Δαμάζοντας το χρέος: Τι λένε οι προβλέψεις κι οι αριθμοί
Την πρόθεση να καταβάλει τον Δεκέμβριο ακόμα 8 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή του χρέους ανέδειξε στο πλαίσιο της επίσκεψης του στις ΗΠΑ ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έχοντας κατά νου τις επόμενες αξιολογήσεις από οίκους, αλλά και τη σημερινή εικόνα του χρέους.
Σημειώνεται ότι το δημόσιο χρέος ήταν υψηλότερο κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες
Αυτό προκύπτει από τα δημοσιονομικά στοιχεία που απέστειλε η ΕΛΣΤΑΤ στη Eurostat, για το Σύστημα Εθνικών Λογαριασμών στο πλαίσιο της δεύτερης κοινοποίησης Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος (ΔΥΕ) του 2024.
Πάντως, η προς τα πάνω αναθεώρηση του ΑΕΠ για το 2023 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) “κούρεψε” τον ανοδικό λογαριασμό του λόγου χρέους προς ΑΕΠ, καθώς συνέβαλε στον περιορισμό της επίπτωσης των αναβαλλόμενων τόκων στο λόγο χρέους προς ΑΕΠ κατά 3,5%.
Αποτέλεσμα των παραπάνω παραγόντων ήταν το δημόσιο χρέος να διαμορφώνεται στο 163,9% του ΑΕΠ το 2023 από 161,9% του ΑΕΠ με βάση τα στοιχεία Απριλίου 2024.
Αναλυτικά, σε απόλυτους αριθμούς το δημόσιο χρέος αυξήθηκε στα 369,09 δισ. ευρώ πέρυσι με ΑΕΠ στα 225,1 δισ. ευρώ έναντι χρέους 356,69 δισ. ευρώ, στην πρώτη εκτίμηση του Απριλίου, με ΑΕΠ στα 220,3 δισ. ευρώ.
Στο φόντο αυτό το οικονομικό επιτελειο προτάσσει το θετικό κλίμα που υπάρχει για την Ελλάδα, έστω κι αν τα μηνύματα για το χρέος, η περιρρέουσα οικονομική ατμόσφαιρα στην ευρωζώνη αλλά και οι προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας από το 2026 και μετά (Δ.Ν.Τ και μεσοπρόθεσμο ) δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. Έτσι από το οικονομικό επιτελειο υπογραμμίζουν δημοσιεύματα όπως αυτό της μεγάλης γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt που σε κείμενό της ( 26/10) αναφέρεται στη σημαντική πρόοδο που έχει κάνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια στη μείωση του δημόσιου χρέους. Η πρώην υποψήφια για χρεωκοπία Ελλάδα, υπογραμμίζει η εφημερίδα, έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ελάφρυνση του χρέους τα τελευταία χρόνια. Μόλις σε 3 χρόνια, από το 2020 έως το 2023, η Ελλάδα μείωσε κατά 45,1 ποσοστιαίες μονάδες το δείκτη χρέους της και σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ από 209% το 2020 είχε πέσει στο 163,9% στο τέλος του 2023. Πληρωμή 8 δισ. ευρώ Τον Δεκέμβριο, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης σχεδιάζει την πληρωμή 8 δισ. ευρώ στους πιστωτές της χώρας για δάνεια που έλαβε η Ελλάδα στο ξεκίνημα της κρίσης χρέους τον Μάιο του 2010. Κανονικά οι αποπληρωμές αυτές θα έπρεπε να γίνουν την περίοδο 2026-2028. Με την πρόωρη αποπληρωμή, ο υπουργός Οικονομικών θέλει να μειώσει περισσότερο το δημόσιο χρέος της χώρας, αναφέρει η Handelsblatt. To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην έκδοση του Fiscal Monitor την εβδομάδα που πέρασε, προβλέπει πτωτική πορεία για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας κατά 29,5 ποσοστιαίες μονάδες στο 139,4% μέχρι το 2029. Οι αναλυτές στον οίκο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Scope είναι ακόμη πιό αισιόδοξοι. Προβλέπουν οτι το ποσοστό θα μειωθεί στο 132,8% έως το 2029. Με βάση την πρόβλεψη του οίκου Scope, η Ελλάδα θα παραδώσει το “κόκκινο φανάρι” της χώρας με το υψηλότερο ποσοστό δημοσίου χρέους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ιταλία το 2028. Παράλληλα όπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξή του στο Reuters, ο στόχος για μείωση του δημοσίου χρέους απαιτεί το συνδυασμό δημοσιονομικής σύνεσης με την εφαρμογή μιας φιλοεπενδυτικής πολιτικής,Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον, όπου ήταν ο κ. Χατζηδάκης προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της Ετήσιας Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Στο τηλεγράφημα του πρακτορείου αναφέρεται ότι ο στόχος προβλέπει τη μείωση του χρέους από 162% του ΑΕΠ το 2024 στο 149% το 2025 και 133,4% το 2028, χρονιά κατά την οποία – όπως σημειώνεται στο τηλεγράφημα - αν διατηρηθεί η πτωτική πορεία, το ελληνικό χρέος θα είναι χαμηλότερο από το Ιταλικό το οποίο προβλέπεται το 2027 να διαμορφωθεί στο 137,5% του ΑΕΠ από 135,8% φέτος.
Σημειώνεται ακόμη ο προγραμματισμός πρόωρης αποπληρωμής δανείων την προσεχή τριετία, που θα συμπιέσει επίσης το λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ.
Το πρακτορείο σημειώνει ότι η κυβέρνηση προβλέπει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2024 κατά 2,2% και το ΔΝΤ κατά 2,3%, «πολύ πάνω από την πρόβλεψη του ΔΝΤ για ανάπτυξη κατά 0,8% στην ευρωζώνη που περιλαμβάνει βιομηχανικές χώρες όπως η Γερμανία και η Ιταλία».
Υπογραμμίζει ακόμη δηλώσεις του κ. Χατζηδάκη σύμφωνα με τις οποίες: «Πήραμε τα διδάγματα της προηγούμενης δεκαετίας. Η Ελλάδα ζούσε πέρα από τις δυνατότητές της. Είναι σημαντικό να διατηρηθούν πρωτογενή πλεονάσματα και ένα συνολικό έλλειμμα, μετά την εξυπηρέτηση του χρέους, κοντά στο μηδέν. Έχουμε την εποπτεία από τις αγορές και τους επενδυτές, γνωρίζουμε ότι η δημοσιονομική σύνεση είναι προϋπόθεση για να πείσουμε τους πάντες ότι είμαστε μια αξιόπιστη κυβέρνηση και μια αξιόπιστη χώρα».
Εξάλλου, σε ερώτηση σχετικά με αιτήματα για μισθολογικές αυξήσεις ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε: «Προσπαθούμε πάντα να ικανοποιούμε τα αιτήματα πουπροέρχονται από διάφορες ομάδες, στο βαθμό που τα αιτήματα αυτά δεν θέτουν σε κίνδυνο την εκτέλεση του προϋπολογισμού και τον στόχο που έχει τεθεί για τη χώρα και για την ελληνική οικονομία στο σύνολό της».
Οι επαφές στις ΗΠΑ
Σειρά Διεθνών Επαφών έκανε στο φόντο αυτό ο Έλληνας Υπουργός στην Ουάσιγκτον όπου συμμετείχε στις εργασίες της Ετήσιας Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Ο Κωστής Χατζηδάκης, χαρακτηριστικά δήλωσε μάλιστα ότι : «Η Ελλάδα έχει αλλάξει επίπεδο τα πέντε τελευταία χρόνια από αδύναμος κρίκος έχει μετατραπεί σε παράδειγμα επιτυχίας. Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα από τις συναντήσεις που είχα με εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, υψηλόβαθμα στελέχη επενδυτικών και τραπεζικών ομίλων, οίκων αξιολόγησης και οικονομικούς αναλυτές τις τελευταίες τρεις μέρες στην Ουάσιγκτον. Όλοι αυτοί που συγχαίρουν την κυβέρνηση για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας ούτε το κάνουν για λόγους ευγενείας, ούτε μας έχουν κάποια υποχρέωση. Βλέπουν τα στοιχεία για την ανάπτυξη, το δημόσιο χρέος, τα πρωτογενή πλεονάσματα, τις επενδύσεις, τις εξαγωγές, τη μείωση της ανεργίας και τη μεγάλη πρόοδο που έχει επιτευχθεί. Αντιλαμβάνονται ότι εφαρμόζουμε το σωστό μίγμα οικονομικής πολιτικής και ότι είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να ανεβάσουμε την Ελλάδα ακόμα πιο ψηλά. Κυρίως όμως διαπιστώνουν ότι οι Έλληνες πολίτες, έχουν πάρει το μάθημα από τα δεινά της περασμένης δεκαετίας και για αυτό εμπιστεύονται μια υπεύθυνη κυβέρνηση που δεν υπόσχεται περισσότερα από αυτά που μπορεί να κάνει. Είμαστε αποφασισμένοι να σταθούμε αντάξιοι αυτής της εμπιστοσύνης. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να πορεύεται στον δρόμο της σοβαρότητας, αντιστεκόμενη στις σειρήνες του λαϊκισμού».
Στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Χατζηδάκης είχε συναντήσεις με τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Kristalina Georgieva, τον Διευθυντή του Τμήματος Δημοσιονομικών Υποθέσεων του ΔΝΤ Vítor Gaspar και τον Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Alfred Kammer. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκε μεταξύ άλλων και η πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη στην Ελλάδα τόσο για το 2024 (σε 2,3% από 2%) όσο και για το 2025 (σε 2% από 1,9%). Υπενθυμίζεται ότι και η ΕΛΣΤΑΤ πριν λίγες μέρες αναθεώρησε προς τα πάνω τα στοιχεία της για το ΑΕΠ και τις επενδύσεις το 2023. Από την πλευρά του ο Έλληνας Υπουργός παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που προωθούνται σε κρίσιμους τομείς, όπως η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, οι ιδιωτικοποιήσεις, η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων και η προσπάθεια επιτάχυνσης στην απονομή δικαιοσύνης, ενώ ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να ακολουθεί την ίδια πετυχημένη συνταγή που βασίζεται στο συνδυασμό δημοσιονομικής σταθερότητας και φιλοαναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων.
Ο κ. Χατζηδάκης παρακάθισε σε δείπνο εργασίας που παρέθεσε η κ. Georgieva σε Υπουργούς από προηγμένες ευρωπαϊκές οικονομίες, όπου συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία και οι σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της. Από την πλευρά του ο Έλληνας Υπουργός επεσήμανε την ανάγκη ανάληψης κοινών δράσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο τονίζοντας ότι πρέπει να περάσουμε από τις αναλύσεις και τις διαπιστώσεις στις πράξεις και τα αποτελέσματα.
Επιπλέον, ο κ. Χατζηδάκης πραγματοποίησε συναντήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη επενδυτικών και τραπεζικών ομίλων, συμπεριλαμβανομένων του Αντιπροέδρου της Blackrock Philipp Hildebrand, του Διευθύνοντα Συμβούλου της Deutsche Bank Christian Sewing, του Αντιπροέδρου της Citigroup Jay Collins και του Αντιπροέδρου της Nomura,Masahiro Goto. Αντικείμενο των συγκεκριμένων συναντήσεων ήταν οι προοπτικές της ελληνικής και παγκόσμιας οικονομίας, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες που υφίστανται σήμερα στη χώρα μας, λόγω του συνδυασμού οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας. Ανάλογες συζητήσεις είχε επίσης ο κ. Χατζηδάκης με εκπροσώπους οίκων αξιολόγησης και οικονομικούς αναλυτές. Παράλληλα, παραχώρησε συνεντεύξεις στο πρακτορείο Reuters και τα τηλεοπτικά δίκτυα CNBC και Skynews.
Στο πλαίσιο των συνεδριάσεων ο κ. Χατζηδάκης συμμετείχε στη συνάντηση της Συμμαχίας Υπουργών Οικονομικών για Κλιματικές Δράσεις (Coalition of Finance Ministers for Climate Action). Στόχος της Συμμαχίας, στην οποία η Ελλάδα είναι τακτικό μέλος, είναι η προώθηση ισχυρών συλλογικών δράσεων σχετικά με την κλιματική αλλαγή και την αντιμετώπιση των επιπτώσεών της. Επίσης ο Έλληνας Υπουργός συμμετείχε σε συζήτηση της στρογγυλής τράπεζας με θέμα τη στήριξη και την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας καθώς επίσης και στην Ολομέλεια της Διεθνούς Νομισματικής και Χρηματοοικονομικής Επιτροπής (International Monetary and Financial Committee - IMFC).
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ουάσιγκτον ο κ. Χατζηδάκης συμμετείχε σε γεύμα που οργάνωσε προς τιμήν του η Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Αικατερίνη Νασίκα.
Στην ελληνική αποστολή συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) κ. Μιχάλης Αργυρού και ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) κ. Δημήτρης Τσάκωνας.
Γιώργος Αλεξάκης
#ΕΛΛΑΔΑ #χρέος #ΗΠΑ #Χατζηδάκης #ΥΠΕΘΟ- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Οι τιμές έφεραν... κατάρρευση στην κατανάλωση ελαιόλαδου
- ΗΠΑ: Με πάνω από 22 δισ. δολάρια έχουν στηρίξει το Ισραήλ
- Έκθεση ΕΑΔ: Παραβάσεις και παρανομίες συνολικά 913 δημοσίων υπαλλήλων, δεκάδες από τους οποίους είναι δήμαρχοι
- Τέλη Κυκλοφορίας: Τελευταία ευκαιρία για τους... ξεχασιάρηδες του 2019
- Διαμερίσματα: Πού οφείλεται η τρομακτική άνοδος των τιμών στην Αττική
- Όλα όσα δεν γνωρίζατε για την ψωρίαση
- ΣΥΡΙΖΑ - Κ. Ζαχαριάδης: Το αδιέξοδο των νεοχουλιγκάνων του Κασσελάκη
- Κάνουμε φθινοπωρινή βόλτα σε ποτάμια της Ελλάδας με υπέροχη φύση
- ΠΟΜΙΔΑ: Αίτημα μείωσης 5% στα δημοτικά τέλη καθαριότητας-φωτισμού το 2025
- Πρόστιμο 60.000 ευρώ στα ΕΛΤΑ επέβαλε η ΑΔΑΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- Τέλη Κυκλοφορίας: Τελευταία ευκαιρία για τους... ξεχασιάρηδες του 2019
- ΠΟΜΙΔΑ: Αίτημα μείωσης 5% στα δημοτικά τέλη καθαριότητας-φωτισμού το 2025
- Δαμάζοντας το χρέος: Τι λένε οι προβλέψεις κι οι αριθμοί
- Δραματικές ώρες για τη Volkswagen
- Αράχωβα: Διακοπή υδροδότησης τις νυχτερινές ώρες λόγω λειψυδρίας
- Το Ισραήλ απαγόρευσε τη λειτουργία της UNRWA- Διεθνής κατακραυγή
- Apple Intelligence: Τι αλλαγές φέρνει στα iphone η τεχνητή νοημοσύνη
- Χρηματιστήριο: Οι αιτίες της πτώσης- Ελπίδες ανάκαμψης στα τραπεζικά αποτελέσματα
- Οι πληρωμές της εβδομάδας: Συντάξεις, εφάπαξ και επιδόματα ΔΥΠΑ
- Φορτηγό έριξε δέντρο στην Πατησίων- Έκλεισαν δύο λωρίδες κυκλοφορίας
- Τελευταία Νέα Reporter
- Δαμάζοντας το χρέος: Τι λένε οι προβλέψεις κι οι αριθμοί
- ΠΟΜΙΔΑ: Αίτημα μείωσης 5% στα δημοτικά τέλη καθαριότητας-φωτισμού το 2025
- Τέλη Κυκλοφορίας: Τελευταία ευκαιρία για τους... ξεχασιάρηδες του 2019
- Δραματικές ώρες για τη Volkswagen
- Αράχωβα: Διακοπή υδροδότησης τις νυχτερινές ώρες λόγω λειψυδρίας
- Χρηματιστήριο: Οι αιτίες της πτώσης- Ελπίδες ανάκαμψης στα τραπεζικά αποτελέσματα
- Το Ισραήλ απαγόρευσε τη λειτουργία της UNRWA- Διεθνής κατακραυγή
- Οι πληρωμές της εβδομάδας: Συντάξεις, εφάπαξ και επιδόματα ΔΥΠΑ
- Apple Intelligence: Τι αλλαγές φέρνει στα iphone η τεχνητή νοημοσύνη
- Φορτηγό έριξε δέντρο στην Πατησίων- Έκλεισαν δύο λωρίδες κυκλοφορίας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Intel: Επεκτείνει το κέντρο συσκευασίας και δοκιμών της στη νοτιοδυτική Κίνα
- PCT: Πώς επηρεάζει η τεχνολογία τον κλάδο των Logistics και τη λειτουργία του λιμανιού του Πειραιά
- Σταϊνμάιερ: Στην Ελλάδα ο Πρόεδρος της Γερμανίας – Αναλυτικά το πρόγραμμά του
- Οι Έλληνες οι πιο πιστοί πελάτες της Prada
- Προκλήσεις θρέψης κόβουν αποδόσεις και υποβαθμίζουν την ποιότητα στο ελαιόλαδο
- Φωτιά στη Σέριφο: Επιχειρεί ένα αεροσκάφος, μεταβαίνουν ενισχύσεις από την Πάρο
- Αβεβαιότητα για τις προκαταβολές των αγροτικών ενισχύσεων
- Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης ηρωίνης: 9 συλλήψεις – Οι ρόλοι των μελών και ο τρόπος δράσης τους
- Bitcoin: Πάνω από τα 71.000 δολάρια για πρώτη φορά μετά από τέσσερις μήνες
- Γάζα: Τουλάχιστον 60 Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινό "χτύπημα" στην πόλη Μπέιτ Λαχία