Αξιοποίηση ιστορικών δεδομένων για την «πλοήγηση» στο πολύπλοκο επενδυτικό περιβάλλον

Σήμερα (28/2) παρουσιάστηκε η έκθεση Global Investment Returns Yearbook 2024 από το Chief Investment Office της UBS Investment Bank και της UBS Global Wealth Management, με συγγραφείς τον Καθηγητή Paul Marsh και

τον Dr Mike Staunton του London Business School και τον Καθηγητή Elroy Dimson του Πανεπιστημίου του Cambridge.

Τα κυριότερα σημεία της φετινής έκθεσης είναι τα εξής:

- Από το 1900, οι μετοχές υπεραποδίδουν έναντι των ομολόγων, των εντόκων γραμματίων και του πληθωρισμού και στις 21 αγορές που εξετάζονται. Οι μετοχές έχουν κυριαρχήσει έναντι των ομολόγων, ενώ τα ομόλογα έχουν υπεραποδώσει έναντι των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου. Το ίδιο ισχύει και για τις υπόλοιπες 35 αγορές με ημερομηνίες έναρξης (των δεδομένων) μετά το 1900.

- Η αγορά των ΗΠΑ αντιπροσωπεύει πλέον το 60,5% της συνολικής αξίας της παγκόσμιας αγοράς μετοχών, κυριαρχώντας έναντι της Ιαπωνίας (που κατατάσσεται στη δεύτερη θέση με 6,2%), του Ηνωμένου Βασιλείου (τρίτο με 3,7%) και της ηπειρωτικής Κίνας (2,8%).

- Η πλειονότητα των μακροπρόθεσμων αποδόσεων των περιουσιακών στοιχείων έχει άνοδο κατά τη διάρκεια των κύκλων χαλάρωσης. Από το 1914 έως το 2023, οι αμερικανικές αγορές βρίσκονταν σε ανοδική κατάσταση επιτοκίων για το 45% του διαστήματος και σε πτωτική κατάσταση το 55%. Η ετησιοποιημένη απόδοση των αμερικανικών μετοχών και ομολόγων ήταν 9,4% και 3,6% κατά τη διάρκεια των κύκλων χαλάρωσης, σε σύγκριση με μόλις 3,6% και -0,3% κατά τη διάρκεια των κύκλων ανόδου. Τα στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου από το 1930 παρουσιάζουν ένα παρόμοιο μοτίβο.

- Ενώ τα νομίσματα παρουσιάζουν σημαντικές διακυμάνσεις, από το 1900 και μετά, οι μεταβολές της πραγματικής συναλλαγματικής ισοτιμίας αντικατοπτρίζουν σε μεγάλο βαθμό τους σχετικούς ρυθμούς πληθωρισμού. Τα περισσότερα νομίσματα αποδυναμώθηκαν έναντι του δολαρίου ΗΠΑ και μόνο μερικά (κυρίως το ελβετικό φράγκο) αποδείχθηκαν αισθητά ισχυρότερα.

- Οι αγορές έχουν μεταβεί από έναν κόσμο χαμηλών αποδόσεων σε έναν κόσμο υψηλότερων αποδόσεων, χάρη στην απότομη αύξηση του πραγματικού επιτοκίου και τις χαμηλές αποδόσεις του 2022. Οι μακροπρόθεσμες προβλεπόμενες αποδόσεις των μετοχών και των ομολόγων είναι πλέον περίπου δύο ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από ό,τι πριν από δύο χρόνια.

- Τα ασφάλιστρα (premiums) για παράγοντες όπως το μέγεθος, η αξία και η δυναμική έχουν υποστεί μεγάλες μειώσεις. Οι παράγοντες θα παραμείνουν σημαντικοί στην εξήγηση των αποδόσεων, αλλά δεν είναι σαφές αν θα δημιουργήσουν μελλοντικά ασφάλιστρα (premiums).

- Με βάση τα μακροχρόνια στοιχεία από το 1900 για τις ΗΠΑ και το 1860 για το Ηνωμένο Βασίλειο, τα εταιρικά ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας προσέφεραν σημαντικό ασφάλιστρο (premium) πιστωτικού κινδύνου έναντι των αντίστοιχων κρατικών ομολόγων, περίπου μία ποσοστιαία μονάδα ετησίως. Το ασφάλιστρο (premium) από τα ομόλογα υψηλής απόδοσης είναι περίπου δύο ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα.

Η επανεμφάνιση του πληθωρισμού και η σχετική αντίδραση των κεντρικών τραπεζών σημαίνει ότι μια ιστορική αναδρομή είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχή πλοήγηση στο επενδυτικό τοπίο. Η έκθεση παρέχει ένα πλούσιο πλαίσιο για την αντιμετώπιση των σύγχρονων ζητημάτων, μέσα από το πρίσμα της χρηματοοικονομικής ιστορίας, με επίκεντρο της φετινής έκθεση τα μακροχρόνια στοιχεία για τα εταιρικά ομόλογα και το πιστωτικό ασφάλιστρο (credit premium).

#UBS #GLOBAL_INVESTMENT_RETURNS_YEARBOOK_2024 #ΕΚΘΕΣΗ #ΙΣΤΟΡΙΚΑ_ΔΕΔΟΜΕΝΑ #Επενδύσεις
Keywords
Αναζητήσεις
axiopoiisi-istorikon-dedomenon-gia-tin-ploigisi-sto-polyploko-ependytiko-perivallon.htm
Τυχαία Θέματα