Δένδιας για ΑΟΖ: Επιδιωκόμενες συμφωνίες με Αλβανία και Αίγυπτο
«Μεγαλώσαμε την Ελλάδα… Η μεγάλη εικόνα είναι ότι τα σύνορα της χώρα μας μεγάλωσαν» επισήμανε, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σχολιάζοντας τη συμφωνία για την ΑΟΖ με την Ιταλία.
«Σαράντα χρόνια προσπαθούσαμε κι έγινε τώρα… Νομίζω το να μεγαλώνεις τον τόπο σου και τα δικαιώματα του και να το αφήνεις στις επόμενες γενιές είναι κάτι εξαιρετικό. Η μεγάλη εικόνα είναι ότι τα σύνορα της χώρας μας μεγάλωσαν» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.
Επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ
Η Αλβανία
Ερωτηθείς για αντίστοιχες συμφωνίες με την Αλβανία και την Τουρκία, ο Νίκος Δένδιας υπενθύμισε ότι το 2009 είχε επιτευχθεί συμφωνία με τα Τίρανα, την οποία ακύρωσε ομόφωνα το συνταγματικό δικαστήριο της γείτονος.
«Η Ελλάδα έχει φιλοδοξία στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου να συμφωνήσει με όλους τους γείτονές της, και με την Τουρκία, και να χαρακτηρίσει τις οικονομικές ζώνες προς όφελος των κοινωνιών και των λαών» επισήμανε ο κ. Δένδιας.
Η Αίγυπτος
Για την επίσκεψή του στο Κάιρο στις 18 Ιουνίου και το ενδεχόμενο συμφωνίας για ΑΟΖ με την Αίγυπτο, ξεκαθάρισε ότι «δεν πρέπει να είμαστε υπεραισιόδοξοι. Δουλεύαμε ένα χρόνο για την Ιταλία επί 14ωρα και 15ωρα… Οι Αιγύπτιοι προσπαθούν να μην μπλέκονται με θέματα άλλων χωρών στην περιοχή. Εάν μπορούσαν θα απέφευγαν να πατήσουν ‘’τουρκικό κάλο’’».
Ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τμηματικής συμφωνίας με την Αίγυπτο, τονίζοντας ότι «όταν δεν μπορείς να λύσεις το σύνολο είναι ωφέλιμο να λύσεις ένα μέρος είναι κάτι που μπορείς να συζητήσεις. Σημασία έχει να κανείς μια αρχή».
Τυχόν συμφωνία με το Κάιρο, τόνισε ο κ. Δένδιας θα προκαλούσε τεράστιο πρόβλημα, και λογικής ύπαρξης στο τουρκολιβυκή σύμφωνο, γιατί ήδη έχει πρόβλημα νομικής ύπαρξης, αποκαλύπτοντας ότι γι' αυτό η Τουρκία πλειοδοτεί προς την Αίγυπτο: «σας δίνουμε 30 με 40% παραπάνω απ’ ό,τι οι Έλληνες». Για τους Τούρκους, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, είναι εύκολο να υπόσχονται τα πάντα, δίνουν αέρα κοπανιστό.
Για το τουρκολιβυκό σύμφωνο εξήγησε ότι «πρόκειται για κατασκεύασμα που δεν θα πέρναγε τον πρώτο μήνα, όχι το πρώτο έτος σε νομική σχόλη».
«Καμία κυβέρνηση δεν πρόκειται κατ’ ελάχιστον να επιτρέψει την εκχώρηση εθνικών δικαιωμάτων δεν έχει δικαίωμα. Η Τουρκία κάνει μεγάλο λάθος αν νομίζει ότι μπορεί να πιέζει την Ελλάδα να υπαναχωρήσει από δεδομένα νομικά, κατά το διεθνές δίκαιο, εθνικά συμφέροντα. Δεν έχουμε δυνατότητα να κάνουμε κάτι άλλο από το να προασπίσουμε τα νόμιμα συμφέροντα μας, αυτό αποτελεί συνταγματική υποχρέωση κάθε ελληνικής κυβέρνησης διαχρονικά».
Ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι «μεθαύριο στο συμβούλιο Εξωτερικών θα είμαστε μαζί από το Παρίσι με τον γάλλο ομόλογό μου, στην ίδια οθόνη, τοποθετούμενοι για το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας. Η σημειολογία δεν πρέπει να διαφεύγει, και η Γαλλία είναι ισχυρή χώρα».
Όπως επισήμανε, «η Τουρκία δε συνεργάζεται στο κάλεσμα για συζήτηση και επίλυση όλων των θεμάτων στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας και του ΣΑ του ΟΗΕ στο Κυπριακό». Σύμφωνα με τον υπουργό, «η Χάγη θα μπορούσε να είναι ένας από τους δρόμους» επίλυσης των διαφορών, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «δεν φαίνεται να υπάρχει φως για διάλογο με την Τουρκία».
«Τα εθνικά δικαιώματα δεν μπορούν να γίνουν αντικείμενο της διαπραγμάτευσης. Η κύρια (ελληνοτουρκική) διαφορά είναι της υφαλοκρηπίδας» ξεκαθάρισε. «H Ελλάδα είναι έτοιμη και για το κακό σενάριο, αλλά πιστεύω ότι συμφέρον της Τουρκιάς είναι μια καλή σχέση με την Ελλάδα… Ευελπιστώ ότι κανείς από την τουρκική πλευρά δε θα λειτουργήσει παράλογα».
