ΔΕΗ: «Πράσινο φως» στη σύσταση της Μεταλιγνιτική ΑΕ

Υπερψηφίστηκε με ποσοστό άνω του 99,99% το πρωί της Πέμπτης (30/3) από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ, που συνεδρίασε με απαρτία 62,21%, η απόσχιση του κλάδου μεταλιγνιτικής αξιοποίησης πυρήνων ζωνών απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ και η εισφορά του κλάδου στη σύσταση της νέας εταιρείας «Μεταλιγνιτική ΑΕ». Με αυτή την απόφαση, επιστρέφονται στο Ελληνικό Δημόσιο οι ανενεργές εκτάσεις και τα αναξιοποίητα -πλέον- από τη ΔΕΗ

ακίνητα των πρώην ορυχείων λιγνίτη σε Δυτική Μακεδονία και Πελοπόννησο.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ΓΣ, ο πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος τη ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης δήλωσε ότι η διαδικασία εντάσσεται στο πλαίσιο του επιχειρηματικού σχεδίου της ΔΕΗ για περιορισμό της λιγνιτικής της δραστηριότητας και στροφή προς τις ΑΠΕ.

Σε πρώτη φάση, η ΔΕΗ θα μεταβιβάσει στη νέα εταιρεία περίπου 97.000 στρέμματα, που είναι μέρος των ανενεργών εκτάσεων εντός των ζωνών απολιγνιτοποίησης σε Δυτική Μακεδονία (Κοζάνη, Φλώρινα) και Πελοπόννησο (Μεγαλόπολη) και αποτελούν περίπου το 40% των συνολικών εκτάσεων. Οι υπόλοιπες εκτάσεις θα παραμείνουν στη κυριότητα της ΔΕΗ για να συνεχίσει το σχέδιό της, κυρίως για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών και έργων αποθήκευσης ενέργειας, ενώ θα συνεχιστεί και η μεταλλευτική δραστηριότητα.

Σε δεύτερη φάση, η ΔΕΗ θα μεταβιβάσει το 100% της Μεταλιγνιτική ΑΕ στην εταιρεία του Δημοσίου, Μετάβαση ΑΕ, η οποία, σε τρίτη φάση, θα γίνει δικαιούχος του συνόλου των δικαιωμάτων επί των ακινήτων, των κτιριακών εγκαταστάσεων και των παγίων περιουσιακών στοιχείων που έχουν μεταβιβασθεί από τη ΔEΗ.

Ο κ. Στάσσης διευκρίνισε ότι η ΔΕΗ διατηρεί ορισμένες εκτάσεις που διέθετε στις περιοχές της Κοζάνης, της Φλώρινας και της Μεγαλόπολης με μακροπρόθεσμο στόχο την ανάπτυξη 5.000 MW σε φωτοβολταϊκά, καθώς και την αξιοποίηση μέρος των εκτάσεων αυτών για άλλες ενεργειακές δραστηριότητες.

Παράλληλα, παραχωρεί προς εκμετάλλευση έναντι ανταλλάγματος σε φορείς του Ελληνικού Δημοσίου ανενεργές εκτάσεις για την ανάπτυξη άλλων δραστηριοτήτων στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης των τριών προαναφερθεισών περιοχών. Το αντάλλαγμα που λαμβάνει η ΔΕΗ ισούται με το κόστος αποκατάστασης των λιγνιτικών πεδίων, το οποίο θα αναλάβει το Δημόσιο.

Σύμφωνα με την αποτίμηση της Grant Thornton, η αξία των μεταβιβαζόμενων εκτάσεων ανέρχεται σε 162,2 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι και το μετοχικό κεφάλαιο της Μεταλιγνιτική ΑΕ (162.182.483 μετοχές με ονομαστική αξία 1 ευρώ εκάστη). Προς εξόφληση του ανταλλάγματος, η Μετάβαση ΑΕ θα πληρώσει τους εργολάβους που θα πραγματοποιούν εργασίες αποκατάστασης επί των εισφερομένων περιουσιακών στοιχείων για λογαριασμό της ΔΕΗ.

Ο κ. Στάσσης δήλωσε επίσης στη σημερινή ΓΣ πως από την όλη διαδικασία δεν θίγονται οι δυνατότητες της ΔΕΗ και όσον αφορά τη λιγνιτική παραγωγή ρεύματος, καθώς στις περιοχές που επιστρέφουν στο Δημόσιο, υπήρχαν κοιτάσματα που έχει εκμεταλλευτεί πλήρως. «Η Επιχείρηση έχει οικονομικό όφελος όχι μόνον από τη μεταβίβαση στο Δημόσιο των εκτάσεων αυτών, αλλά και από την αποφυγή του κόστους αποκατάστασής τους», σημείωσε. Ταυτόχρονα κερδίζει και το Δημόσιο, καθώς παίρνει εκτάσεις σημαντικές ώστε να τις εκμεταλλευτούν οι τοπικές κοινωνίες, πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΔΕΗ.

Αριστοτέλης Παππάς

ΜΕΤΑΛΙΓΝΙΤΙΚΗ ΑΕδιάσπασηαπόσχιση κλάδουαπολιγνιτοποίησηΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΕΕκτάσειςμεταβίβαση
Keywords
Τυχαία Θέματα