Απώλειες για το πετρέλαιο ελέω κορονοϊού

Εκ νέου υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου τη Δευτέρα λόγω της αύξησης των κρουσμάτων σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Ινδία αλλά και επανεμφάνισης κρουσμάτων σε χώρες όπως η Κίνα, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία.

Το ενδεχόμενο να σημειωθεί περαιτέρω καθυστέρηση στην επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας και η επανάληψη των περιορισμών βλάπτει τις τιμές των καυσίμων, παρά

την μέχρι στιγμής ανοδική πορεία της ζήτησης.

Ο αριθμός των κρουσμάτων παγκοσμίως ξεπέρασε τα 10 εκατομμύρια την Κυριακή, με κράτη όπως η Ινδία και η Βραζιλία να ανακοινώνουν αρκετές χιλιάδες νέες υποθέσεις σε καθημερινή βάση.

Η απόφαση των κρατών μελών του ΟΠΕΚ για παγκόσμια μείωση της παραγωγής, στα πρωτοφανή επίπεδα των 9,7 εκατ. βαρελιών ημερησίως, φαίνεται πως θα παραμείνει σε ισχύ και κατά τον Ιούλιο. Ο έλεγχος της παραγωγής από τη μία και η σταδιακή επανάκαμψη της ζήτησης είχαν ως αποτέλεσμα τη στήριξη των τιμών του πετρελαίου το πρόσφατο διάστημα.

Παρόλα αυτά, τα αποθεματικά αργού στις ΗΠΑ έχουν αγγίξει επίπεδα υψηλότερα από ποτέ, γεγονός που θέτει φραγμούς στην απρόσκοπτη ανοδική πορεία των τιμών. Παράλληλα, τα χαμηλά περιθώρια διύλισης συγκαταλέγονται στους παράγοντες που περιορίζουν την άνοδο του «μαύρου χρυσού» σε αυτό το στάδιο.

Σε αυτά τα πλαίσια, το αμερικανικό αργό που την Παρασκευή έκλεισε στα 38,49 δολάρια το βαρέλι, καταγράφει σημαντικές απώλειες άνω του 2,20% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 37,63 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του Brent παρουσιάζει πτώση 1,91% στα 40,13 δολάρια το βαρέλι.

Συνεχίζει απτόητος ο χρυσός

Την ανοδική του πορεία συνεχίζει ο χρυσός, τα κέρδη του οποίου σημείωσαν εβδομαδιαία αύξηση 1,6%, εξέλιξη που σαφώς αποδίδεται στην επιδημιολογική επιδείνωση της παγκόσμιας εικόνας του κορονοϊού. Υπενθυμίζεται πως εκτός από το κερδοφόρο κλείσιμο της Παρασκευής, την Τρίτη η τιμή του πολύτιμου μετάλλου χτύπησε υψηλό 8ετίας, για να ακολουθήσει ένα πτωτικό διήμερο που μετρίασε τη συνολική αύξηση κερδών.

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας, η τιμή του χρυσού καταγράφει άνοδο 0,40% στα 1.787,20 δολάρια ανά ουγγιά, ενισχυμένη κατά 7 δολάρια από το κλείσιμο της προηγούμενης εβδομάδας.

Σε σχέση με τα υπόλοιπα μέταλλα, το ασήμι σημειώνει αύξηση 0,17% στα 18,065 δολάρια ανά μετρικό τόνο, ενώ κέρδη 0,38% παρουσιάζει και η τιμή του χαλκού στα 2,676 δολάρια ανά μετρικό τόνο.

Αναφορικά με τα υπόλοιπα εμπορεύματα, σημαντικά κέρδη καταγράφει το φυσικό αέριο με άνοδο 2,91% στα 1,591 δολάρια ανά φυσική ατμόσφαιρα. Το αμερικανικό σιτάρι κινείται επίσης ανοδικά κατά 0,29% στα 474,25 δολάρια το μπουσέλ.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟχρυσόςΑγορές
Keywords
Τυχαία Θέματα