ΧΑ: Εβδομάδα αλλαγής τάση- Η καλύτερη από τον Απρίλιο

Εβδομάδα αλλαγής τάσης για το ΧΑ αυτή που μόλις τελείωσε, μετά από ένα δίμηνο ταλαιπωρίας σε πλαγιοκαθοδικό κανάλι με επαναφορά του ενδιαφέροντος σε επίπεδα α' εξαμήνου. Σε επίπεδο ημέρας δεν έχουμε πολλά να σημειώσουμε με τον ΓΔ σε στενό εύρος (1465-1474) και κλείσιμο στο -0,17% με ικανοποιητικό τζίρο στα 126 εκατ. ευρώ.

Πέραν της καθοριστικής διάσπασης των 1452 μονάδων του ΓΔ με αιχμή τις τραπεζικές μετοχές και ειδικά την ΕΤΕ, ακόμα πιο σημαντική εξέλιξη για το μέλλον της αγοράς ήταν η επιστροφή των επενδυτών με τζίρους κοντά

ή και πάνω από τα 140 εκατ. ευρώ.

Η διάχυση του ενδιαφέροντος σε αρκετές μετοχές του 25άρη που παρατηρήσαμε μέσα στην εβδομάδα (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΤΙΤΑΝ, CENERGY) έδωσε στην αγορά το απαιτούμενο βάθος για να αντιστρέψει την εικόνα παραίτησης που πήγαινε να δημιουργηθεί και συνεπικουρούμενες από τα εξαιρετικά αποτελέσματα εξαμήνου έβαλε πλώρη για τα υψηλά έτους που πλέον δείχνουν εφικτά.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η απόφαση για επίσπευση του placement της ΕΤΕ που ξεκινάει την Δευτέρα με σοβαρή μη δεσμευτική υπερκάλυψη και εύρος τιμής τα 7,30-740 ευρώ, ήταν ο καταλύτης εκείνος που άναψε το πράσινο φως και στην υπόλοιπη αγορά.

Ηδη μετά και την επιβεβαίωση της διάθεσης μετοχών από τον βασικό μέτοχο της ΚΡΙ (3% του μετοχικού κεφαλαίου στα 12 ευρώ) , την επόμενη εβδομάδα έχουμε εκτός της ΕΤΕ και την Cenergy που προσδωκά να σηκώσει από την αγορά 200 εκ ενώ παράλληλα τρέχουν οι ημερομηνίες για την ΑΜΚ της ΑΤΤ.

Ο ΓΔ σε επίπεδο εβδομάδας κατέγραψε ένα +3% ενώ θα πρέπει εκτός της ΕΤΕ (+9,5% ww) να σταθούμε τόσο στον ΤΙΤΑΝ με περίπου +6.7% και σε νέο υψηλό έτους όσο και στην ΜΠΕΛΑ με εβδομαδιαία απόδοση +7.5% μετά και τα αποτελέσματα που δείχνουν πιο αισιόδοξα από τις εκτιμήσεις της διοίκησης.

Συνολικά βιώσαμε την καλύτερη χρηματιστηριακά εβδομάδα από τον προηγούμενο Απρίλιο, δείγμα της κόπωσης που είχε επέλθει το καλοκαίρι και της ανυπαρξίας επενδυτικών κεφαλαίων, κάτι που φαίνεται να αλλάζει.

Σημαντικό και το γεγονός ότι επιτέλους συντονιζόμαστε με τις διεθνείς αγορές που δεν κοιτάνε ούτε αρνητικά μάκρο ούτε γεωπολιτικές εντάσεις και καταγράφουν συνεχόμενα ιστορικά υψηλά (Dax 19450 +1.3% , Dow 42400 +0.55%) με (σχεδόν) όλους τους οίκους να συστήνουν μεγαλύτερη έκθεση σε μετοχές σε σχέση με τα Ομόλογα.

Η επόμενη εβδομάδα είναι καθοριστική για την απορρόφηση της προσφοράς τίτλων από τις εταιρίες που έχουμε αναφέρει, η τρέχουσα πάντως έδειξε ότι υπάρχει η γνώση, η διάθεση και το σημαντικότερο – για να χρησιμοποιήσουμε το γνωστό ρητό – ‘λεφτά υπάρχουν’!

Νάσος Κουμέττης
Hellenic Asset Management

* Το κείμενο δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση κατάρτισης επενδυτικής πράξης

#ΧΑ #χρηματιστήριο #ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ #Ταμπλό #μετοχές
Keywords
Αναζητήσεις
cha-evdomada-allagis-tasi--i-kalyteri-apo-ton-aprilio.htm
Τυχαία Θέματα