Δάνεια για ευάλωτες επιχειρήσεις από τον κορονοϊό σχεδιάζει η ΕΚΤ

14:32 3/3/2020 - Πηγή: Reporter

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζει πιθανά μέτρα για την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τις οικονομικές συνέπειες της έξαρσης του κορονοϊού.

Με τον ιό να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, οι κεντρικές τράπεζες υφίστανται πίεση να στηρίξουν την ανάπτυξη, η οποία δοκιμάζεται ήδη από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, την εξασθένιση της ζήτησης, τις αποδιαρθρώσεις των εφοδιαστικών αλυσίδων και το μαζικό ξεπούλημα

στις αγορές.

Το σημαντικότερο μέτρο που συζητείται είναι η χορήγηση στοχευμένων μακροπρόθεσμων δανείων (targeted longer-term refinancing operation, TLTRO) σε μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις στις 19 χώρες της Ευρωζώνης, οι οποίες πιθανόν θα πληγούν περισσότερο από την καθοδική πορεία της οικονομίας.

Σύμφωνα με τρεις πηγές που μίλησαν στο Reuters, δεν επίκειται άμεσα κάποια απόφαση για το σχήμα αυτό, καθώς η προπαρασκευαστική εργασία θα πάρει χρόνο. Σημειώνεται ότι η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε χθες ότι η τράπεζα είναι έτοιμη να λάβει «κατάλληλα και στοχευμένα» μέτρα.

Τέτοια δάνεια δόθηκαν την προηγούμενη φορά στις τράπεζες με το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ -0,5%, παρέχοντας ουσιαστικά σε αυτές μία έκπτωση εφόσον πετύχουν τους στόχους τους όσον αφορά τις χορηγήσεις δανείων. Ο απλούστερος τρόπος για τη στοχοθέτηση των δανείων σε ένα νέο σχήμα θα ήταν με τον καθορισμό στόχων χορήγησής τους σε μικρότερες εταιρείες, η πρόσβαση των οποίων στις πιστώσεις είναι γενικά πιο περιορισμένη σε σχέση με τις μεγάλες εταιρείες, καθιστώντας τες πιο ευάλωτες σε κάθε επιβράδυνση.

Οι πηγές ανέφεραν ότι, αν και η ΕΚΤ έχει κάνει προπαρασκευαστική εργασία για ένα τέτοιο σχήμα στο παρελθόν, τα σχέδια πρέπει να ελεγχθούν διεξοδικά και να συζητηθούν από το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας. «Η χρηματοδότηση θα μπορούσε να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως μία μικρότερη διάρκεια (έως 12 μήνες) και ένα μέγιστο ποσό που θα ήταν συνάρτηση της έκθεσης κάθε τράπεζας στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων», είπε αναλυτής της Pictet Wealth Management.

Οι μεγαλύτερες εταιρείες θα μπορούσαν επίσης να ωφεληθούν από το σχέδιο για τον δανεισμό, δήλωσαν ορισμένες από τις πηγές, αν και είναι φυσιολογικά καλύτερα χρηματοδοτημένες και απολαμβάνουν ήδη τα οφέλη από τις αγορές εταιρικών ομολόγων τις οποίες κάνει η ΕΚΤ. Μία τέταρτη πηγή πρόσθεσε ότι ορισμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ εξακολουθούν να θεωρούν την έξαρση του κορονοϊού ως ένα βραχυπρόθεσμο ζήτημα και κατά βάση εκτός του πλαισίου της νομισματικής πολιτικής της.

Αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν ήδη δηλώσει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να ηγηθούν της αντίδρασης στην έξαρση του κορονοϊού με τη χρήση δημοσιονομικών μέτρων. Η τέταρτη πηγή δήλωσε ότι ακόμη και μετά τη δήλωση της Λαγκάρντ χθες, αξιωματούχοι επέμεναν ότι η ΕΚΤ δεν πρέπει να βιασθεί να λάβει μέτρα και ότι οι κινήσεις της πρέπει να είναι μετρημένες, ασκώντας πίεση στις κυβερνήσεις.

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑΚριστίν Λαγκάρντκορονοιός
Keywords
Τυχαία Θέματα