Αβεβαιότητα τέλος, ώρα για μπίζνες...

Προτεραιότητα οι αποκρατικοποιήσεις όπου η απελθούσα κυβέρνηση ώδινεν όρος και έτεκεν μυν.Με τα μανίκια "σηκωμένα" θα πρέπει να πιάσει δουλειά η νέα κυβέρνηση προκειμένου προωθήσει τις ενέργειες σε τομείς όπως αυτός των αποκρατικοποίησεων όπου η απερχόμενη κυβέρνηση σημείωσε μπαράζ καθυστερήσεων, αστοχιών και αναβολών που έβλαψαν τα δημόσια έσοδα.

Την ώρα μάλιστα που η Τρόικα δε δίνει περίοδο «χάριτος» δίνοντας περίοδο χάριτος μόλις την παράταση των στόχων

του α΄τριμήνου του 2012 (5 δις.) μόλις κατά ένα τρίμηνο, διεθνείς «παίκτες» τηρούν στάση αναμονής εκτιμώντας πως αξία των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου θα υποχωρήσει ακόμη περισσότερο στο προσεχές διάστημα.

Η ουτοπική προσδοκία του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος για έσοδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και 5 δισ. μέχρι το τέλος του έτους περικόπηκε αρχικά στα 4 δισ. ευρώ, ενώ συνεχεία στο 1,5 δισ. ευρώ με τα σίγουρα έσοδα από την παραχώρηση του 10% του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom, την συμφωνηθείσα επέκταση της άδειας του ΟΠΑΠ και τα "φρουτάκια" καθώς και τη συζητούμενη επέκταση της σύμβασης με τη Hochtief που κατέχει το 45% του Ελευθέριος Βενιζέλος.

Με το «ναυάγιο» όμως στο οποίο φαίνεται να οδηγείται το τελευταίο deal όλα δείχνουν πως το 2011 θα κλείσει με τον πενιχρό απολογισμό των 1,32 δις. ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν πως μετά την αποτυχία να βρεθεί η χρυσή τομή με τη Hochtief για ένα ποσό γύρω στα 400 εκατ. ευρώ, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων βολιδοσκόπησε τις προθέσεις ενός από με τα μεγαλύτερα κρατικά επενδυτικά fund στον κόσμο, του κινέζικου CIC (Chinese Investment Corporation), χωρίς επιτυχία.

Έτσι τόσο η επέκταση της σύμβασης για το "Ελ.Βενιζέλος" με την εταιρεία που θα εξαγοράσει το ποσοστό της Hochtief, για το οποίο κυριότεροι μνηστήρες είναι η κινέζικη HNA και η γαλλική Vinci, όσο και η πώληση του 30% τουλάχιστον από το ποσοστό που έχει στην κατοχή του το Δημόσιο μετατίθεται για το 2012.

Υπενθυμίζεται ότι για το επόμενο έτος μετατέθηκαν οι αποκρατικοποιήσεις του του ΟΠΑΠ, των ΕΛΠΕ, των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, ενώ ούτε η προκήρυξη του διαγωνισμού για τα «χρυσοφόρα» Κρατικά Λαχεία, τα οποία γλυκοκοιτάζουν μεγάλοι «παίκτες» του χώρου, θα ολοκληρωθεί φέτος. Παράλληλα θα πρέπει να προωθηθούν οι περιπτώσεις των ΛΑΡΚΟ, του Ελληνικού, των 4 Airbus, των ΟΛΠ, ΟΛΘ, περιφερειακών λιμανιών και αεροδρομίων, των ΕΛΤΑ, μικροί λιμένες και μαρίνες, του ΟΔΙΕ και του ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Με την κύρωση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου αναμένεται παράλληλα να προχωρήσουν οι διαδικασίες για το μεγαλεπήβολο πρόγραμμα ΑΠΕ Helios τα έσοδα του οποίου προβλέπεται, όπως αναφέρεται ρητά στη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής, να αξιοποιηθούν για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους.


Δημήτρης Κώτσος

dimkotsos@reporter.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα