Χρηματιστήριο: Οριακές κινήσεις με πιέσεις στις τράπεζες

Μικρά κέρδη καταγράφει στο άνοιγμα της εβδομάδας, σήμερα (24/4), το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 11:30, ο Γενικός Δείκτης ανεβαίνει κατά 0,26% στις 1.113,85 μονάδες και ο τζίρος ανέρχεται στα 5,78 εκατ. ευρώ.

Ακόμα, ο δείκτης FTSE (υψηλής κεφαλαιοποίησης) σημειώνει άνοδο 0,16% στις 2.695,85 μονάδες, ενώ αντίθετα πιέσεις δέχεται ο τραπεζικός δείκτης που υποχωρεί -0,42% στις 835,01 μονάδες.

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής (21/4) καταγράφηκαν έντονες διακυμάνσεις, με το

πρόσημο να «παίζεται» στο πρώτο μισό και με τους αγοραστές να ανεβάζουν «στροφές» στο δεύτερο μισό.

Παρ΄όλα αυτά, η Λεωφόρος Αθηνών κατάφερε να κλείσει την 5η σερί θετική εβδομάδα, με τα κέρδη πλέον από τις αρχές του 2023, να διατηρούνται στο 20%.

Μπορεί όπως ήταν αναμενόμενο ο οίκος Standard & Poor΄s να μην αναβάθμισε τη χώρα μας στην επενδυτική βαθμίδα, όμως αναβάθμισε το outlook σε θετικό, ενώ παράλληλα καταγράφηκε και πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% σε αντίθεση με το έλλειμμα που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2023.

Έτσι σε συνδυασμό με τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών, το επενδυτικό κοινό έχει ισχυρό «πάτημα» προκειμένου να μπορέσει να οδηγήσει το ελληνικό χρηματιστήριο σε ακόμα πιο κερδοφόρα «μονοπάτια» τις επόμενες ημέρες, με την πίεση βέβαια να παραμένει, λόγω των επερχόμενων εκλογών και της πιθανής αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρώτο γύρο.

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ανακοινώσουν τα οικονομικά τους μεγέθη και οι ΕΥ∆ΑΠ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελαστρον και Βιοκαρπέτ.

Μικτά σημάδια από τις διεθνείς αγορές

Με ανεπαίσθητη άνοδο ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας (21/4) οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να αξιολογούν τα εταιρικά αποτελέσματα, ενώ στο προσκήνιο επανεμφανίζονται και οι φόβοι για ύφεση.

Αντίστοιχα, διαφορετικές τάσεις ακολούθησαν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας στη συνεδρίαση της Δευτέρας, με το ενδιαφέρον αυτή την εβδομάδα να στρέφεται στην ανακοίνωση σημαντικών οικονομικών δεδομένων στην περιοχή.

Τέλος, πτωτικά κινούνται οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης, με τα εταιρικά αποτελέσματα να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Το ταμπλό στο Χ.Α

Αναφορικά με τις τραπεζικές μετοχές η ALPHA BANK υποχωρεί κατά 0,75%, η ΕΤΕ (-0,70%), η EUROBANK (-0,07%) και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ (-0,61%).

Πτωτικά κινούνται επίσης οι μετοχές της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (-1,66%), της ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-1,66%), της ΑΒΑΞ (-0,84%), της ΕΥΔΑΠ (-0,59%) και του ΟΛΠ (-0,31%).

Στον αντίποδα άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της ΕΛΙΝ (+1,90%), της ΤΕΝΕΡΓ (+1,59%), της ΡΕΒΟΪΛ (+1,06%), της ΣΑΡΑΝΤΗΣ (+1,33%) και της ΛΑΜΔΑ (+0,43%).

Δείτε εδώ τις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση (σύνολο μετοχών του Χ.Α.).

Χρηματιστήριο ΑθηνώνΤΡΑΠΕΖΕΣΓενικός Δείκτηςμετοχές
Keywords
Τυχαία Θέματα