Μπετίνα Όρλοπ: Η τελευταία ελπίδα της Commerzbank κατά της UniCredit

Η Μπετίνα Όρλοπ θα γίνει η νέα επικεφαλής της Commerzbank. Αναμφισβήτητα, αυτή τη στιγμή έχει φτάσει στο απόγειο της επαγγελματικής της πορείας. Δεν αποκλείεται όμως η θέση της στην ηγεσία της γερμανικής τράπεζας να αποδειχθεί βραχύβια. Θα καταφέρει να βάλει φρένο στην εξαγορά της τράπεζας από την ιταλική UniCredit,

που έχει «τραντάξει» τη γερμανική πολιτική και τραπεζική σκηνή;

Τα χαρακτηριστικά της νέας ηγεσίας της Commerzbank

Η Μπετίνα Όρλοπ, η νέα επικεφαλής της Commerzbank, έχει αποδείξει ότι δεν υστερεί σε έλλειψη θέλησης ή φιλοδοξιών. Αφού σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων και απέκτησε το διδακτορικό της, η Όρλοπ εντάχθηκε στην εταιρεία συμβούλων διοίκησης McKinsey, για την οποία θέματα όπως η συμβατότητα οικογένειας και καριέρας και η προώθηση των γυναικών αποτελούσαν στην καλύτερη περίπτωση διακοσμητικά στοιχεία της εποχής. Παρ' όλα αυτά, πάλεψε για να φτάσει στην κορυφή, έγινε εταίρος το 2002 και μάλιστα εργάστηκε με μερική απασχόληση μετά τη γέννηση των δύο παιδιών της - κάτι που συχνά αποτελούσε θανάσιμο παράγοντα καριέρας για την ελίτ των συμβούλων εκείνη την εποχή. Η Όρλοπ όμως επέμεινε και πέτυχε.

Ο πατέρας της, μαζί με τον Χέρμπετ Χέντσλερ, είχαν εδραιώσει τη McKinsey ως μεγάλη εταιρεία στη Γερμανία. Ίσως η πορεία του πατέρα της, να συνέβαλε στη δική της εξέλιξη. Ωστόσο όπως εκτιμά σε άρθρο του το Spiegel, καθοριστικότερη στην πορεία της ήταν η ίδια της η φιλοδοξία. Κύκλοι της Commerzbank σχολιάζουν πως είναι από τα πιο ικανά στελέχη στον τραπεζικό κλάδο

Η Όρλοπ, οικονομικός διευθυντής από το 2020, χαρακτηρίζεται από ακεραιότητα, επαγγελματισμό και επιμονή. Είναι απαιτητική μεν, αλλά παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής στους υφισταμένους της.

Μπροστά σε μία δύσκολη- αν όχι ακατόρθωτη- αποστολή

Πρόσφατα αποφασίστηκε ότι η Όρλοπ θα γίνει η νέα διευθύνουσα σύμβουλος της τράπεζας μόλις ο προηγούμενος κάτοχος της θέσης, ο σε μεγάλο βαθμό αντιδημοφιλής Μάνφρεντ Κνοφ, ο οποίος ούτως ή άλλως επρόκειτο να αποχωρήσει στο τέλος του 2025, παραιτηθεί. Η αλλαγή αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο τέλος του μήνα.

Η Commerzbank εδώ και δύο εβδομάδες δίνει μάχη ενάντια στην εξαγορά της από τον πολύ μεγαλύτερο ιταλικό χρηματοπιστωτικό όμιλο UniCredit. Ο επικεφαλής της Αντρέα Όρκελ θεωρείται λίγο πολύ το αντίθετο άκρο της Όρλοπ. Εκπαιδευμένος επενδυτικός τραπεζίτης, του αρέσει να οργανώνει επιθετικά συμφωνίες συγχωνεύσεων και να μειώνει το κόστος. Με αυτόν τον τρόπο, έχει καταφέρει να αναδιοργανώσει την κάποτε διαλυμένη UniCredit. Ο Όρκελ δεν έκρυψε ποτέ το ενδιαφέρον του για την Commerzbank.

