Δείκτης Οικονομικής Ελευθερίας: Ουραγός στην Ευρώπη η Ελλάδα
Ανησυχητική πτώση 9 θέσεων καταγράφει η Ελλάδα στη φετινή μελέτη του Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας, που δημοσιεύει το ΚΕΦίΜ σε συνεργασία με το καναδικό Ινστιτούτο Fraser καθώς η χώρα μας καταλαμβάνει την 85η θέση ανάμεσα σε 165 χώρες. Για την κατάταξη αξιοποιούνται δεδομένα του 2020.
Χαρακτηριστικά, η μελέτη κατατάσσει την Ελλάδα στη 12η χειρότερη θέση παγκοσμίως ως προς το μέγεθος του κράτους. Η συνολική επίδοση
Ιδιαίτερα προβληματικό είναι ακόμη το γεγονός ότι η Ελλάδα καταλαμβάνει την τελευταία θέση ανάμεσα σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, με την αμέσως προηγούμενη χώρα στην ΕΕ (Πολωνία, 80η) να βρίσκεται 5 θέσεις πιο ψηλά. Επίσης, η Ελλάδα
Η κατάταξη της Ελλάδας στα πέντε βασικά πεδία του δείκτη είναι:
Μέγεθος του κράτους: 153η θέσηΚράτος δικαίου και ιδιοκτησιακά δικαιώματα: 54η θέσηΠρόσβαση σε ισχυρό νόμισμα: 75η θέσηΕλευθερία στο διεθνές εμπόριο: 18η θέσηΡυθμιστικό περιβάλλον στην τραπεζική πίστη, τα εργασιακά και την επιχειρηματικότητα: 143η θέση.Στην κορυφή του δείκτη βρίσκονται και φέτος το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη, καταλαμβάνοντας την 1η και τη 2η θέση αντίστοιχα. Η Ελβετία, η Νέα Ζηλανδία και η Δανία συμπληρώνουν την πεντάδα των χωρών με τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως.
Οι 5 χώρες με τη χαμηλότερη βαθμολογία στον φετινό δείκτη είναι η Αργεντινή, η Συρία, η Ζιμπάμπουε, το Σουδάν και τελευταία η Βενεζουέλα. Αυταρχικές χώρες όπως η Βόρεια Κορέα και η Κούβα δεν ταξινομούνται λόγω έλλειψης δεδομένων.
Άλλες αξιοσημείωτες κατατάξεις περιλαμβάνουν τις ΗΠΑ (7η) την Ιαπωνία (12η), τη Γερμανία (25η), την Ιταλία (44η), τη Γαλλία (54η), το Μεξικό (64η), την Ινδία (89η), τη Ρωσία (94η), τη Βραζιλία (114η) και την Κίνα (116η).
Ο πρόεδρος του ΚΕΦίΜ, Αλέξανδρος Σκούρας δήλωσε:
“Η πτώση 9 θέσεων που καταγράφει φέτος η Ελλάδα στον Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας μπορεί ως ένα βαθμό να οφείλεται στο μέγεθος της έκτακτης κρατικής στήριξης για την ενίσχυση της οικονομίας, όμως σε κάθε περίπτωση είναι μια πολύ ανησυχητική εξέλιξη που πρέπει να λειτουργήσει ως συναγερμός για τους αρμόδιους για τη χάραξη πολιτικών και ευρύτερα τους πολίτες της χώρας.”
Παράλληλα, ο νομικός και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΚΕΦίΜ, Τάσος Αβραντίνης προσέθεσε ότι “η Ελλάδα από το 2000 έχει σημειώσει πτώση 50 ολόκληρων θέσεων ως προς την οικονομική ελευθερία, γεγονός που υπονομεύει σοβαρά τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, αλλά και τις ευκαιρίες δημιουργίας και προκοπής για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Η κυβέρνηση και οι υγιείς πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να μελετήσουν με προσοχή τα πορίσματα της έκθεσης και να λάβουν άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα μέτρα για την ουσιαστική ενίσχυση της οικονομικής ελευθερίας, ιδιαίτερα μάλιστα στα πεδία όπου οι σημερινές μας επιδόσεις είναι απογοητευτικές όπως το μέγεθος του κράτους και το ρυθμιστικό περιβάλλον. Ο διαθέσιμος χρόνος για την υλοποίηση των αναγκαίων αλλαγών ήδη έχει στενέψει δραματικά”.
Ο Δείκτης Οικονομικής Ελευθερίας μετρά τον τρόπο με τον οποίο οι πολιτικές και οι θεσμοί των 165 χωρών του Δείκτη υποστηρίζουν την οικονομική ελευθερία. Το Ινστιτούτο Fraser εκπονεί την ετήσια μελέτη για την Οικονομική Ελευθερία στον Κόσμο σε συνεργασία με ένα δίκτυο ανεξάρτητων ερευνητικών και εκπαιδευτικών ινστιτούτων από περίπου 100 χώρες, μεταξύ των οποίων είναι το ΚΕΦίΜ. Πρόκειται για μια πρωτότυπη μέτρηση της οικονομικής ελευθερίας, που υπολογίζεται βάσει των θεσμών και των πολιτικών που εφαρμόζει κάθε χώρα σε πέντε πεδία: το μέγεθος του κράτους· το κράτος δικαίου και τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα · την πρόσβαση σε ισχυρό νόμισμα· την ελευθερία στο διεθνές εμπόριο· και το ρυθμιστικό περιβάλλον στην τραπεζική πίστη, τα εργασιακά και την επιχειρηματικότητα.
Σύμφωνα με έγκριτα επιστημονικά περιοδικά με αξιολόγηση από ομότιμους κριτές (peer-reviewed journals) επιβεβαιώνεται σταθερά ότι οι άνθρωποι που ζουν σε χώρες με μεγάλο βαθμό οικονομικής ελευθερίας απολαμβάνουν υψηλότερο επίπεδο ευημερίας, πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, καθώς και μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.
Δείκτης οικονομικής ελευθερίαςΕΛΛΑΔΑΣΤΟΙΧΕΙΑκράτοςνόμισμακράτος δικαίου- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- ΗΠΑ: Δοκιμαστική εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Minuteman III από βάση της Καλιφόρνια
- Η αλεπού και η ουρά του λύκου
- Μελέτης Κοροπούλης: Ο πολυτάλαντος 35χρονος που έπεσε από τον 3ο όροφο και σώθηκε από τις τέντες του καφέ Peros
- Εκτός ελέγχου η επιθετικότητα Ερντογάν - Φόβοι για «χτύπημα» της στρατιάς του Αιγαίου
- Πλειστηριασμοί: Ποια ακίνητα άλλαξαν χέρια και ποια έμειναν στα αζήτητα
- Πώς θα εισπράττουν την αμοιβή οι καταδότες φοροφυγάδων!
- Έτσι θα επιδοτείται το ρεύμα φέτος το χειμώνα – Το σχέδιο για να μην «ξεφύγει» η κατανάλωση
- «Αppodixi»: Οι πολίτες στη «μάχη» των «μαϊμού» αποδείξεων
- Ο Πούτιν καταργεί τη συμφωνία για τα σιτηρά: Πηγαίνουν στην ΕΕ και όχι στις φτωχές χώρες του πλανήτη
- Στο κυνήγι της φοροδιαφυγής οι καταναλωτές – Πώς θα παίρνουν “μέρισμα” της “μαϊμού” απόδειξης
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter

- Τελευταία Νέα Reporter
- Δείκτης Οικονομικής Ελευθερίας: Ουραγός στην Ευρώπη η Ελλάδα
- Επανεκκίνηση στο λιμάνι του Γιβραλτάρ, εννέα ημέρες μετά από σύγκρουση
- Ο Όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ εξαγόρασε την VILLAGE ROADSHOW Ελλάς
- Beige Book: Αδύναμες οι προοπτικές ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας
- Η ΔΕΗ μοναδική διεκδικήτρια του υδροηλεκτρικού έργου Cebren
- Σε χαμηλό 37 ετών η βρετανική λίρα
- Πελαγίδης (ΤτΕ): Έχουμε πολύ σημαντικούς ρυθμούς μεγέθυνσης
- Ευρωπαϊκή πρωταθλήτρια η Ελλάδα στα μέτρα στήριξης για την ενεργειακή κρίση
- Μπρέιναρντ (Fed): Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια
- Το επόμενο 15ήμερο η δοκιμαστική λειτουργία της «Πτολεμαΐδα V»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Solinftec Solix sprayer: Ψεκάζοντας ζιζάνια με τη δύναμη του ήλιου
- Το ζαμπόν στην κορυφή της αγοράς
- Αγοράζει εξοπλισμό για όλα τα μέλη της μια Ομάδα Παραγωγών με φροντισμένο φάκελο στο Ταμείο Ανάκαμψης
- Vanity Fair: «Ψηφίζει» Ελλάδα για διακοπές last minute
- Nεκρός ανασύρθηκε 15χρονος από παραλία της Βοιωτίας
- Ελληνική αγορά αυτοκινήτου: Η ζήτηση παραμένει (ακόμη) μεγαλύτερη της προσφοράς
- Επίσκεψη της Εκτελεστικής Διευθύντριας της EUROPOL στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
- ΕΕ: «Πολύ αντιφατικές απόψεις» για το πλαφόν
- Νέα υψηλά γράφουν τα συμβόλαια για τα φρέσκα ελαιόλαδα στην Ευρώπη
- Skroutz.gr: Επεκτείνεται στην κυπριακή αγορά - Τα επόμενα βήματα