Χρηματιστήριο Αθηνών: Υποτονική εβδομάδα, με τον ΓΔ σχεδόν αμετάβλητο

Ως μη γενόμενη ήταν η χρηματιστηριακή εβδομάδα που έκλεισε την Παρασκευή (23/8), τουλάχιστον σε ότι αφορά στον ΓΔ, που έμεινε στα ίδια επίπεδα (κλείσιμο στις 1432 μονάδες, +0,1% εβδομαδιαία απόδοση), με τον τζίρο σταθερά χαμηλα, σε επίπεδα κάτω των 80 εκ/ημέρα (-40%, με βάση τον μέσο όρο του έτους) και το όποιο ενδιαφέρον να εστιάζεται σε επιμέρους τίτλους που έδειξαν την δυναμική ή/και την αδυναμία τους.

Σε επίπεδο ημέρας, είχαμε μικρή υποχώρηση κατά 0,24%, με 73 εκ. συναλλαγές και καλύτερη εικόνα από την ΕΕΕ (+0,69%), που κράτησε και τον ΓΔ, την ΠΕΙΡ (+1,88%) -με τον ΔΤΡ στο 0%- την

ΜΥΤΙΛ (+1,3%) και την ΒΙΟ (+1%), για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση.

Ημιτελής ήταν η χθεσινή απόπειρα αντίδρασης από την ΜΟΗ (-2,58%), παρά το θετικό ξεκίνημα, και τη ΜΠΕΛΑ (-0,88%), ενώ συνεχίστηκαν για δεύτερη σερί συνεδρίαση οι πιέσεις στον ΟΤΕ (-2,14%). Πτωτικά κινήθηκαν και άλλες δεικτοβαρείς μετοχές όπως η ΕΥΡΩΒ (-0,6%), ΤΙΤΑΝ (-0,9%) και ΕΤΕ (-0,4%).

Αναλογία ανοδικών/πτωτικών στον 25άρη υπέρ των δεύτερων, σε σχέση 7/18.

Από τη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, θετική συνεδρίαση – για άλλη μια ημέρα και παρά την χθεσινή αποκοπή μερίσματος – είχε η ΚΡΙ (+1,23%), με ενδοσυνεδριακό ιστορικό υψηλό στα 12,60, αλλά και για η ΙΝΛΟΤ, με μια πρώτη προσπάθεια διάσπασης του σημείου καμπής του 1,16.

Θετικός ήταν και ο χρησμός Powell από το Jackson Hole, ότι ήρθε η ώρα η Fed να μειώσει τα επιτόκια, ενώ θετική ήταν και η πρώτη αντίδραση των αγορών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με τις αγορές στο πράσινο.

Στην μεγάλη εικόνα της αγοράς, φαίνεται ότι το sell-off των αρχών του Αυγούστου έχει επιδράσει σημαντικά και σε επενδυτές και σε αναλυτές, με τις περισσότερες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης να παραμένουν με αρνητικό πρόσημο από την 1.8.24 μέχρι και σήμερα και ελάχιστες εισηγμένες να έχουν δείξει πραγματικά αντανακλαστικά. Σε αυτές σημειώνουμε τον ΕΛΛΑΚΤΩΡ με +7% (πάντα από 1.8 έως και σήμερα), την Cenergy με +2.8%, αλλά και τις ΒΙΟ, ΤΙΤΑΝ, ΟΠΑΠ και ΕΕΕ, με θετική απόδοση.

Η επόμενη εβδομάδα, εκτός από εβδομάδα επιστροφών (ελπίζουμε και του ενδιαφέροντος των επενδυτών), είναι σημαντική και για τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων αρκετών εισηγμένων, ενώ αναμένουμε σήματα και εκθέσεις από αναλυτές, με βάση και τα στοιχεία που θα παρουσιαστούν.

Νάσος Κουμέττης
Hellenic Asset Management

* Το κείμενο δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση κατάρτισης επενδυτικής πράξης

#Χρηματιστήριο_Αθηνών #ΧΑ #απώλειες #στασιμότητα
Keywords
Αναζητήσεις
chrimatistirio-athinon-ypotoniki-evdomada-me-ton-gd-schedon-ametavlito.htm
Τυχαία Θέματα