Χρηματιστήριο: Βαρόμετρο ο τζίρος στην προσπάθεια διάσπασης των αντιστάσεων

11:08 4/6/2024 - Πηγή: Reporter

Μετά από ένα τετραήμερο πτωτικό σερί, η αγορά αντέδρασε χθες (3/6) και έκλεισε στις 1447 μονάδες με άνοδο +1,1% , δοκιμάζοντας ενδοσυνεδριακά την αντίσταση των 1455 μονάδων, αλλά με πολύ χαμηλό συγκριτικά τζίρο (μικτός 89 εκατ., καθαρός 76 εκατ.) κάτι που δεν βοήθησε στην υπέρβασή του.

Με πρωταγωνιστή τον τραπεζικό κλάδο (ΔΤΡ 1264 +1,8% - ΠΕΙΡ 3,7 +2,5%) και συνεπικουρούμενη από μετοχές του 25άρη με θετική αντίδραση (ΕΛΠΕ 8,53 +2,1% , ΤΙΤ 30,8 +1,6% , ΟΠΑΠ 14,88 +1,6%) , έδειξε την διάθεση να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα, φτάνει

να αυξηθεί ο τζίρος και να κερδηθεί το στοίχημα της 1ης αντίστασης.

Από εγχώριες επιχειρηματικές ειδήσεις, είχαμε την ανακοίνωση της Alpha Bank για έκδοση νέου Ομολόγου tier 2 10,25 ετών και ποσού 500 εκατ, την ανακοίνωση της Eurobank για αύξηση του πσοσοστού της στην Ελληνική Τράπεζα Κύπρου στο 55,3%, ενώ σήμερα έχει ΓΣ ο ΜΥΤΙΛ όπου μεταξύ άλλων περιμένουμε να εγκριθεί το μέρισμα χρήσης (συνολικά 1,5 ευρώ/μετοχή) καθώς επίσης και να επανατοποθετηθεί η διοίκηση σχετικά με την επίτευξη των ετήσιων στόχων (guidance).

Σε ό,τι αφορά στα νέα που μας έρχονται από το εξωτερικό, αίσθηση έχει προκαλέσει η ανακοίνωση του 3ου μεγαλύτερου tour operator της Ευρώπης FTI για κατάθεση αίτησης πτώχευσης , κάτι που έχει θέσει σε συναγερμό και τον ελληνικό τουριστικό κλάδο, εφόσον από τις πληροφορίες που έρχονται φαίνεται ότι υπάρχει έκθεση (και μάλιστα σε οριμενένες περιοχές σημαντική) του ομίλου και στην χώρα μας.

Να θυμίσουμε εδώ ότι οι προβλέψεις μέχρι πρόσφατα έκαναν λόγο για νέο ρεκόρ τουριστικών εσόδων (το 2023 20,6 δις ευρώ) την φετινή χρονιά και σίγουρα μια αρνητική εξέλιξη σε έναν από τους πυλώνες του προιόντος στην χώρα μας δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη την αγορά.

Από τα σημαντικά που έχει να δώσει η εβδομάδα που διανύουμε έχουμε:

α. την απόφαση την Πέμπτη της ΕΚΤ για την 1η μείωση επιτοκίων κατά 0,25% από το 2019 και

β. την απόφαση του SSM για την έγκριση της διανομής μερισμάτων από τις ελληνικές τράπεζες (ενδεικτικά αναφέρουμε ότι έχουν προταθεί τα παρακάτω μερίσματα ΑΛΦΑ 0,05 , ΠΕΙΡ 0,06 , ΕΥΡΩΒ 0,09 & ΕΤΕ 0,36 ευρώ/μετοχή).

Τέλος με βάση την εικόνα στις ΗΠΑ όπου ο Dow κατάεφερε στο κλείσιμο να μαζέψει σημαντικές απώλειες και να κλείσει τελικά στο -0,3% , αλλά και με βάση το ασθενικό άνοιγμα στις ευρωπαικές αγορές, δεν περιμένουμε ουσιαστικές μεταβολές, εκτός εάν επανέλθει ο τζίρος στα προ δεκαπενθημερου επίπεδα (>140 εκατ) και δούμε προσπάθεια διάσπασης των αντιστάσεων του ΓΔ.

Νάσος Κουμέττης
Hellenic Asset Management

* Το κείμενο δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση κατάρτισης επενδυτικής πράξης #χρηματιστήριο #ΧΑ #Ανάλυση #ΚΟΥΜΕΤΤΗΣ
Keywords
Αναζητήσεις
chrimatistirio-varometro-o-tziros-stin-prospatheia-diaspasis-ton-antistaseon.htm
Τυχαία Θέματα