Διαχείριση υδάτων: Οι τρεις κίνδυνοι-Καμπανάκι για ιδιωτικοποίηση και αυξήσεις τιμολογίων

20:52 9/3/2023 - Πηγή: Reporter

Για αναίρεση ενός βασικού εργαλείου άσκησης κοινωνικής πολιτικής με την κατάργηση της σχετικής Ειδικής Γραμματείας και την υπαγωγή της στη ΡΑΕ κάνει λόγο ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας και υποψήφιος στα Χανιά με τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Γιώργος Σταθάκης, αναφερόμενος στο Νομοσχέδιο της ΝΔ για τη

μεταφορά των αρμοδιοτήτων περί Νερού (αποβλήτων, απορριμμάτων) στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

«Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το νερό (τα απόβλητα και τα απορρίμματα) που μετατρέπει τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σε «υπεραρχή», αποσκοπεί σε τρία πράγματα» αναφέρει ο Γιώργος Σταθάκης και σημειώνει:

«Πρώτον, οι Δημοτικές και Δημόσιες Εταιρείες Διαχείρισης του Νερού περνούν στον έλεγχο της ΡΑΕ, χάνουν δηλαδή την αυτονομία τους, αναφορικά με την τιμολόγηση των υπηρεσιών τους, το μισθολόγιο και την όποια κοινωνική πολιτική ασκούν. Δεύτερον, ανοίγει ο δρόμος για ανάπτυξη ιδιωτικών εταιρειών στον κλάδο αυτό. Τρίτον, διαμορφώνεται το πλαίσιο για τη λειτουργία του κλάδου με πλήρως ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια» σημειώνει ο πρώην υπουργός και υπογραμμίζει το γεγονός ότι η κυβέρνηση υποβαθμίζει τις δημόσιες δομές καθώς αφενός καταργεί μια Γραμματεία κι αφετέρου επιλέγει τη ΡΑΕ ως σημείο αναφοράς για την άσκηση μιας δημόσιας πολιτικής, Αρχή που ούτε γνώση ούτε προσωπικό διαθέτει, κάτι που «φωτογράφισε» και ο ίδιος άλλωστε ο πρόεδρός της Αθ. Δαγούμας μιλώντας στη Βουλή κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου.

«Η κυβέρνηση μόνη της κατάργησε την Ειδική Γραμματεία Υδάτων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, που είχε δημιουργηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ και ήταν επιφορτισμένη με τη διαχείριση και τον σχεδιασμό των υδάτινων αποθεμάτων της χώρας. Μόνη της ενέταξε την υποχρέωση δημιουργίας Ανεξάρτητης Αρχής ως κομμάτι των προαπαιτουμένων για την εκταμίευση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και μόνη της σήμερα παρουσιάζεται να ανησυχεί για την απώλεια των σχετικών πόρων» ανέφερε ο Γιωργος Σταθάκης και προσέθεσε:

«Μόνοι χαμένοι από το εν εξελίξει σχέδιο νόμου είναι οι πολίτες, οι αγρότες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα δουν το κόστος του νερού να εκτοξεύεται. Για τους κατά τόπους Δήμους η συρρίκνωση των αρμοδιοτήτων τους είναι δεδομένη, ενώ κινδυνεύουν να αποστερηθούν και τις ίδιες τις επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης, καθώς το νομοσχέδιο προβλέπει τις συγχωνεύσεις τους, όπου κριθούν «προβληματικές».

Αναφερόμενος στην Κρήτη και τα Χανιά ο Γιώργος Σταθάκης τόνισε ότι «τα Χανιά έχουν πρωτοπορήσει από παλιά στην ίδρυση και λειτουργία φορέων διαχείρισης υδάτινων πόρων και απορριμμάτων (ΟΑΔΥΚ-ΟΑΚ, ΔΕΥΑΧ, ΔΕΔΙΣΑ) με τεράστιο θετικό αποτύπωμα στην οικονομία και το περιβάλλον. Σήμερα βρίσκονται στο στόχαστρο μιας επικείμενης υφαρπαγής αρμοδιοτήτων και εισαγωγής κανονιστικού πλαισίου ενός ιδιωτικοποιημένου τομέα διαχείρισης των πόρων.

Το Νομοσχέδιο της ΝΔ είναι η τελευταία πράξη μιας κυβέρνησης που επιμελώς επί 4 χρόνια ιδιωτικοποιεί κάθε μορφής δημόσιο αγαθό, στην ενέργεια (πώληση 17% ΔΕΗ, 49% ΔΕΔΔΗΕ, 100% ΔΕΠΑ Υποδομών), την εκπαίδευση (ισοτιμία ιδιωτικών κολεγίων με δημόσια Πανεπιστήμια), την υγεία (μερική ιδιωτικοποίηση ΕΣΥ), τις συντάξεις (πλήρης ιδιωτικοποίηση επικουρικών συντάξεων) και τώρα το Νερό.»

Γιώργος ΣταθάκηςνομοσχέδιοΝερόΡΑΕΔαγούμας
Keywords
Τυχαία Θέματα
Διαχείριση, -Καμπανάκι,diacheirisi, -kabanaki