Χατζηδάκης (Beta ΑΧΕΠΕΥ): Ο Οκτώβριος των μεγάλων συγκινήσεων

H ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου άφησε μια πολύ ικανοποιητική εικόνα για τις επιδόσεις των εισηγμένων σε όλα τα επίπεδα των κεφαλαιοποιήσεων. Οι εισηγμένες έδειξαν αντανακλαστικά και προσαρμοστική ικανότητα στην αύξηση της ζήτησης που εμφανίστηκε κυρίως στο β’ τρίμηνο με αποτέλεσμα πάνω από τις μισές εταιρίες να εμφανίσουν επιδόσεις καλύτερες από την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Αυτό αναφέρει αρχικά στο εβδομαδιαίο του σχόλιο ο επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ, κ. Μάνος Χατζηδάκης,

ενώ παράλληλα προσθέτει τα ακόλουθα:

Τα καλά νέα από τα αποτελέσματα περιόρισαν τις πιέσεις έβγαλαν κάποιες περιορισμένες αγορές σε μετοχές που είχαν πιεστεί και αποφόρτισαν κάπως την επιφυλακτική εικόνα των δύο τελευταίων εβδομάδων. Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα τα αποτελέσματα δίνουν περισσότερη αυτοπεποίθηση στην Αγορά περιορίζοντας το δυνητικό περιθώριο υποχώρησης και ενδεχομένως να αποτελέσουν υλικό για την υποστήριξη νέων ιδεών κυρίως στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις.

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ δεσπόζει στην ατζέντα του Οκτωβρίου. Δεν θα ήταν υπερβολή να θεωρηθεί ότι η μετοχή της θα είναι το βαρόμετρο της Αγοράς για τον τρέχοντα μήνα. Η κάλυψη και η τιμή της θα εξαρτηθούν από το εξωτερικό περιβάλλον καθώς η έκδοση απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε ξένους θεσμικούς επενδυτές. Το ενεργειακό περιβάλλον στην Ευρώπη πάντως δέχεται τις επιδράσεις των αυξήσεων των τιμών των υδρογονανθράκων αλλά και των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων καθιστώντας την συγκυρία απαιτητική για τους παραγωγούς αυξάνοντας το βαθμό δυσκολίας του εγχειρήματος της ΑΜΚ.

Την ίδια στιγμή η συζήτηση για την μείωση των αγορών ομολόγων και τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών φαίνεται να παραμένει στο προσκήνιο βάζοντας δύο πολύ σημαντικές ημερομηνίες στο τραπέζι. Στις 18 Οκτωβρίου οι ΗΠΑ θα πρέπει να επεκτείνουν το ύψος του χρέους προκειμένου να αποπληρώσουν τόκους ομολόγων ενώ στις 28 Οκτωβρίου η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τις προθέσεις της για επιτόκια και αγορές ομολόγων. Όπως και να έχει η περίοδος στην οποία μπαίνουν οι Αγορές φημίζεται για την μεταβλητότητα της γεγονός που αν επαληθευθεί δεν θα αφήσει ασυγκίνητο το ΧΑ.

Τεχνικά o Γενικός Δείκτης έφθασε πολύ κοντά στο κατώτατο επιτρεπτό όριο πριν έρθει σε επαφή με τον κινητό μέσο των 200 ημερών. Η στροφή έγινε με αυξημένη συμμετοχή, όχι όμως με τζίρο που θα έβγαζε ένταση για την συνέχεια καθώς οι 890 μονάδες αποτελούν ένα δύσκολο πέρασμα με τις υφιστάμενες συναλλακτικές συνθήκες. Οι τεχνικές ενδείξεις παραμένουν απαισιόδοξες, οι αγοραστές δεν έχουν ανακτήσει τον έλεγχο της κατάστασης και η αντίδραση από την υποτιμημένη ζώνη τιμών ήταν εντός των πιθανών σεναρίων.

Ουσιαστική αλλαγή τάσης θα έχουμε σε κλείσιμο πάνω από τις 890 μονάδες σε μια αντίσταση τιμών που λόγω του χρόνου παραμονής της Αγοράς σε αυτά τα επίπεδα θα απαιτήσει συλλογική δραστηριοποίηση από μεγαλύτερο μέρος της Αγοράς. Επί του παρόντος οι περίπου 20 μονάδες που απομένουν για το πέρας της αντίδρασης κλείνουν κάποια διαγραμματικά χάσματα τιμών (882 -884 μονάδες) και είναι στις δυνατότητες του Γενικού Δείκτη ακόμα και με αυτούς τους τζίρους ενώ από την άλλη πλευρά οι 850 μονάδες παραμένει το βασικό σημείο στήριξης.

Η τηλεδιάσκεψη των αποτελεσμάτων των ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Τερνα Ενεργειακή την Δευτέρα ολοκληρώνει τις εκκρεμότητες των δημοσιεύσεων του α’ εξαμήνου ενώ την Τρίτη 5 Οκτωβρίου η διοικητική ομάδα της ΓΕΚ έχει προγραμματισμένη παρουσίαση για τις προοπτικές του ομίλου. Την Τετάρτη τέλος, είναι προγραμματισμένη η τακτική δημοπρασία εντόκων γραμματίων 13 εβδομάδων από τον ΟΔΔΗΧ.

Μάνος ΧατζηδάκηςΑποτελέσματα εξαμήνουΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΕΙΣεισηγμένεςΑΥΞΗΣΗ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥχρηματιστηριακό σχόλιο
Keywords
Τυχαία Θέματα