Χρηματιστήριο: Έδειξε χαρακτήρα- Τέταρτη διαδοχική άνοδος με ανατροπή

Η συνεδρίαση της Δευτέρας (10/6) στο Χρηματιστήριο Αθηνών ίσως αποδειχτεί τεχνικά και ουσιαστικά πολύ κρίσιμη για την συνέχεια, αφού κατάφερε να μαζέψει απώλειες άνω του -1,2% (χαμηλό ΓΔ στις 1440 μονάδες) και να αντιστρέψει την αρνητική ψυχολογία με την οποία ξεκίνησε.

Τελικά, ο ΓΔ έκλεισε στις 1459 με οριακά θετικό πρόσημο +0,03%.

Το προφανές του εκλογικού αποτελέσματος (ότι δηλαδή η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προβεί σε κινήσεις με ‘λαικό ‘ πρόσημο), δεν αναλύθηκε ως τέτοιο από τους συμμετέχοντες

στην αγορά και χωρίς πολλά κεφάλαια κατάφεραν να αλλάξουν το κλίμα, επιβεβαιώνοντας μάλιστα την υπέρβαση του σημείου καμπής των 1455 μονάδων.

Βασικός μοχλός του ενδοσυνεδριακού γυρίσματος οι τράπεζες με τον δείκτη να καταγράφει διακύμανση άνω του 3% (χαμηλό ΔΤΡ 1268 , υψηλό 1312) και τελικά να κλείνει στις 1311 μονάδες +1,2%.

Κύριος εκφραστής του κλάδου ήταν η ΕΥΡΩΒ που πλησίασε τα υψηλά έτους και έκλεισε στο 2,164 +3% , κατακτώντας για πρώτη φορά το όριο των 8 δις σε κεφαλαιοποίηση. Βοήθειες και από ΤΕΝΕΡΓ (+0,96%) και ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,6%) λόγω οριστικοποίησης του deal (η τιμή μάλλον στα 20 ευρώ, ανακοινώσεις λογικά την Τετάρτη).

Ο τζίρος της αγοράς για άλλη μια συνεδρίαση δεν ενθουσίασε, φτάνοντας τα 78 εκατ ενώ από το σύνολο των μετοχών που διακινήθηκαν η αναλογία ήταν 43 αμετάβλητες, 46 ανοδικές και 53 πτωτικές.

Από τους τίτλους της μεγάλης κεφαλαιοποίησης τις σημαντικότερες απώλειες είχαν οι ΜΟΗ , ΜΠΕΛΑ * ΕΛΛΑΚΤΩΡ -1,6%, ΤΙΤΑΝ -1,45% και ΜΥΤΙΛ -1,14% (σε άλλη μια συνεδρίαση που έδειξε σχετική αδυναμία να ξεφύγει από την ζώνη των 36,50).

Από επιχειρηματικές ειδήσεις το μόνο που περιμένουμε (πέραν της ΤΕΝΕΡΓ), είναι τα αποτελέσματα της ΛΑΜΔΑ την Πέμπτη 13/6.

Τέλος αντίστοιχη προσπάθεια με του ΧΑ – όχι τέτοιας κλιμακας – έγινε και σε αρκετά ευρωπαικά χρηματιστήρια (με την εξαίρεση της Γαλλίας λόγω της προκήρυξης εκλογών στο τέλος Ιουνίου), όμως δεν ήταν επιτυχής με τον Dax να κινείται στις 18420 μονάδες -0,7%.

Νάσος Κουμέττης
Hellenic Asset Management

* Το κείμενο δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση κατάρτισης επενδυτικής πράξης #σχόλιο_αγοράς #ΧΑ #χρηματιστήριο
Keywords
Αναζητήσεις
chrimatistirio-edeixe-charaktira--tetarti-diadochiki-anodos-me-anatropi.htm
Τυχαία Θέματα