ΔΕΗ: Ποιοι κατέθεσαν προσφορά για τους έξυπνους μετρητές

11:17 2/3/2022 - Πηγή: Reporter

Μεγάλο ενδιαφέρον εκδηλώνεται για το διαγωνισμό των έξυπνων μετρητών της ΔΕΗ με στόχο τη βελτίωση ελέγχου και εποπτείας του δικτύου. Ακόμα εκτιμάται πως θα επιτευχθεί αξιοσημείωτη μείωση του κόστους λόγω αυτοματοποίησης των διαδικασιών καταμέτρησης κατανάλωσης και αλλαγής προμηθευτή αλλά και ο ευκολότερος εντοπισμός ενδεχόμενων σφαλμάτων στο δίκτυο και των ρευματοκλοπών, που παραμένουν ένας μόνιμος πονοκέφαλος.

Στις 29 Απριλίου 2022 είναι η καταληκτική ημερομηνία για τη κατάθεση των προσφορών

ενώ η αποσφράγιση των προσφορών είναι προγραμματισμένη για τις 03/05/2022.

Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περισσότεροι από 25 φάκελοι ενδιαφέροντος . Το παρών για το έργο δηλώνουν όλα τα μεγάλα ονόματα . Οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι είναι ελληνικές εταιρείες , ωστόσο υπάρχουν και μεγάλες εταιρείες από το εξωτερικό .

Πληροφορίες αναφέρουν πως μέχρι τώρα, το ενδιαφέρον τους για το έργο, έχουν εκδηλώσει η Siemens, η Intracom Telecom, η Landis+Gyr και η Sagemcom Energy.

Σύμφωνα με τον διαχειριστή το κόστος για κάθε νέο μετρητή που θα τοποθετείται ανέρχεται στα 150 ευρώ. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ξεπερνάει τα 800 εκατ. ευρώ , ενώ θα υλοποιηθεί κλιμακωτά σε βάθος 8 ετών , με ορίζοντα περάτωσης το 2030. Όταν πλέον ολοκληρωθεί το εγχείρημα θα έχουν “κουμπώσει” περίπου 7,3 νέα “ευφυή” συστήματα μέτρησης, τα οποία θα αποτελέσουν οδηγό για τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή ολόκληρου του συστήματος.

Έργο προμήθειας

Η σύμβαση προβλέπει την προμήθεια:

-Εξοπλισμού Πεδίου (π.χ. Μετρητικές Μονάδες και Εξοπλισμός Επικοινωνίας τεχνολογίας point-to-point)

-Συστήματος Προηγμένης Μετρητικής Υποδομής – Advanced Metering Infrastructure System (AMI System) (συστήματα λογισμικού για μια πλήρως λειτουργική λύση)

-Συστήματος Διαχείρισης Μετρητικών Δεδομένων – Meter Data Management System (MDM System)

Ο διαγωνισμός θα περιλαμβάνει δύο φάσεις. Η πρώτη αφορά την προεπιλογή των υποψηφίων αναδόχων και η δεύτερη την υποβολή οικονομικών και τεχνικών προσφορών.

Ο Διαχειριστής στοχεύει συνολικά στην προμήθεια 7,7 εκατ. έξυπνων μετρητών , ενώ στην δημοσίευση αναφέρει πως η τιμή δεν είναι το μόνο κριτήριο ανάθεσης και όλα τα κριτήρια ορίζονται μόνο στα έγγραφα της σύμβασης.

Χρονοδιάγραμμα του έργου

Σύμφωνα με τον διαχειριστή το κόστος για κάθε νέο μετρητή που θα τοποθετείται ανέρχεται στα 150 ευρώ. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ξεπερνάει τα 800 εκατ. ευρώ , ενώ θα υλοποιηθεί κλιμακωτά σε βάθος 8 ετών , με ορίζοντα περάτωσης το 2030.

Όταν πλέον ολοκληρωθεί το εγχείρημα θα έχουν “κουμπώσει” περίπου 7,3 νέα “ευφυή” συστήματα μέτρησης, τα οποία θα αποτελέσουν οδηγό για τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή ολόκληρου του συστήματος, αρχής γενομένης από τους έξυπνους μετρητές.

Πιο συγκεκριμένα , αφού ολοκληρωθεί το πρώτο και βασικό στάδιο της προμήθειας των μετρητών, θα σημάνει την έναρξη των υπόλοιπων σταδίων. Βάσει σχεδίου προβλέπεται κάθε χρονιά να τοποθετείται καθορισμένος αριθμός μετρητών.

Ακολουθούν αναλυτικά το έτος και οι τοποθετήσεις που προβλέπονται:

2022 – 300.000 μετρητές.

2023 – 500.000 μετρητές.

2024 – 800.000 μετρητές.

2025 – 1 εκατ. μετρητές.

2026 – 1 εκατ. μετρητές.

2027 – 800.000 μετρητές.

2028 – 1 εκατ. μετρητές.

2029 – 1 εκατ. μετρητές.

2030 – 900.000 μετρητές.

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

ΔΕΗμετρητέςδιαγωνισμόςενδιαφερόμενοι
Keywords
Τυχαία Θέματα