Πορείες κατά του Τραμπ στις ΗΠΑ- Τι ζητούν οι διαδηλωτές

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε ολόκληρη την επικράτεια των ΗΠΑ το Σάββατο (19/4) για να διαμαρτυρηθούν για τις πρόσφατες ενέργειες του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Γνωστές ως «50501», δηλαδή «50 διαμαρτυρίες, 50 πολιτείες, 1 κίνημα», οι διαδηλώσεις είχαν σκοπό να συμπέσουν με την 250ή επέτειο από την έναρξη του Αμερικανικού Επαναστατικού Πολέμου, όπως μεταδίδει το BBC.

Έξω από τον Λευκό Οίκο και τις αντιπροσωπείες της Tesla και στα κέντρα πολλών πόλεων, οι διαδηλωτές εξέφρασαν ποικίλα παράπονα. Πολλοί ζήτησαν την επιστροφή του Kilmar Ábrego García, ο οποίος απελάθηκε λανθασμένα στο Ελ Σαλβαδόρ.

Οι πολιτικές διαμαρτυρίες γίνονται όλο και πιο συχνές στις ΗΠΑ - οι διαδηλώσεις «Κάτω τα χέρια» στις αρχές Απριλίου συγκέντρωσαν δεκάδες χιλιάδες κόσμου σε πόλεις σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση της Gallup, το 45% των ψηφοφόρων εγκρίνει τις επιδόσεις του Τραμπ κατά το πρώτο τρίμηνο της θητείας του, ποσοστό μεγαλύτερο από το 41% που ενέκρινε κατά την ίδια περίοδο της πρώτης του διακυβέρνησης.

Παρόλα αυτά, είναι χαμηλότερο από τη μέση βαθμολογία του πρώτου τριμήνου του 60% για όλους τους προέδρους που εξελέγησαν μεταξύ 1952 και 2020.

Οι διαμαρτυρίες του Σαββάτου αφορούσαν μια σειρά από ενέργειες του Τραμπ, μεταξύ των οποίων εκείνες του Τμήματος Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας (Doge) -την πρωτοβουλία του Τραμπ για τη μείωση των θέσεων εργασίας και άλλων δαπανών της αμερικανικής κυβέρνησης- και την απροθυμία της κυβέρνησης να επιφέρει την επιστροφή του Αμπρέγκο Γκαρσία, πολίτη του Ελ Σαλβαδόρ.

Ο Gihad Elgendy δήλωσε στο CNN ότι συμμετείχε στη διαμαρτυρία στον Λευκό Οίκο για να επικρίνει την απέλαση του Ábrego García. Πιστεύει ότι ο Τραμπ «θα μπορούσε εύκολα να πιέσει το Ελ Σαλβαδόρ να τον φέρει πίσω».

Οι διαμαρτυρίες ήταν σε γενικές γραμμές ειρηνικές, αν και ο εκπρόσωπος Suhas Subramanyam, ένας Δημοκρατικός, δημοσίευσε ένα βίντεο στο X με έναν άνδρα που κρατούσε μια πινακίδα του Τραμπ και έσπρωχνε μέσα από το πλήθος για να τον αντιμετωπίσει οργισμένα.

Πολλοί διαδηλωτές έφεραν πινακίδες που έγραφαν «Όχι βασιλιάδες», ένα νεύμα στην επέτειο της έναρξης της επανάστασης της χώρας κατά της αγγλικής κυριαρχίας.

Κατά τη διάρκεια των εορτασμών της επετείου στη Μασαχουσέτη που τιμούσαν τις μάχες του Λέξινγκτον και του Κόνκορντ και την περίφημη ιππασία του Πολ Ριβέρ, οι άνθρωποι κρατούσαν παρόμοιες πινακίδες. Υπήρξε επίσης μια διαδήλωση 50501 στη Βοστώνη το Σάββατο.

«Αυτή είναι μια πολύ επικίνδυνη στιγμή στην Αμερική για την ελευθερία», δήλωσε στο Associated Press ο Thomas Bassford, ενώ βρισκόταν στη Βοστώνη με τη σύντροφό του, την κόρη του και τους δύο εγγονούς του. «Ήθελα τα αγόρια να μάθουν για την προέλευση αυτής της χώρας και ότι μερικές φορές πρέπει να πολεμήσουμε για την ελευθερία».

Σκεπτικισμός για τα οικονομικά μέτρα του Τραμπ

Η δημοτικότητα του Τραμπ φαίνεται να πέφτει, ιδίως όσον αφορά την οικονομία. Όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο, το ποσοστό αποδοχής του ήταν 47%, σύμφωνα με το Gallup.

Το ποσοστό αποδοχής του σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos έπεσε ομοίως στο 43% από 47% την ημέρα της ορκωμοσίας. Στην ίδια δημοσκόπηση, μόνο το 37% ενέκρινε τις επιδόσεις του στην οικονομία, σε σύγκριση με το 42% κατά την ορκωμοσία.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανοί συγκεντρώθηκαν για τη μεγαλύτερη πανεθνική διαδήλωση αντίστασης από τότε που ο Τραμπ επέστρεψε στον Λευκό Οίκο.

Οι διαδηλώσεις αυτές - οι οποίες ήταν μεγαλύτερες από αυτές του Σαββάτου - έγιναν σε 1.200 τοποθεσίες και στις 50 πολιτείες των ΗΠΑ.

#Τραμπ #ΗΠΑ #ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ #μετανάστευση
Keywords
Αναζητήσεις
diadiloseis-kata-tou-trab-stis-ipa--ti-zitoun-oi-diadilotes.htm
Τυχαία Θέματα