Απώλειες στις ασιατικές αγορές- «Τρομάζουν» lockdown και Fed

10:33 9/5/2022 - Πηγή: Reporter

Πτωτικά κινήθηκαν οι περισσότεροι από τους κυριότερους δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας στη συνεδρίαση της Δευτέρας (9/5), καθώς η επιφυλακτικότητα για την αύξηση των επιτοκίων παραμένει, ενώ το αυστηρότερο lockdown στη Σαγκάη πυροδότησε ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και ύφεση.

«Μια σειρά από αυξήσεις επιτοκίων και οι πιο “επιθετικές” δηλώσεις ήρθαν εν μέσω κατακόρυφης πτώσης της κινεζικής και ευρωπαϊκής δραστηριότητας, νέων σχεδίων για ρωσικές απαγορεύσεις ενέργειας και συνεχιζόμενων πιέσεων

από την πλευρά της προσφοράς», προειδοποίησαν οι αναλυτές της Barclays.

«Αυτό δημιουργεί τη ζοφερή προοπτική του επίμονου πληθωρισμού που αναγκάζει τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια παρά την απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης», επισημαίνουν.

Τα κινεζικά εμπορικά στοιχεία για τον Απρίλιο δεν ήταν τόσο άσχημα όσο αναμενόταν, με τις εξαγωγές να αυξάνονται κατά 3,9% σε ετήσια βάση και τις εισαγωγές σταθερές. Πάντως, ο ρυθμός επιβραδύνθηκε και διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών.

Άλλωστε, η Κίνα επιμένει στην πολιτική για μηδενικό COVID-19, καθώς η Σαγκάη εντείνει το lockdown σε όλη την πόλη για 25 εκατομμύρια κατοίκους

Οι εικασίες ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να κηρύξει – επίσημα - πόλεμο στην Ουκρανία για να κηρύξει επιστράτευση κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στους εορτασμούς της «Ημέρας της Νίκης» έπληξε επίσης το κλίμα στις αγορές. Ο Πούτιν έχει χαρακτηρίσει μέχρι στιγμής τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όχι πόλεμο.

Οι επενδυτές περιμένουν επίσης την έκθεση για τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ που θα ανακοινωθεί την Τετάρτη, όπου προβλέπεται μόνο μια ελαφρά χαλάρωση του πληθωρισμού και σίγουρα τίποτα δεν εμποδίζει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια κατά τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης τον Ιούνιο.

Ο βασικός πληθωρισμός αναμένεται στην πραγματικότητα να αυξηθεί κατά 0,4% τον Απρίλιο, από 0,3% τον προηγούμενο μήνα, παρόλο που ο ετήσιος ρυθμός πέφτει λίγο.

«Το πρώτο τρίμηνο, η ετήσια μηνιαία μεταβολή του βασικού ΔΤΚ ήταν 5,6%,» σημείωσαν οι αναλυτές της ANZ. «Αυτό είναι πολύ υψηλό για τη Fed και πιστεύουμε ότι η FOMC δεν θα χαλαρώσει σχετικά με τον πληθωρισμό έως ότου ο βασικός πληθωρισμός μετριαστεί σε περίπου 0,2% m/m σε σταθερή βάση.

«Η Fed δεν είναι η μόνη κεντρική τράπεζα που αντιμετωπίζει πληθωριστικές πιέσεις. Όλο και περισσότερο, η γραμμή της ΕΚΤ γίνεται πολύ πιο επιθετική», επισημαίνουν.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα επιτόκια από τη Fed θα φτάσουν το 1,75-2% τον Ιούλιο, από το τρέχον 0,75-1% και θα ανέβουν μέχρι το τέλος του έτους σε περίπου 3%.

Το γουάν άγγιξε άλλο ένα χαμηλό 18 μηνών για να διαπραγματευτεί στα 6,7049 ανά δολάριο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε σημαντικά 2,53%, κλείνοντας στις 26.319,34 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite ενισχύθηκε 0,09% στις 3.004,14 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται πτωτικά 0,67% στις 10.738,66 μονάδες.

Ο Taiwan Weighted σημείωσε πτώση 2,19% και έκλεισε στις 16.048,92 μονάδες, ενώ ο Kospi κατέγραψε απώλειες 1,27% στις 2.610,81 μονάδες.

Ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 7.120,60 μονάδες, χάνοντας 1,18%.

ασιατικές αγορέςΑΣΙΑΩκεανία΄ΚΙΝΑιαπωνίαΑυστραλίαNikkeiKospi
Keywords
Τυχαία Θέματα