Χαμηλότερα οι ευρωαγορές εν αναμονή των εξελίξεων στις ΗΠΑ

Απώλειες σημείωσαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τρίτη (11/6), καθώς οι επενδυτές αναμένουν την επόμενη συνεδρίαση της Fed, αλλά και στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 0,93% στις 517,28 μονάδες, διαγράφοντας τα μικρά κέρδη που σημείωσε νωρίτερα στη συνεδρίαση. Όλοι οι κλάδοι και τα κυριότερα χρηματιστήρια έκλεισαν στο κόκκινο, με τις τράπεζες

να ηγούνται των απωλειών, με πτώση 2,17%.

Στους μεγάλους ευρωπαϊκούς δείκτες, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,66% στις 18.372,39 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε απώλειες 0,98% στις 8.147,81 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε πτώση 1,33% στις 7.789,21 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έκανε βουτιά 1,93% στις 33.874,48 μονάδες, ο ισπανικός IBEX 35 έχασε 1,60% στις 11.175,50 μονάδες και ο πορτογαλικός PSI υποχώρησε κατά 1,41% στις 6.634,71 μονάδες.

Η βρετανική νεοφυής εταιρεία πληροφορικής Raspberry Pi έκλεισε με άνοδο 38,5% μετά το ντεμπούτο της στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ενώ οι μετοχές της γαλλικής εταιρείας πληροφορικής Atos, υποχώρησαν κατά 15,11%, αφού η εταιρεία ανακοίνωσε μια συμφωνία «διάσωσης», που θα οδηγήσει σε μεγάλη αραίωση (dilution) των υφιστάμενων μετόχων.

Τα στοιχεία για την απασχόληση στο Ηνωμένο Βασίλειο, που ανακοινώθηκαν την Τρίτη, έδειξαν ότι ο αριθμός των μισθωτών αυξήθηκε κατά 0,6%, σε ετήσια βάση, τον Μάιο, αλλά το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 4,4% από 4,3%, σε τριμηνιαία βάση.

Η ετήσια αύξηση των μισθών, εξαιρουμένων των μπόνους, διατηρήθηκε στο 6% για το τρίμηνο από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο, παρουσιάζοντας μια πιθανή ανησυχία για την Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία εξετάζει το πότε θα μειώσει τα επιτόκια.

«Αυτό που η Τράπεζα της Αγγλίας θέλει οπωσδήποτε να δει είναι ο «πληθωρισμός» των μισθών να πέφτει περισσότερο από ό,τι έχει ήδη πέσει, ειδικά αφού το γενικό ποσοστό του πληθωρισμού να είναι πολύ κοντά στο στόχο», δήλωσε σε σημείωμά του ο Richard Carter, επικεφαλής ερευνητής στην Quilter Cheviot.

«Η BoE θα είναι απίστευτα προσεκτική στο να μειώσει τα επιτόκια σε μια περίοδο που η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών είναι υψηλή, καθώς ενδέχεται να προκαλέσει μια νέα πληθωριστική έκρηξη. Ως εκ τούτου, τα σημερινά στοιχεία θα συνεχίσουν να βάζουν ένα φρένο σε μια μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο ή τον Αύγουστο, με τον Νοέμβριο να παραμένει η πιθανότερη ημερομηνία για την πρώτη πτώση».

Την Τετάρτη αναμένονται τα στοιχεία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του Ηνωμένου Βασιλείου για τον Απρίλιο.

Οι κινήσεις της Τρίτης ήταν, επίσης επηρεασμένες και από τις ευρωεκλογές, καθώς και από την απόφαση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές, μετά τη σημαντική άνοδο του κόμματος Εθνικός Συναγερμός.

Η προσοχή της αγοράς, πλέον, στρέφεται στην τελευταία απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τα επιτόκια, αλλά και στον δείκτη τιμών καταναλωτή του Μαΐου, που αναμένονται την Τετάρτη. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποτελέσουν βασικό τεστ για τις αγορές, ειδικά μετά την ισχυρή έκθεση για την απασχόληση που συνέχισε να υποδηλώνει ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να αναβάλει τη μείωση των επιτοκίων.

Οι επενδυτές θα παρακολουθούν στενά τις επικαιροποιημένες προβλέψεις της Fed σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και τη συχνότητα των μειώσεων των επιτοκίων, γνωστές ως «dot plot». Οι αγορές προβλέπουν μόνο μία μείωση επιτοκίων φέτος, τον Νοέμβριο, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch Tool της CME.

#ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ #ευρωπαϊκά_χρηματιστήρια_ #απώλειες #Πτώση
Keywords
Αναζητήσεις
chamilotera-oi-evroagores-en-anamoni-ton-exelixeon-stis-ipa.htm
Τυχαία Θέματα
Χαμηλότερα, ΗΠΑ,chamilotera, ipa