέταση είναι και πιθανές παγιώσεις μειώσεων φόρων σε τομείς κομβικούς όπως ο τουρισμός, αλλά και η αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους για μεταποίηση, τουρισμό και εστίαση μέσα από μια σειρά πρωτοβουλιών του ΥΠΕΝ. Ουσιαστικά εξετάζεται μετά από εισηγήσεις φορέων της αγοράς το ενδεχόμενο στα πρώτα στάδια της επανεκκίνησης μαζί με τα εργαλεία που ήδη αξιοποιούνται (αναστολές, επιδοτήσεις, εγγυήσεις για δάνεια κτλ) να διαμορφωθεί ένα πιο ανταγωνιστικό επιχειρηματικό περιβάλλον, μιας και την επόμενη μέρα ο διεθνής ανταγωνισμός θα είναι αδυσώπητος.
Στο πλαίσιο αυτό, με βάση πληροφορίες, το ΥΠΕΝ ενεργεί ώστε να στήσει ένα πλαίσιο που θα οδηγήσει σε «κούρεμα» του κόστους ενέργειας για κλάδους που σήμερα βλέπουν το κόστος παραγωγής τους να βασίζεται κατά τουλάχιστον 20% στο κόστος ρεύματος κτλ. Αλλά και το Υπ. Οικονομικών εξετάζει το εάν θα αποκλιμακώσει σε μονιμότερη βάση φόρους στο τουριστικό πακέτο και τις μεταφορές όπως ο ΦΠΑ, το τέλος διαμονής κτλ. Βέβαια οι εμπλεκόμενοι κλάδοι στον τουρισμό και την εστίαση ζητούν γενναίες αποφάσεις όπως πχ αποκλιμάκωση στον ειδικό φόρο κατανάλωση στα αλκοολούχα καθώς αφορά άμεσα στο τουριστικό πακέτο αλλά και δημιουργεί κίνητρα για λαθρεμπόριο.
Αναλυτικά πάντως με βάση όσα ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών:
- Για οφειλές βεβαιωμένες στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ) και τα Ελεγκτικά Κέντρα που δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης και για τις οποίες έχουν χορηγηθεί αναστολή είσπραξης και παράταση καταβολής έως τις 30/4/2021, η περίοδος αναστολής είσπραξης παρατείνεται περαιτέρω μέχρι τις 31/12/2021. Οι ανωτέρω οφειλές μετά τη λήξη της παράτασης (31/12/ 2021) θα μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα ρύθμισης τμηματικής καταβολής, το οποίο θα προβλέπει επιλογή μεταξύ 24 άτοκων δόσεων ή 48 δόσεων με επιτόκιο ύψους 2,5%. Η πρώτη δόση της ρύθμισης αυτής θα καταβληθεί έως την 31η Ιανουαρίου 2022 και οι υπόλοιπες την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών.
Ποιοι δικαιούνται να αξιοποιήσουν την εν λόγω ρύθμιση
Βάσει των όσων προβλέπουν ήδη ψηφισθείσες ρυθμίσεις, την παράταση των προθεσμιών καταβολής των βεβαιωμένων στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλών έως τις 31-12-2021 και τη νέα ευνοϊκή ρύθμιση τμηματικής καταβολής από το 2022 και μετά δικαιούνται:
α) Επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου 2020.
β) Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που επλήγησαν οικονομικά από την κρίση του κορονοϊού, λόγω κάθετης πτώσης του κύκλου εργασιών τους σε έναν ή περισσότερους από τους μήνες της περιόδου Μαρτίου-Ιουνίου 2020 και υπάγονται στις κατά καιρούς ανακοινωθείσες λίστες με τους πληττόμενους ΚΑΔ.
γ) Εργαζόμενοι που βρέθηκαν σε προσωρινό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, για έναν ή περισσότερους από τους μήνες Μάρτιο-Ιούνιο.
δ) Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα κατά 40% ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης κατά τους μήνες Μάρτιο έως και Ιούνιο 2020.
ε) Επιχειρήσεις που αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία τους από τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο του 2020 μέχρι σήμερα.
στ) Εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις οι οποίες ανέστειλαν τη λειτουργία τους ή σε επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σημαντική μείωση τζίρου και ουσιαστικά υπολειτουργούν («πληττόμενες») εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, εφόσον οι συμβάσεις εργασίας τους τελούσαν ή τελούν σε αναστολή.
Οι οφειλές των παραπάνω φορολογουμένων που υπάγονται στη νέα παράταση προθεσμίας καταβολής και στη νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων από τον Ιανουάριο του 2022 και μετά είναι:
α) Όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα αρρύθμιστες οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων) των οποίων οι προθεσμίες καταβολής έληγαν κανονικά από 11 Μαρτίου 2020 έως και 30 Ιουνίου 2020, αλλά παρατάθηκαν αρχικά για 4 μήνες και εν συνεχεία όλες μαζί έως και την 30ή Απριλίου 2021.
β) Όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες την 11η-3-2020 και η είσπραξή τους ανεστάλη αρχικά μέχρι και την 31η-8-2020 και στη συνέχεια μέχρι και την 30ή Απριλίου 2021.
γ) Όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες την 1η-4-2020 και η είσπραξή τους ανεστάλη αρχικά μέχρι και την 31η-8-2020 και στη συνέχεια μέχρι και την 30ή Απριλίου 2021.
