ΔΕΗ:«Καύσιμο» για έξοδο στις αγορές από την αξιολόγηση της Fitch

Νέα δεδομένα φέρνει για την εικόνα της ΔΕΗ στο χρηματιστήριο αλλά και εν γένει στην επενδυτική αγορά η ένταξή της στις διαδικασίες αξιολόγησης της Fitch. Κι αυτό συμβαίνει όταν η διοίκηση της εταιρίας εξετάζει την έξοδο στις αγορές ενδεχομένως στους πρώτους μήνες του χρόνου.

Να σημειωθεί ότι στην προσπάθεια επαφής με τις διεθνείς αγορές η αξιολόγηση από τον αμερικανικό οίκο Fitch που
είναι στο «ΒΒ-» με σταθερό το outlook, είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς πέρα από το ότι η εταιρία μπαίνει στο ραντάρ ακόμη ενός μεγάλου φορέα αξιολόγησης, ξεπερνά κατά δύο βαθμίσες εκείνη της S&P τον Νοέμβριο («Β») και ανοίγει στην επιχείρηση το δρόμο για να αρχίσει να εξετάζει την έκδοση ομολογιακού δανείου, για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια. Σημειώνεται ότι στην έκθεση αξιολόγησης τοποθετεί την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της ΔΕΗ στην βαθμίδα ΒΒ- με σταθερή προοπτική, αναγνωρίζοντας την προσπάθεια ανάταξης της επιχείρησης τους τελευταίους 18 μήνες. Όπως αναφέρει η Fitch, η αξιολόγησή της έχει λάβει υπόψη την ολοκληρωμένη επιχειρησιακή δομή της Εταιρείας, την ισχυρή θέση της στην εγχώρια αγορά και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της ως αποτέλεσμα της στρατηγικής επανατοποθέτησης της ΔΕΗ, σε συνδυασμό με τις εποικοδομητικές μεταρρυθμίσεις που έλαβαν χώρα στην αγορά ενέργειας από το 2019.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Γιώργος Στάσσης δήλωσε μάλιστα χτες με αφορμή το γεγονός ότι: «Η τοποθέτηση της ΔΕΗ σε βαθμίδα ΒΒ- από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Fitchαποτελεί άλλη μία κίνηση αναγνώρισης της προσπάθειας που ξεκινήσαμε πριν από περίπου 18 μήνες, για να βάλουμε τη ΔΕΗ στις ράγες του ενεργειακού μετασχηματισμού και να την οδηγήσουμε στη θέση που της αξίζει, ανάμεσα στις μεγάλους ευρωπαϊκούς ενεργειακούς ομίλους. Το γεγονός ότι η Fitchσυμπεριέλαβε στο “ραντάρ” της για πρώτη φορά τη ΔΕΗ αποδεικνύει ότι οι προσπάθειες αποδίδουν καρπούς. Έτσι, μετά την αναβάθμιση από τη Standard & Poor’s η αξιολόγηση με ΒΒ- από τη Fitch τοποθετεί πλέον τη ΔΕΗ σε μία νέα επενδυτική κατηγορία, προσβάσιμη από επενδυτές, που μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να τοποθετηθούν στη μετοχή της. Είναι μία κίνηση που αποδεικνύει πως η αναγέννηση της ΔΕΗ είναι προς όφελος όλων. Των μετόχων μας, των πελατών μας, της εθνικής οικονομίας και συνολικά της κοινωνίας».

Η Fitch αναμένει:

• Σταθεροποίηση του EBITDA σε περίπου €900 εκατ. ανά έτος για την περίοδο 2021-2023, • Επιτυχή υλοποίηση του business plan της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένου του επιταχυνόμενου πλάνου απόσυρσης του λιγνίτη,• Σταθεροποίηση και ισχυροποίηση του νέου μοντέλου χονδρεμπορικής αγοράς,

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η «στρατηγική επανατοποθέτηση της ΔΕΗ στην αγορά βελτίωσε τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της», ενώ τονίζεται πως «οι εποικοδομητικές κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας», όπως η κατάργηση των ΝΟΜΕ και τα μέτρα για τις ΑΠΕ, βελτίωσαν τη ρευστότητα της επιχείρησης.

Η Fitch βλέπει ακόμη βελτίωση στην εισπράξιμότητα, αναγνωρίζοντας την προσήλωση της διοίκησης σε αυτόν τον τομέα.

Όπως αναφέρει, οι επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησηςαντιμετωπίζονται σε μεγάλο βαθμό από το Εθνικό Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης, ενώ η στροφή της ΔΕΗ σε επενδύσεις σε ΑΠΕ θα της αποφέρει σε μακροχρόνια βάση σταθερά έσοδα. Ανάλογη εκτίμηση κάνει και για το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για το δίκτυο διανομής, το οποίο, όπως αναφέρεται μειώνει το ρίσκο για τα έσοδα των επόμενων ετών.

Γιώργος ΑλεξάκηςΔΕΗFitchαξιολόγηση
Keywords
Τυχαία Θέματα