Απώλειες στις ευρωαγορές με «αγκάθι» τον κλάδο των αυτοκινήτων

Πτωτικά έκλεισαν την Πέμπτη (20/4) τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τους επενδυτές να επεξεργάζονται τα νέα εταιρικά αποτελέσματα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε απώλειες 0,15% και έκλεισε στις 467,42 μονάδες, με τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών να σημειώνει πτώση 1,1% και των αυτοκινήτων να διολισθαίνει 3,7%.

Αναφορικά με τους μεγάλους ευρωπαϊκούς δείκτες, στη Γερμανία ο DAX υποχώρησε κατά 0,62% στις 15.795,97 μονάδες, στη Γαλλία

ο CAC 40 έχασε 0,14% στις 7.538,71 μονάδες, ενώ αντίθετα στην Βρετανία ο FTSE 100 ενισχύθηκε οριακά κατά 0,05% στις 7.902,61 μονάδες. Στην Ισπανία ο IBEX 35 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,46% στις 9,450,90 μονάδες και στην Ιταλία ο FTSE MIB κινήθηκε χαμηλότερα κατά 1,10% στις 27.627,12 μονάδες.

Σύμφωνα με το CNBC, η «βουτιά» του κλάδου των αυτοκινήτων έρχεται σε συνέχεια των απογοητευτικών αποτελεσμάτων της Tesla, η οποία σημείωσε πτώση των καθαρών εσόδων. Προηγήθηκε άλλη ανακοίνωση στην οποία η εταιρεία έκανε λόγο για περαιτέρω μειώσεις τιμών. Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, κατέστησε σαφές ότι είναι πρόθυμος να θυσιάσει τα περιθώρια κέρδους για να αποκτήσει μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά, οδηγώντας έτσι τις μετοχές της Tesla ακόμη χαμηλότερα.

Η γαλλική Renault υποχώρησε κατά 8% παρά το γεγονός ότι ανέφερε αύξηση εσόδων κατά 29,9% το πρώτο τρίμηνο, εν όψει του consensus των αναλυτών, ενώ παράλληλα επιβεβαίωσε τις προοπτικές της για το 2023.

Η σουηδική Volvo αρχικά υποχώρησε έως και 6,1%, ενώ ανέφερε ότι τα προσαρμοσμένα λειτουργικά της έσοδα αυξήθηκαν στα 18,4 δισ. σουηδικές κορώνες (1,7 δισ. δολάρια) από 12,6 δισ. κορώνες. Η αυτοκινητοβιομηχανία αντιστάθμισε τις απώλειες αργότερα το απόγευμα για να κλείσει τελικά 1% υψηλότερα. Αύξησε επίσης τις προοπτικές της για τις αγορές των βαρέων φορτηγών της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, καθώς είπε ότι οι διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας στην Ευρώπη είχαν αμβλυνθεί.

Οι επενδυτές εξετάζουν επίσης τις προοπτικές για τα επιτόκια, καθώς ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο διατηρήθηκε πάνω από το 10% τον Μάρτιο και οι αυξήσεις των μισθών επιβραδύνθηκαν λιγότερο από το αναμενόμενο. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) έχουν επίσης ξεκαθαρίσει ότι δεν βλέπουν το έργο τους για τον πληθωρισμό να έχει ολοκληρωθεί, προαναγγέλλοντας εμμέσως νέες αυξήσεις επιτοκίων.

ευρωπαϊκά χρηματιστήρια Stoxx 600TeslaRenaultVolvoεπιτόκιαπληθωρισμός
Keywords
Τυχαία Θέματα