Για την Αγιά Σοφιά ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι είναι ένα παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομίας, κιβωτός του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας, και δεν ανήκει ούτε στην Ελλάδα ούτε την Τουρκία. «Ο Ατατούρκ ήθελε να φέρει την Τουρκία πιο κοντά στο σύγχρονο κόσμο, για αυτό έκανε την Αγία Σοφία μνημείο και γι’ αυτό πρέπει να διατηρηθεί ο μνημειακός χαρακτήρας της» είπε.
Σε ό,τι αφορά το φράχτη του Έβρου σχολίασε ότι «ηταν αποτυχία της Τουρκίας να δημιουργήσει μεταναστευτικές ροές. Αναγκάζει την Ελλάδα να φτιάξει έναν φράχτη. Δεν ήμουν ιστορικά υπέρ των φρακτών, αλλά εδώ, τι άλο να κάνουμε; Και στον Έβρο κάνει λάθος η Τουρκία. Πολλές χωμάτινες επιφάνειες έχουν προσκολληθεί στην τουρκική πλευρά και αυτό πρέπει να επαναμετρηθεί». Όπως πρόσθεσε, μάλιστα, η Τουρκία κάνει... πονηριές με έργα στο σημείο, π.χ. ρίχνοντας τσιμέντο στο χώμα που έχει μετακινηθεί από την ελληνική πλευρά.
ΔένδιαςΕΛΛΑΔΑΑΟΖΙταλίαΑίγυπτοςΑΛΒΑΝΙΑ- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Συμφωνία για ΑΟΖ με Ελλάδα, όπως η ελληνοϊταλική, ζητούν λιβυκή Βουλή - Χαφτάρ
- Ζημιά 409 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο για την μητρική εταιρεία της ZARA
- Προβάδισμα 17 μονάδων στη ΝΔ σε δημοσκόπηση της Alco- Πώς βλέπουν οι Έλληνες το μέλλον μετά την πανδημία
- ΗΠΑ: Το Πολεμικό Ναυτικό απαγορεύει τη σημαία της Συνομοσπονδίας σε πλοία και αεροσκάφη
- Nέο 10ετες: Ποιοι αγόρασαν το ελληνικό ομόλογο
- MasterChef: Διπλή αποχώρηση σε κλίμα συγκίνησης (video)
- Το περιεχόμενο της «Πράσινης Συμφωνίας για την Προώθηση της Ηλεκτροκίνησης». Οι Μεταφορές στο επίκεντρο
- Θεσσαλονίκη: Πάρτι σε βίλα …γόνου με κορονοιό από τη Μ.Βρετανία αναστατώνει την πόλη
- Τι είναι η ουρική αρθρίτιδα, τα συμπτώματα και πώς θα την προλάβετε
- Χαφτάρ: Υπογραφή συμφωνίας για τις ΑΟΖ με την Ελλάδα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- Χαφτάρ: Υπογραφή συμφωνίας για τις ΑΟΖ με την Ελλάδα
- Εικόνες συνωστισμού στην υπηρεσία ασύλου
- Τουρισμός: Προσφορές και χαμηλό ΦΠΑ «χτίζουν» ελκυστικά πακέτα
- Ήπια ανοδικά η Ασία με το βλέμμα στην Fed
- Έρευνα: Πώς αξιολογούν οι επενδυτές το ΤΑΙΠΕΔ
- Κηδεύτηκε ο Τζορτζ Φλόιντ- Δεν είπε λέξη ο Τραμπ
- Κίνα: Στο 2,4% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Μάιο
- Δένδιας για ΑΟΖ: Επιδιωκόμενες συμφωνίες με Αλβανία και Αίγυπτο
- Το ΔΝΤ χορηγεί δάνειο ύψους 5 δισ. στην Ουκρανία
- Τελευταία Νέα Reporter
- Δένδιας για ΑΟΖ: Επιδιωκόμενες συμφωνίες με Αλβανία και Αίγυπτο
- Έρευνα: Πώς αξιολογούν οι επενδυτές το ΤΑΙΠΕΔ
- Κηδεύτηκε ο Τζορτζ Φλόιντ- Δεν είπε λέξη ο Τραμπ
- Το ΔΝΤ χορηγεί δάνειο ύψους 5 δισ. στην Ουκρανία
- Χαφτάρ: Υπογραφή συμφωνίας για τις ΑΟΖ με την Ελλάδα
- Εικόνες συνωστισμού στην υπηρεσία ασύλου
- Κίνα: Στο 2,4% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Μάιο
- Ήπια ανοδικά η Ασία με το βλέμμα στην Fed
- Τουρισμός: Προσφορές και χαμηλό ΦΠΑ «χτίζουν» ελκυστικά πακέτα
- Τι σημαίνει η διασύνδεση Κρήτης - Αττικής
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Nielsen: Επιφυλακτικές οι Ελληνίδες στους προορισμούς ομορφιάς
- ECOFIN: Αυξάνονται τα «βέτο» για το Ταμείο Ανάκαμψης
- Χρήστος Σταϊκούρας: “Οι αγορές αναγνωρίζουν την αποτελεσματικότητα του σχεδίου της κυβέρνησης”
- Κ. Κυρανάκης: Θεμέλιο η ΑΟΖ για τα προβλήματα με την Τουρκία
- Γαλλία: Κατακόρυφη υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής
- Nielsen: Νέες τάσεις στην βιομηχανία ομορφιάς έφερε η πανδημία Covid-19
- Κέρδη στην Ευρώπη με το βλέμμα στην Fed
- Η LEGO ζήτησε να σταματήσει η προώθηση κιτ παιχνιδιών με αστυνόμους
- Νίκος Δένδιας: “Μετά την ιστορική συμφωνία με την Ιταλία, πιάνουμε ξανά έντονα το νήμα με την Αίγυπτο”