Η μονομαχία των γιγάντων: Όρλοπ εναντίον Όρκελ

Ο Όρκελ δεν ενοχλείται από το γεγονός ότι οι πολιτικοί στο Βερολίνο είναι δημοσίως αναστατωμένοι, δήθεν από ανησυχία για τις ΜΜΕ, οι οποίες εφοδιάζονται με πολλά δάνεια της Commerzbank. Γνωρίζει ότι οι εχθρικές εξαγορές, ιδίως στον χρηματοπιστωτικό τομέα, συνήθως αποτυγχάνουν. Παρ' όλα αυτά, δεν θα τον καθυστερήσει κανείς.

Η έκβαση της μονομαχίας μεταξύ Όρλοπ και Όρκελ μένει να φανεί. Ωστόσο, είναι σαφές ότι αναζωπυρώνει στερεότυπα. Στην Ιταλία, υπάρχει μια αίσθηση ενθουσιασμού για το γεγονός ότι είναι σε θέση να δείξουν στους «αλαζόνες» Γερμανούς πώς λειτουργεί η οικονομία. Ιδιαίτερα καθώς οι ίδιοι πρέπει να ανέχονται τη Lufthansa, για παράδειγμα, να εξαγοράζει την ιταλική αεροπορική εταιρεία ITA. Στη Φρανκφούρτη, από την άλλη πλευρά, ο επικεφαλής του επιχειρησιακού συμβουλίου της Commerzbank, Ούβε Τσέγκε φώναξε σε μια διαδήλωση: «Και μετά έρχονται οι Ιταλοί και προσπαθούν να μας αγοράσουν χωρίς να έχουν κανένα επιχειρηματικό μοντέλο!». Σε κάθε περίπτωση, οι γερμανοϊταλικές σχέσεις δεν πρόκειται να απαλλαγούν σύντομα από προκαταλήψεις.

Σε αυτή τη κρίσιμη κατάσταση, η Όρλοπ φτάνει στο αποκορύφωμα της καριέρας της, η οποία ενδέχεται όμως να τελειώσει γρήγορα αν περάσουν τα θέλω του Όρκελ. Στην τράπεζα υπολογίζουν στην υποστήριξη του Βερολίνου, αλλά κυρίως στην τεχνογνωσία και την ανθεκτικότητα της Όρλοπ, στη φιλοδοξία της να βάλει σε «φυγή τους Ιταλούς επιτιθέμενους». Εξάλλου, η Commerzbank μόλις αναδιοργανώθηκε, κυρίως χάρη στην αλλαγή των επιτοκίων και είναι εξοικειωμένη με την αίσθηση ότι ελέγχεται από άλλους. Κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, το κράτος χρειάστηκε να διασώσει την τράπεζα με πολλά δισεκατομμύρια και εξακολουθεί να είναι στο πλευρό της μέχρι σήμερα.

Η στάση της γερμανικής πολιτικής σκηνής

Πριν από τρεις καλές εβδομάδες, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αιφνιδίασε τη διοίκηση της τράπεζας και την ίδια την Όρλοπ, όταν ανακοίνωσε την πρόθεσή της να πουλήσει μέρος του πακέτου μετοχών της. Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία, ως πρόεδρος του φιλελεύθερου FDP, ότι η αγορά αυτορυθμίζεται. Ως υπουργός Οικονομικών όμως και συγκεκριμένα στη περίπτωση της Commerzbank, συμφωνεί με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς (SPD), αλλά και τον υποψήφιο καγκελάριο του CDU Φρίντριχ Μερτς, ότι η Commerzbank πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητη.

Η Όρλοπ από τη πλευρά της, η οποία έχει εμπειρία από περίπλοκες καταστάσεις και δύσκολες αποστολές φαίνεται να βρίσκεται ακριβώς στη μέση αυτών των προσεγγίσεων. Σε κάθε περίπτωση, η Όρλοπ δεν θα έχει περιθώρια ανέλιξης αν ο Όρκελ συνεχίσει να αγοράζει μετοχές της Commerzbank και υποβάλει επίσημη προσφορά εξαγοράς. Παρόλα αυτά, ο Ιταλός τραπεζίτης θα σφάλει αν την υποτιμήσει.

#ΜΠΕΤΙΝΑ_ΟΡΛΟΠ #Unicredit
Keywords
Αναζητήσεις
betina-orlop-i-teleftaia-elpida-tis-commerzbank-kata-tis-unicredit.htm
Τυχαία Θέματα