Χιλιάδες λιγότερες νοσηλείες και επεμβάσεις λόγω πανδημίας το 2020

Τι θα μπορούσε να είχε γίνει καλύτερο σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από πέρσι σε σχέση με τον κορονοϊό; Τι κόστισε η πανδημία σε ιατρικές παροχές σε όλους τους υπόλοιπους ασθενείς; Ποιες είναι οι αιτίες για όσα δεν έγιναν;

Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα, που επιχειρεί να καταδείξει επιστημονική μελέτη για την περίοδο Φεβρουαρίου-Νοεμβρίου του 2020 σχετικά με την πανδημία και τις σύγχρονες απειλές στη δημόσια υγεία, σε επιμέλεια του Αλέξη Μπένου και του Ηλία Κονδύλη.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ,

ο Καθηγητής Υγιεινής, Κοινωνικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ΑΠΘ, Αλέξης Μπένος, σημειώνει πως οι αδυναμίες στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγεία προέρχονται μία δεκαετία πριν, οπότε λόγω Μνημονίων και οικονομικής κρίσης δεν προασπίσαμε τη δημόσια υγεία ως κοινωνικό αγαθό-δικαίωμα, που προστέθηκαν στην περίοδο της πανδημίας.

Θα έπρεπε, αναφέρει, να είχαμε οργανώσει τις Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας να ελέγξουμε την επιδημία με ένα καλό Σύστημα Δημόσιας Υγείας με ΕΟΔΥ σε κάθε γειτονιά, κάθε χωριό ώστε να κάνουμε καταρχήν ανίχνευση και ιχνηλάτηση για να περιορίσουμε εκεί τον ιό ώστε να μην έχουμε γενικά lockdown, που είναι απόδειξη αποτυχίας. Να ελέγξουμε τους αρρώστους στο σπίτι τους με αποτέλεσμα να μην πιέζεται τόσο το ΕΣΥ.
Έκλεισαν Εξωτερικά Ιατρεία, κλινικές, χειρουργεία. Χιλιάδες άνθρωποι με άλλα νοσήματα που είχαν τακτική παρακολούθηση δεν μπόρεσαν να βρουν λύση και έμειναν απορυθμισμένοι και ορισμένοι χάθηκαν.

Μέσα στους εννέα αυτούς μήνες του 2020 πραγματοποιήθηκαν 253.000 λιγότερες νοσηλείες και 108.000 λιγότερες χειρουργικές επεμβάσεις συγκριτικά με τον μέσο όρο της προηγούμενης τριετίας, προ πανδημίας, αναφέρει ο κ. Μπένος.

Αλέξης Μπένοςχειρουργείαπρωτοβάθμια φροντίδα υγείαςκορονοιόςασθενείς
Keywords
Τυχαία Θέματα