Χρέη: Πότε η εφορία είναι «υποχρεωμένη» να σας τα διαγράψει

Γνωρίζετε ότι υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις ώστε να διαγράψει η εφορία τα χρέη των φορολογούμενων; Αν όχι, ακολουθεί αναλυτικός οδηγός ώστε να θεωρηθούν οι οφειλές σας «ανεπίδεκτες είσπραξης».

Τρεις είναι οι προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούν οι φορολογούμενοι, σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων της ΑΑΔΕ, ώστε να διαγραφούν τα χρέη τους από την Εφορία. Πιο αναλυτικά, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και οι συμβεβαιωμένες οφειλές προς τρίτους θεωρούνται ανεπίδεκτες είσπραξης

όταν συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

1ον. Να έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι: Δηλαδή να έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες με βάση τα εκάστοτε πρόσφορα διαθέσιμα ηλεκτρονικά μέσα της φορολογικής διοίκησης και από τις έρευνες αυτές δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη και των συνυπόχρεων προσώπων ή διαπιστώθηκε η καθ’ οιονδήποτε τρόπο εκποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων που δεν υπόκεινται σε ακύρωση.

2ον. Να έχει υποβληθεί αίτηση για την ποινική δίωξη στον οφειλέτη:

3ον. Να πιστοποιεί ειδικός ελεγκτής ότι δεν μπορούν να εισπραχθούν: Δηλαδή, να έχει γίνει έλεγχος από ειδικά οριζόμενο ελεγκτή της αρμόδιας υπηρεσίας της ΑΑΔΕ, ο οποίος πιστοποιεί, με βάση ειδικά αιτιολογημένη έκθεση ελέγχου, ότι συντρέχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις και είναι αντικειμενικά είναι αδύνατη η είσπραξη των οφειλών.

Στην συνέχεια, η φορολογική διοίκηση θα εντάξει υπό προϋποθέσεις τις παραπάνω περιπτώσεις στο βιβλίο των ανεπίδεκτων είσπραξης και θα τις διαγράψει μετά την πάροδο της δεκαετίας.

Για εταιρείες που τελούν υπό κρατικό έλεγχο ή στις οποίες ασκείται κρατική εποπτεία και οι οποίες τελούν υπό εκκαθάριση ή πτώχευση απαιτείται η αναγγελία του Δημοσίου στις διαδικασίες αυτές και να έχει υποβληθεί αίτηση ποινικής δίωξης, να έχει πραγματοποιηθεί έλεγχος και να είναι αδύνατη η είσπραξη των οφειλών.

Εξαιρέσεις και με ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων

Πάντως οι οφειλές μπορούν να θεωρηθούν ως ανεπίδεκτες είσπραξης και όταν υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία σε περίπτωση που:

Η συνολική αξία της κυριότητας και των λοιπών εμπράγματων δικαιωμάτων επί ακινήτων του οφειλέτη και των συνυπόχρεων προσώπων είναι ιδιαίτερα μικρής αξίας σε σχέση με τη συνολική βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή, δεν υπερβαίνει το 5% του ύψους της οφειλής και, σε κάθε περίπτωση το ποσό των 100.000 ευρώ, όπως η αξία αυτή προκύπτει, κατά σειρά, από εκτίμηση πιστοποιημένου εκτιμητή, όπου υπάρχει, ή από το ποσό του αθροίσματος της φορολογητέας αξίας των δικαιωμάτων αυτών για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ. Η συνολική αξία της κινητής περιουσίας του οφειλέτη και των συνυπόχρεων προσώπων είναι ιδιαίτερα μικρής αξίας σε σχέση με το ύψος της συνολικής βασικής ληξιπρόθεσμης οφειλής και δεν υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ, όπως η αξία αυτή προκύπτει, κατά σειρά, από εκτίμηση πιστοποιημένου εκτιμητή ή από την έκθεση κατάσχεσης. #φοροι #εφορία #χρέη #οφειλές
Keywords
Αναζητήσεις
chrei-pote-i-eforia-einai-ypochreomeni-na-sas-ta-diagrapsei.htm
Τυχαία Θέματα