Χριστοδουλίδης: Ανάγκη επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό

«Οι οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου -μεταξύ των οποίων η Κύπρος και η Ελλάδα- τα πηγαίνουν αρκετά καλά, σε αντίθεση με τον πυρήνα της Ευρωζώνης», παρατήρησε από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist στη Λευκωσία ο John Peet, Associate Editor, Special Reports, The Economist.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην πολιτική ρευστότητα που

καταγράφεται στη Γερμανία και τη Γαλλία. Επεσήμανε δε την «ανησυχία της Ευρώπης» ενόψει της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, σε σχέση με την πολιτική που θα ασκήσει σε θέματα όπως το εμπόριο, η Ουκρανία και το ΝΑΤΟ. «Ζούμε ακόμα μία φορά ενδιαφέροντες καιρούς», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Νίκος Χριστοδουλίδης, Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Για την ανάγκη ενεργότερης συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εξελίξεις της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής μίλησε από το βήμα του Economist στη Λευκωσία ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος προσέγγισε την τρέχουσα συγκυρία ως ευκαιρία για ένα νέο αφήγημα -στρατηγικής αυτονομίας- της Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό, τάχθηκε υπέρ μιας πιο ομοσπονδιακής Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να λάβουν πλέον «τολμηρές αποφάσεις» προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στις θετικές σχέσεις της Κύπρου με γειτονικές χώρες, σημειώνοντας ως στρατηγική επιλογή τη συνεργασία, την πολυμέρεια και τον διάλογο στην ευρύτερη περιοχή. Μίλησε δε για την προετοιμασία ενός οδικού χάρτη που θα αφορά στις σχέσεις της Κύπρου με τις ΗΠΑ και «θα αποδεικνύει τη στρατηγική συνεργασία τους». Ο ίδιος προέκρινε την ανάγκη επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό από το σημείο όπου διακόπηκαν το 2017 με στόχο την «επανένωση της πατρίδας και του λαού της», τονίζοντας ότι το τρέχον καθεστώς δεν είναι βιώσιμο.

Κωνσταντίνος Κόμπος, Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου «Η περιοχή μας βρίσκεται πράγματι σε μόνιμη αναταραχή. Δεν υπάρχει όμως άλλη περιοχή που θα μπορούσε να μένει ζωντανή και βιώσιμη αντιμετωπίζοντας αυτές τις κρίσεις σε αυτήν τη διάρκεια», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Κόμπος, προτρέποντας τον διεθνή παράγοντα να προσεγγίσει την Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη γειτονιά της -όχι ως πηγή μόνιμων κρίσεων αλλά- ως θετικό παράδειγμα ανθεκτικότητας. Ο ίδιος εξέφρασε τον προβληματισμό του για τον βηματισμό της Ευρώπης στη σημερινή συγκυρία των οξυμένων γεωπολιτικών προκλήσεων. Μίλησε για μια κατακερματισμένη Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αρκείται στον ρόλο του παρατηρητή των εξελίξεων. Μίλησε δε για την ανάγκη στενότερου διαλόγου της Ευρώπης με τις ΗΠΑ για τις προκλήσεις στην Ανατολή Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή. Αναφερόμενος στην κρίση της Μέσης Ανατολής, μίλησε για μια νέα κατάσταση, πολύ πιο επικίνδυνη σε σύγκριση με το παρελθόν. «Μέχρι πρόσφατα θα ήταν αδιανόητο να σκεφτεί κανείς ότι θα βλέπαμε απευθείας επιθέσεις από το Ιράν στο Ισραήλ και αντίστροφα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κόμπος. #Κυπριακό #ΚΥΠΡΟΣ #Χριστοδουλίδης
Keywords
Τυχαία Θέματα