Χρηματιστήριο: Συνδυασμός Morgan Stanley και «Σαμαράς effect» έφερε νέα πτώση

Συνδυασμός Morgan Stanley και «Σαμαράς effect» χτύπησε το ΧΑ τη Δευτέρα (18/11) με τους επενδυτές να θεωρούν ότι το πολιτικό ρίσκο έχει αυξηθεί κατακόρυφα στην χώρα χωρίς να έχει ακόμα τιμολογηθεί επαρκώς μετά την διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τις συζητήσεις που έχουν ανοίξει για το εάν θα ακολουθήσουν και άλλοι.

Παράλληλα η έστω και μικρή μείωση των τιμών στόχων μαζί με τον περιοροσμό των συστάσεων αγοράς μόνο για τις δύο (ΑΛΦΑ & ΕΥΡΩΒ) από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες

από την Morgan Stanley βάρυνε την έτσι και αλλιώς τρωθείσα επενδυτική ψυχολογία, με συνέπεια ο ΓΔ να κατρακυλήσει αρχικά έως τις 1381 μονάδες -1,58% και τον ΔΤΡ να υποχωρεί ενδοσυνεδριακά έως τις 1168 -2,5%. Η ΕΤΕ -3% για άλλη μια συνεδρίαση πρωτοστάτησε στην πτώση καταγράφοντας χαμηλό οχταμήνου στα όρια του bear market σύμφωνα με την θεωρία (με υποχώρηση δηλάδη μεγαλύτερη από 20% από τα πρόσφατα υψηλά των 8,65).

Το τελικό κλείσιμο του ΓΔ στις 1392 μονάδες στο -0,81% οφείλεται κυρίως στην αντίδραση που έβγαλαν συγκεκριμένες μετοχές από τα χαμηλά ημέρας και αναφερόμαστε βασικά στην ΔΕΗ που από το -2,7% και το 11,72 κατάφερε να κλείσει στα 12,07 ευρώ +0,17% , στην ΕΥΡΩΒ που από το ενδοσυνεδριακό -3% και κόντρα στην κλαδική πίεση (ΔΤΡ -1,16%) έκανε τρομερό ντεμαράζ με κλείσιμο στα 2 ευρώ (+1,8%) και τέλος τον ΟΤΕ στο +0,67% (από -1,6% χαμηλό). Πολύ καλό κλείσιμο και για την ΜΠΕΛΑ στα 24,60 +1,49%.

Η επενδυτική κοινότητα μοιράστηκε σήμερα σε αυτούς που βλέπουν πραγματικό πολιτικό ζήτημα και κινούνται ανάλογα μειώνοντας την έκθεσή τους στην ελληνική αγορά και εκείνους που βλέπουν τις τρέχουσες πιεσμένες τιμές ως ευκαιρία για αύξηση θέσεων. Κανείς δεν ξέρει ποιος τελικά θα βγεί σωστός αλλά αξίζει να αναφέρουμε ότι οι εντολές αγοράς ειδικά μετά τις 15:30 ήταν μαζικές σε ορισμένες μετοχές και κατάφεραν – εν μέρει – να κρατήσουν την αγορά και να δώσουν μια αίσθηση ισορροπίας στα τρέχοντα επίπεδα.

Καθολική πάντως ήταν η υπεροχή των πτωτικών μετοχών τόσο στο σύνολο αυτών που διαπραγματεύτηκαν (32 ανοδικές για 92 πτωτικές) όσο και στον 25άρη (5 πάνω, 20 κάτω) με τον τζίρο πάντως να παραμένει στα γνωστά επίπεδα των 120 εκ και να μην κορυφώνει.

Στην μεγάλη κεφαλαιοποίηση πέρα των τραπεζών σημαντικές ρευστοποιήσεις είχαμε στην ΒΙΟ -4% στην ΑΡΑΙΓ -2,1% σε χαμηλό έτους, στον ΜΥΤΙΛ -2% , στον ΣΑΡ -2,3% και στην Cener -1,88% σε χαμηλό εξαμήνου και εν αναμονή των αποτελεσμάτων που ανακοινώνει σήμερα.

Αντίστοιχη πίεση και στην χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση με το δεδομένο πλέον ότι οι δηλώσεις-αναλύσεις πολιτικών να παίζει σπουδαιότερο ρόλο από τα macro και micro στοιχεία (αποτελέσματα εννεαμήνου περιμένουμε από Cenergy και ΜΟΗ) που βγαίνουν και την αγορά να βρίσκεται ήδη σε πωλητικό κανάλι όσο βρίσκεται κάτω από τις 1406 μονάδες.

Νάσος Κουμέττης
Hellenic Asset Management

* Το κείμενο δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση κατάρτισης επενδυτικής πράξης

#σχόλιο_αγοράς #ΧΑ #ΓΔ #μετοχές
Keywords
Αναζητήσεις
chrimatistirio-syndyasmos-morgan-stanley-kai-samaras-effect-efere-nea-ptosi.htm
Τυχαία Θέματα