Δεύτερη ημέρα συνομιλιών για εκεχειρία στη Γάζα-Πληροφορίες για «θετική έναρξη»

Oi συνομιλίες στην Ντόχα, με σκοπό να συναφθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, θα συνεχιστούν την Παρασκευή (16/8), με αξιωματούχους που συμμετέχουν σε αυτές να δηλώνουν αισιόδοξοι.

Μόνο και μόνο το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν για δεύτερη ημέρα είναι θετικό.

Η συμφωνία που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προβλέπει απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται στον θύλακα,

με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων εγκλείστων σε ισραηλινά κέντρα κράτησης.

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, το οποίο κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, επιμένει βέβαια στη θέση του κατά την οποία ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός στον θύλακα πρέπει να συνοδευτεί από την «πλήρη» αποχώρηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων. Πρόκειται ασφαλώς για ένα δύσκολη σημείο της διαπραγμάτευσης, με το Ισραήλ να δέχεται μεγάλη πίεση για να το αποδεχθεί.

Για «θετική έναρξη» στις συνομιλίες έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, χθες. «Βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου το πλαίσιο της συμφωνίας έχει σε γενικές γραμμές γίνει αποδεκτό και τα κενά που πρέπει να καλυφθούν αφορούν την εφαρμογή της», δήλωσε χθες ο Τζον Κίρμπι.

Την ίδια ώρα, διπλωμάτες των ΗΠΑ και της Μέσης Ανατολής έχουν κινητοποιηθεί, για να αποτρέψουν το Ιράν από το να εξαπολύσει επίθεση στο Ισραήλ που θα μπορούσε να οδηγήσει σε γενικευμένο πόλεμο. Τόσο το Ιράν όσο και οι ΗΠΑ έχουν πει ότι οι γραμμές επικοινωνίας μεταξύ τους είναι ανοιχτές.

#Γάζα #εκεχειρία #Χαμάς #Ισραήλ
Keywords
Αναζητήσεις
defteri-imera-synomilion-gia-ekecheiria-sti-gaza-plirofories-gia-thetiki-enarxi.htm
Τυχαία Θέματα