Χατζηδάκης: Η κρίση καθιστά επιτακτικό το «πρασίνισμα» της ηλεκτρικής ενέργειας

Την ανάγκη να προχωρήσει πιο άμεσα το «πρασίνισμα» της ηλεκτρικής Ενέργειας και την ανάγκη να προσαρμοστεί αντίστοιχα και η αγορά εργασίας, επισήμανε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, την Παρασκευή 21/10 στο Διεθνές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Ο κ. Χατζηδάκης περιέγραψε τέσσερις δράσεις του υπουργείου για την

επίτευξη αυτού του στόχου, οι οποίες είναι οι εξής:

- Μαζικό πρόγραμμα κατάρτισης μέσω του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα αφορά 700.000 εργαζόμενους. «Μια πρώτη βασική δράση που προωθούμε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης αφορά στις ψηφιακές και στις πράσινες δεξιότητες. Γιατί ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες; Διότι είναι δύο τομείς αιχμής! Αλίμονο αν αγνοούμε τις νέες τεχνολογίες. Αλίμονο αν αγνοούμε την περιβαλλοντική διάσταση της πολιτικής μας. Τόσο στη οικονομία όσο και στην κατάρτιση», τόνισε.

- Το πρόγραμμα της ΔΥΠΑ για την κατάρτιση 80.000 ανέργων σε δεξιότητες όπου οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη προσωπικού, που ήδη ξεκίνησε και δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε δεξιότητες όπως η ενεργειακή αναβάθμιση εγκαταστάσεων και η πράσινη επιχειρηματικότητα. «Το πρόγραμμα αυτό είχε τόσο μεγάλη ζήτηση, που ήδη ανακοινώσαμε την επέκτασή του, καθώς οι θέσεις εξαντλήθηκαν», επεσήμανε ο κ, Χατζηδάκης.

- Ακολουθεί, μέσα στις επόμενες εβδομάδες το πρόγραμμα επανακατάρτισης και αναβάθμισης δεξιοτήτων για εργαζόμενους ανεξαρτήτως ηλικίας και σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, με έμφαση και πάλι στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες. Το πρόγραμμα αυτό θα είναι ύψους άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ και θα αφορά 150.000 εργαζόμενους. Δίπλα σε αυτό θα υπάρξει ξεχωριστό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της πράσινης οικονομίας.

- Δράσεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα της κυβέρνησης για τη δίκαιη ενεργειακή μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης: πρόκειται για το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση ανέργων, πρώην εργαζομένων στις επιχειρήσεις που επλήγησαν λόγω της απολιγνιτοποίησης, το πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας ανέργων 18-29 ετών και το πρόγραμμα κατάρτισης και πιστοποίησης νέων δεξιοτήτων 3.000 ανέργων.

«Η πολιτική για την ενίσχυση της πράσινης ενέργειας που είχε προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση, ανεξάρτητα από τις τελευταίες εξελίξεις, οδήγησε την Ελλάδα να καταλάβει την 7η θέση παγκοσμίως το 2021 σε ηλιακή και αιολική ενέργεια ως μερίδιο της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ενώ πριν από μερικές ημέρες, στις 7 Οκτωβρίου, οι ΑΠΕ κάλυψαν για πρώτη φορά ολόκληρη τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας για 5 ώρες! Συνεχίζουμε προς την ίδια κατεύθυνση, έχοντας απλοποιήσει πια τη διαδικασία αδειοδότησης των ΑΠΕ και στηρίζοντας την προσπάθεια αυτή σε κάθε επίπεδο. Και παράλληλα προωθούμε ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης αλλά και την ηλεκτροκίνηση στο στόλο των αυτοκινήτων. Προχωρούμε σφαιρικά μια πράσινη πολιτική στην ενέργεια και συνδέουμε τις δράσεις αυτές με αντίστοιχες δράσεις στην κατάρτιση που θα συμβάλουν στο πέρασμα σε μια νέα εποχή», κατέληξε ο υπουργός.

Χατζηδάκηςπράσινη ενέργεια ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα