Αποστάσεις κυβέρνησης- τραπεζών για επιτόκια, καταθέσεις, δάνεια

Παραμένει το χάσμα κυβέρνησης - τραπεζών για το θέμα των επιβαρύνσεων στα δάνεια λόγω αυξήσεων επιτοκίων αλλά για τα θέματα των επιτοκίων καταθέσεων.

Την Πέμπτη (24/11) υπήρξε συνάντηση του υπουργείου Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τους εκπροσώπους των τραπεζών για το θέμα των επιβαρύνσεων στα δάνεια λόγω αυξήσεων επιτοκίων αλλά για τα θέματα των επιτοκίων καταθέσεων. Δεν αναμενόταν βέβαια άμεση συμφωνία, ωστόσο, καταγράφηκαν

οι απόψεις και η κυβέρνηση κατέθεσε επίσημα τις ενστάσεις και τις συστάσεις της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα ήταν κάπως «παγωμένο» ενώ εμφανής ήταν και η προσπάθεια υποβάθμισης της όλης ατζέντας.

Βέβαια η κυβέρνηση επιδιώκει λόγω και εκλογών να «πετάξει την καυτή πατάτα» στις τράπεζες καθώς “παραμονεύουν” και οι θεσμοί, που δεν κρύβουν τις προθέσεις τους για συμπερίληψη στο χρέος των καταπτώσεων εγγυήσεων του δημοσίου σε πάσης φύσεως δάνεια.

«Κάνουμε ότι μπορούμε για τις τράπεζες, καθώς φαίνεται να μην έχουν αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος», είπε πάντως ανώτερη πηγή.

Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα το υπουργείο θα περιμένει τις προτάσεις των εκπροσώπων του τραπεζικού συστήματος για τα όλα τα καυτά θέματα και κυρίως για την προοπτική εφαρμογής ενός τρίτου προγράμματος «γέφυρα» με επιδότηση επιτοκίου για τους συνεπείς δανειολήπτες, που θα αποτρέψει ένα νέο κύμα κόκκινων οφειλών.

Επισημαίνεται ότι η άνοδος των επιτοκίων από την ΕΚΤ έχει αυξήσει τις μηνιαίες δόσεις για την αποπληρωμή στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων για περισσότερα από 480.000 νοικοκυριά που έχουν δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο συνδεδεμένο με το euribor.

Επίσης η επιθετική πολιτική από την ΕΚΤ έχει σπρώξει τους νέους δανειολήπτες σε δανεισμό με σταθερό επιτόκιο που είναι υψηλότερο από το κυμαινόμενο.

Σύμφωνα, επίσης, με πληροφορίες, ένα άλλο βασικό θέμα ήταν και η επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής για τις χορηγήσεις, τις καταθέσεις και τις προμήθειες.

Στη δίωρη συνάντηση με τους τραπεζίτες με τη συμμετοχή και στελεχών από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους συζητήθηκε και το θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού με το υπουργείο Οικονομικών να επισημαίνει την ανάγκη για μεγαλύτερες ταχύτητες σε αυτό το μέτωπο.

Πάντως, ευκαιρία να τα πουν θα έχουν σε επόμενη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό τον υπουργό Οικονομικών και τον οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού Αλεξ Πατέλη οι διοικήσεις των Ελληνικών τραπεζών. Αυτό στο περιθώριο του Ελληνικού Επενδυτικού Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στις 28 και 29 Νοεμβρίου 2022 στο Λονδίνο και το οποίο διοργανώνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε συνεργασία με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Οι λύσεις

Υπενθυμίζεται ότι φόρμουλα στήριξης των νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν μεγάλα ζητήματα με την αύξηση των επιτοκίων στα στεγαστικά τους δάνεια αναζητεί η κυβέρνηση αλλά και τα επιτελεία των τραπεζών. Η πίεση που ασκεί η αντιπολίτευση αλλά και το γεγονός ότι κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η Ισπανία, (με βαρύ παρελθόν σε πλειστηριασμούς κατοικιών κτλ), έχουν βάλει μπρος μηχανισμούς επιδοτήσεων του επιπλέον κόστους που επιφέρουν σε οικογενειακούς προϋπολογισμούς τα ανοδικά σερί των επιτοκίων της ΕΚΤ (που μάλιστα θα συνεχιστούν) έχουν αφυπνίσει την κυβέρνηση εν όψει και εκλογών.

Έτσι την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ‘άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για τη στήριξη των συνεπών δανειοληπτών. “Εχουμε πολλούς τρόπους να βοηθήσουμε δανειολήπτες σε δυσκολία ώστε να εξυπηρετούν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους να αποπληρώνουν τα δάνεια” τόνισε ενώ και ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας κατά τη διάρκεια ομιλίας τους σε οικονομικό συνέδριο ζήτησε από τις τράπεζες να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές για την ταχεία υλοποίηση ρυθμίσεων οφειλών μέσω του νέου και σύγχρονου εξωδικαστικού μηχανισμού, ώστε να θωρακιστούν επαρκώς ενάντια στους νέους κινδύνους που ελλοχεύουν αλλά και να δείξουν ευαισθησία στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Οι τράπεζες

Να σημειωθεί ότι και στελέχη από τις συστημικές τράπεζες δεν κρύβουν ότι εξελίσσεται η συζήτηση για την στήριξη των δανειοληπτών από την απότομη άνοδο των επιτοκίων.

Με βάση μάλιστα πληροφορίες υπάρχει στο τραπέζι σχέδιο για ένα πλαίσιο που θα επιτρέψει κάλυψη από το κράτος, προς όφελος των ευάλωτων στρωμάτων, μέρους της μηνιαίας δόσης των δανειοληπτών που έχουν επιβαρυνθεί από τις συνεχιζόμενες αυξήσεις των επιτοκίων στα πρότυπα των προγραμμάτων Γέφυρα 1 και Γέφυρα 2. Έτσι, εκτιμάται, ότι θα “κουρευτεί” το επιπλέον κόστος από την άνοδο των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Μάλιστα και οι θεσμοί φέρεται να έχουν ενημερωθεί σχετικά. Να σημειωθεί βέβαια ότι η Κομισιόν εστιάζει σε στοχευμένα και όχι ορίζονται μέτρα που έχουν απεύθυνση τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Με βάση πάντως πληροφορίες εξετάζεται η επιδότηση της προσαύξησης της δόσης που έχει προκύψει από τον Ιούλιο του 2022, σε περιπτώσεις υποθήκης πρώτη κατοικία αλλά και σε ενήμερα δάνεια και υπό προϋποθέσεις μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών.

Οι επιδοτήσεις θα είναι κλιμακωτές, ενώ θα θα υπάρχει περίοδος επιτήρησης των δανειοληπτών μετά τη λήξη του προγράμματος.

Γιώργος Αλεξάκης

ΤΡΑΠΕΖΕΣΥΠΟΙΚδανειαεπιτόκιακαταθέσειςΓΕΦΥΡΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα