Μποϊκοτάζ στα καταστήματα σήμερα Τετάρτη 19/2- Τι λένε οι καταναλωτές

Κύμα διαμαρτυρίας κατά της αύξησης των τιμών έχει ξεσπάσει στα Βαλκάνια, με πολλές χώρες να καλούν, η μία μετά την άλλη, τους καταναλωτές σε ημερήσια μποϊκοτάζ προς τα καταστήματα.

Στην Ελλάδα το μποϊκοτάζ έχει προγραμματιστεί για σήμερα, Τετάρτη 19/2, με το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) να έχει καλέσει ήδη, εδώ και δύο περίπου εβδομάδες, σε συμμετοχή, ακολουθώντας το ρεύμα που ξεκίνησε από την Κροατία

και έχει επεκταθεί σε μία σειρά από χώρες, όπως η Σλοβενία, η Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο, η Σερβία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία, με τους πολίτες να διαμαρτύρονται για τις αδικαιολόγητες αυξήσεις τιμών ακόμη και στα βασικά προϊόντα.

Η ανακοίνωση του ΙΝΚΑ αναφέρει:

«Το ΙΝΚΑ Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας καλεί τους πολίτες καταναλωτές την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2025 να μην ξοδέψουμε ούτε καν ένα ευρώ ( 1 ) στην αγορά.

Εάν είναι δυνατόν να μην πληρώσουμε εκείνη την ημέρα του μήνα 19 Φεβρουαρίου 2025 ούτε ένα ευρώ σε Τράπεζες, Κράτος, Νερό, Ρεύμα, Τηλέφωνα, Καύσιμα, super market, Καφέ, εστιατόρια, εμπορική αγορά, Ηλεκτρικά ηλεκτρονικά καταστήματα και πουθενά ευρώ στην αγορά.

Ας στείλουμε όλοι μαζί το μήνυμα πως αφεντικά της αγοράς είναι οι πολίτες καταναλωτές.

Φτάνει πια με την κοροϊδία παραπλάνηση αισχροκέρδεια κερδοσκοπία εις βάρος των πολιτών Καταναλωτών.

Όλοι είμαστε πολίτες καταναλωτές και πόσο άλλο θα αντέξουμε να μην τα βγάζουμε πέρα;

Φτάνει δεν Φτάνει να έχουμε λεφτά μέχρι τα μισά του μήνα.

Πόσο ακόμα ανοχή ;

Μια ημέρα είναι αυτή που πρέπει να δείξουμε την δύναμή μας».

«Ναι» κι από την Επιτροπή Καταναλωτών Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

Παράλληλα, η νεοσύστατη Επιτροπή Καταναλωτών του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, που δημιουργήθηκε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, επειδή η ανάγκη για την εξυγίανση της αγοράς, είναι πλέον επιτακτική, καλεί επίσης σε συμμετοχή στο μποϊκοτάζ.

Στη σχετική της ανακοίνωση η ΕΕΑ υπενθυμίζει ότι η συγκυρία ίδρυσης της Επιτροπής Καταναλωτών συνέπεσε με την διαβαλκανική πρωτοβουλία που έλαβαν οι καταναλωτές γειτονικών χωρών για ένα κύμα αντίδρασης με ειρηνικό χαρακτήρα.

«Οι καταναλωτές, είναι σε θέση να δείξουν την δύναμη τους και να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα σε όλους τους παράγοντες που διαμορφώνουν τις τιμές των αγαθών», συνεχίζει η ίδια ανακοίνωση, καθώς η ΕΕΑ δηλώνει στη στήριξή της και την συμμετοχή στο κύμα αντίδρασης που ξεκίνησε από την Κροατία και επεκτείνεται και σε άλλες βαλκανικές χώρες, φτάνοντας και στην Ελλάδα.

Η ημέρα αντίστασης και αντίδρασης των καταναλωτών ορίστηκε για την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2025, καθώς «η αντίδραση μας είναι ταυτόχρονα και μια επίδειξη της δύναμης του καταναλωτή», τονίζει η ανακοίνωση, σημειώνοντας πως «η Επιτροπή Καταναλωτών του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου αγκαλιάζει και στηρίζει την λαϊκή αντίδραση».

Η ΕΕΑ καλεί όλους τους Έλληνες καταναλωτές να συμμετάσχουν ενεργά στο μποϊκοτάζ και να μην προχωρήσουν σε καμία αγορά ή πληρωμή την Τετάρτη 19/2.

«Την Τετάρτη δεν ψωνίζουμε τίποτα και δείχνουμε σε όλους ότι ο αιμοδότης της αγοράς ήταν, είναι και θα είναι ο απλός κόσμος που αγοράζει τα προϊόντα τους», λέει με έμφαση η ανακοίνωση, συμπληρώνοντας: «Την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου, βάζουμε στόχο να μην γίνει καθόλου τζίρος στα ταμεία οποιασδήποτε επιχείρησης. Μικρής ή μεγάλης για να λάβουν όλοι το μήνυμα ότι “χωρίς καταναλωτές δεν υπάρχουν ούτε επιχειρήσεις, ούτε φόροι”».

«Ζητάμε από όλους σας να στηρίξετε αυτή την ειρηνική διαμαρτυρία που ξεκίνησε από την Κροατία και διαδίδεται σχεδόν σε όλη την Ευρώπη. Η δύναμη μας είναι τεράστια, αρκεί να είμαστε ενωμένοι», καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΕΑ.

Τι λένε οι καταναλωτές;

To Reporter ρώτησε πολίτες – καταναλωτές διαφορετικών ηλικιών και επαγγελματικής κατάστασης για το πώς βλέπουν αυτήν την κίνηση αντίστασης απέναντι στις αυξήσεις των τιμών. Όπως φαίνεται από τις απαντήσεις, όλοι οι ερωτηθέντες συμφωνούν με την απόφαση για μποϊκοτάζ. Ωστόσο, δεν λείπει και ο προβληματισμός κατά πόσο ένα τόσο βραχύβιο μέτρο θα μπορούσε να έχει αποτέλεσμα και να δούμε, τελικά, διαφορές στο πορτοφόλι μας.

«Είναι μία σωστή κίνηση, που άργησε. Θα πρέπει και στην Ελλάδα να αποκτήσουμε, ως καταναλωτές, συνείδηση της πραγματικότητας, αλλά και της δύναμης που μπορεί να διαθέτουμε», λέει ο Δημήτρης (φιλόλογος, 67 ετών), συμπληρώνοντας: «Είναι καιρός η Ελλάδα να αποκτήσει ένα ισχυρό καταναλωτικό κίνημα, το οποίο θα υποχρεώνει τους φορείς της αγοράς, και πολύ περισσότερο αφού το κράτος δεν επιτελεί τον ελεγκτικό του ρόλο, σε εκλογίκευση των ενεργειών τους».

«Υπερδιπλάσια», χαρακτηρίζει η Μαρία (αρχιτέκτονας, 47 ετών) την αύξηση των τιμών σε πολλά προϊόντα, συμφωνώντας πως οι καταναλωτές θα πρέπει να αντιδράσουν και δηλώνοντας ότι θα συμμετάσχει στη δράση και θα απέχει σήμερα (19/2) από τις αγορές κάθε είδους.

Ωστόσο, μένει αναπάντητο το ερώτημα πώς ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε να οδηγήσει όντως σε μακρόπνοες αλλαγές. Ο Σωκράτης (φοιτητής, 23 ετών), παρόλο που δεν απορρίπτει το κάλεσμα της Ένωσης Καταναλωτών, το αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό, επισημαίνοντας ότι «δεν θα είναι αρκετή μία τόσο περιορισμένη δράση για να δούμε τις τιμές να πέφτουν», καθώς, όπως λέει, «τα κέντρα λήψης αποφάσεων θα παραμείνουν ανεπηρέαστα και αδιάφορα, αφού οι συνέπειες μία τέτοιας κίνησης θα είναι μηδαμινές».

Τι αποδεικνύουν οι άλλες βαλκανικές χώρες- Έχουν αποτέλεσμα τα μποϊκοτάζ;

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην Κροατία, πρωτοπόρο αυτής της νέας μεθόδου αντίστασης, οι συναλλαγές στις αλυσίδες σούπερ-μάρκετ έπεσαν κατά 45% σχεδόν κατά τη διάρκεια του πρώτου μποϊκοτάζ, ενώ οι συνολικές πωλήσεις την ίδια ημέρα σημείωσαν πτώση λίγο μεγαλύτερη από το 50%.

Κάποια από τα σούπερ-μάρκετ της χώρας, μάλιστα, προχώρησαν σε ανατιμήσεις, προς τα κάτω αυτή τη φορά, στον απόηχο των διαμαρτυριών.

Στη Βόρεια Μακεδονία, τα στοιχεία αποδεικνύουν πάνω κάτω το ίδιο: ο ημερήσιος τζίρος 8 μεγάλων αλυσίδων λιανικής μειώθηκε λίγο περισσότερο από 45% σε σύγκριση με την ίδια ημέρα μία εβδομάδα νωρίτερα. Ωστόσο, επανήλθε ενισχυόμενος την επόμενη ημέρα, μετά τη λήξη του μποϊκοτάζ.

Στη Σερβία 5 αλυσίδες λιανικής είδαν τα έσοδα τους να πέφτουν κατά 60-70% περίπου μέσα σε μία ημέρα, ενώ στο Μαυροβούνιο οι 5 μεγαλύτερες αλυσίδες λιανικής κατέγραψαν μείωση εσόδων λίγο περισσότερο από 55%.

Το θέμα είναι ότι η εικόνα αυτή δεν είναι απολύτως ενδεικτική, αφού ναι μεν οι καταναλωτές συμμετέχουν στο μποϊκοτάζ, όμως από την άλλη δεν πρόκειται για μία συνήθεια που υιοθετούν γενικά. Έτσι, τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι σε ημερήσιο επίπεδο, τα έσοδα των καταστημάτων μειώνονται, αλλά τις επόμενες ημέρες παίρνουν ξανά τα πάνω τους.

Είναι προφανές ότι κομβικός παράγοντας για την επιτυχία ενός τέτοιου μέτρου αντίδρασης και αντίστασης είναι όχι μόνο η συμμετοχή, αλλά και η διάρκειά του. Ακόμη κι αν η συμμετοχή είναι πολύ αυξημένη, εάν η δράση διαρκεί μόνον λίγες ώρες και μετά οι καταναλωτές επιστρέφουν στην «κανονικότητα», δεν είναι δυνατόν να προκύψει καμία αλλαγή.

Ηλιάνα Χατζηδημητρίου

#μποϊκοτάζ #ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ #καταναλωτες #ΙΝΚΑ
Keywords
Αναζητήσεις
boikotaz-sta-katastimata-simera-tetarti-192--ti-lene-oi-katanalotes.htm
Τυχαία Θέματα