δ) Όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες την 1η-5-2020 και η είσπραξή τους ανεστάλη αρχικά μέχρι και την 30ή-9-2020 και στη συνέχεια μέχρι και την 30ή Απριλίου 2021.
ε) Όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες την 1η-6-2020 και η είσπραξή τους ανεστάλη αρχικά μέχρι και την 31η-10-2020 και στη συνέχεια μέχρι και την 30ή Απριλίου 2021.
Επιπλέον με απόφαση του υπουργού Οικονομικών παρατείνεται η καταβολή και αναστέλλεται η είσπραξη της δόσης του μηνός Φεβρουαρίου ρυθμισμένων στη Φορολογική Διοίκηση οφειλών για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους άμεσα πληττόμενους κλάδους, καθώς και για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων αυτών των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή.
Η πληρωμή της δόσης αυτής θα προστεθεί στο τέλος της αρχικής ρύθμισης. Η λίστα των άμεσα πληττόμενων ΚΑΔ είναι η ίδια που ίσχυσε για αναστολή ρυθμισμένων οφειλών κατά τον μήνα Ιανουάριο 2021.
Για τις δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση, για τις οποίες έχει χορηγηθεί παράταση καταβολής και αναστολή είσπραξης κατά τους μήνες Μάρτιο έως Ιούνιο 2020 και Νοέμβριο 2020 έως Ιανουάριο 2021, έχει προβλεφθεί, με αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών, ότι θα καταβληθούν στο τέλος των τρεχουσών ρυθμίσεων.
Γιώργος Αλεξάκης
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- ΕΛΤΑ: Σε τροχιά εξυγίανσης – Έρχονται σκληρές περικοπές μετά το πρόγραμμα εθελουσίας
- Πώς ο Καράτζης θα «σπείρει» τον κάμπο με φωτοβολταϊκά
- Ποιοι κατέθεσαν προσφορές για το ακίνητο φιλέτο της Ektasis, πρώην έδρα της Kodak, στο Μαρούσι
- Βίκτωρ Παπακωνσταντίνου (Motor Oil): Αυτή είναι η στρατηγική μας για την ενεργειακή μετάβαση
- Επιδότηση παγίων δαπανών: Έρχεται η «ώρα» της ενεργοποίησης
- Κινεζικό μπλόκο στο BBC World News
- Πόσο ακριβή είναι τα rapid test για τον SARS-COV-2;
- Για νέα lockdown αποφασίζει σήμερα η επιτροπή εμπειρογνωμόνων
- ΥΠΕΝ: 700 προσλήψεις σε Δασικές Υπηρεσίες
- Αλβανία: Πάνω από 1.100 κρούσματα και 14 θάνατοι από τον κορονοϊό σε 24 ώρες
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- Castor Maritime: «Μπάσιμο» στα δεξαμενόπλοια και «άλμα» για τη μετοχή
- Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5: Άνοιξε εκ νέου η πλατφόρμα-Ποιες επιχειρήσεις αφορά
- Συνεδριάζει η επιτροπή λοιμωξιολόγων - Προς σκληρό lockdown τέσσερις περιοχές
- Απόφαση «ανάσα» για τα κορονοχρέη-Τα επόμενα βήματα στήριξης της οικονομίας
- Επενδύσεις 170 εκατ. δολαρίων στο Ισραήλ από την Energean
- Εμβολιασμοί: Ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τις ηλικίες 75-79
- Τελευταία Νέα Reporter
- Απόφαση «ανάσα» για τα κορονοχρέη-Τα επόμενα βήματα στήριξης της οικονομίας
- Castor Maritime: «Μπάσιμο» στα δεξαμενόπλοια και «άλμα» για τη μετοχή
- Συνεδριάζει η επιτροπή λοιμωξιολόγων - Προς σκληρό lockdown τέσσερις περιοχές
- Επενδύσεις 170 εκατ. δολαρίων στο Ισραήλ από την Energean
- Εμβολιασμοί: Ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τις ηλικίες 75-79
- Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5: Άνοιξε εκ νέου η πλατφόρμα-Ποιες επιχειρήσεις αφορά
- Βουλή: Ψηφίστηκε το ν/σ του υπ. Παιδείας
- Ήπιες μεταβολές στο κλείσιμο της Wall Street
- Ιταλία: Ο Ντράγκι εξασφάλισε ευρεία στήριξη
- Προς αυστηρό lockdown Αχαΐα, Ρέθυμνο, Εύβοια-Τα σενάρια για Θεσσαλονίκη
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Οι στόχοι της Ηλέκτωρ στην αναπτυσσόμενη διαχείριση απορριμάτων
- Μεξικό: Σχεδόν 1.500 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες
- Καθολικό lockdown εξετάζεται για Αχαΐα, Ρέθυμνο και Εύβοια- Αβεβαιότητα για τη Θεσσαλονίκη
- Συνάντηση ΣΕΠ ΤΡΑΙΝΟΣΕ με τη Διεύθυνση Προσωπικού της ΤΡΑΙΝΟΣΕ
- Αφγανιστάν: Πέντε νεκροί σε επίθεση εναντίον αυτοκινητοπομπής του ΟΗΕ
- Φθηνό ρεύμα από ΑΠΕ για ευάλωτα νοικοκυριά
- Βενεζουέλα: Το 3.000% άγγιξε ο πληθωρισμός το 2020
- Στήριξη σε startups που ηγούνται γυναίκες
- Βενεζουέλα: Το 3.000% άγγιξε ο πληθωρισμός το 2020
- Κορονοϊός: Πόσο αξιόπιστα είναι τα rapid test