διαΝΕΟσις: Πώς θα επηρεάσει την ελληνική οικονομία το Ταμείο Ανάκαμψης
Νέα έρευνα διενήργησε η διαΝΕΟσις, υπό τον συντονισμό του καθηγητή Νίκου Χριστοδουλάκη, για τα απαραίτητα δημοσιονομικά μέτρα και τις παρεμβάσεις της υπό εξέλιξη ασφαλιστικής και φορολογικής μεταρρύθμισης, του Ταμείου Ανάκαμψης.
Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη συγκυρία στην ιστορία της ελληνικής οικονομίας. Μετά από μια δεκαετή κρίση, η χώρα μας βγήκε τραυματισμένη μα ακόμα όρθια, και με ένα αρκετά ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα: Έχουμε άλλη μια δεκαετία περιθώριο για να διορθώσουμε το παραγωγικό μας μοντέλο και να μετατραπούμε σε μια σύγχρονη, παραγωγική και βιώσιμη οικονομία, επισημαίνεται
Από το 2019 και (το αργότερο) μέχρι το 2030, η χώρα μας οφείλει να περάσει όλες τις απαραίτητες θεσμικές μεταρρυθμίσεις σε όλους τους βασικούς και κρίσιμους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, να επενδύσει σε έργα υποδομής, στην εκπαίδευση και στην υγεία, και να εκπονήσει μια ρεαλιστική μα οραματική στρατηγική για το μέλλον. Σε περίπου δέκα χρόνια η περίοδος χάριτος των δανειστών λήγει, οπότε μέχρι τότε η οικονομία μας θα πρέπει να παράγει πολύ περισσότερο πλούτο από ό,τι σήμερα (και από ό,τι πριν από την κρίση). Αυτό, τουλάχιστον επρόκειτο να είναι το σχέδιο.
Ενώ όμως έπρεπε ήδη να είμαστε σε μια τροχιά ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων, η πανδημία του νέου κορωνοϊού βύθισε την οικονομία μας -μαζί με τις περισσότερες οικονομίες του κόσμου- στην ύφεση. Η μεγάλη κρίση, που ενδέχεται να κρατήσει για πολύ καιρό, οπωσδήποτε κάνει την προσπάθεια της χώρας μας ακόμα πιο δύσκολη.
Ταυτόχρονα, όμως, παρουσιάζεται και μια νέα ευκαιρία. Το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, μαζί με το προϋπάρχον νέο ΕΣΠΑ και την ΚΑΠ, δημιουργούν μια εξασφαλισμένη και στοχευμένη εισροή κεφαλαίου, πρωτοφανή για τη χώρα μας από την εποχή του Σχεδίου Μάρσαλ. Τα περίπου 70 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, μάλιστα, προορίζονται για επενδύσεις και χρηματοδότηση κλάδων της οικονομίας που έχουν άμεση σχέση με την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Η αξιοποίηση του είναι μια τεράστια ευκαιρία η οποία δεν πρέπει να περάσει ανεκμετάλλευτη.
Το αμέσως επόμενο διάστημα η διαΝΕΟσις, για να βοηθήσει στην κατεύθυνση της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, θα δημοσιεύει μια σειρά από έρευνες και policy papers. Τα κείμενα αυτά θα περιέχουν μια συνοπτική αποτύπωση της σημερινής κατάστασης και των βασικών προβλημάτων σε κάθε έναν από τους κρίσιμους κλάδους, και επιπλέον μια σειρά συγκεκριμένων προτάσεων πολιτικής για την επίλυση τους.
Μεταξύ άλλων, προετοιμάζουμε policy papers με προτάσεις για την τοπική αυτοδικοίκηση, την επαγγελματική κατάρτιση, την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, τον κλάδο των logistics, την εκπαίδευση και την ενέργεια. Στο ίδιο πνεύμα, δε, τους επόμενους μήνες ακολουθούν και μεγαλύτερες, αναλυτικότερες έρευνες για πολλά από αυτά τα θέματα (για την κλιματική αλλαγή, την επαγγελματική κατάρτιση, την ενεργειακή πολιτική – η τελευταία σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ).
Η αρχή γίνεται με τη δημοσίευση μιας έρευνας υπό τον συντονισμό του Ν. Χριστοδουλάκη για τα απαραίτητα δημοσιονομικά μέτρα και τις παρεμβάσεις της υπό εξέλιξη ασφαλιστικής και φορολογικής μεταρρύθμισης.
Η έρευνα χαρτογραφεί την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας σήμερα σημειώνοντας ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια βαθύτερη κρίση σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες επειδή:
η οικονομία της βασίζεται κυρίως στις υπηρεσίες, οι οποίες εξαρτώνται από την εγχώρια και διεθνή ζήτηση καιοι υπηρεσίες αυτές παρέχονται κυρίως από μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, που δύσκολα αντέχουν παρατεταμένες πιέσεις ρευστότητας.και καταλήγει σε συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής ενώ αποτυπώνει σενάρια για την πορεία της οικονομίας, αν υλοποιηθούν οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις και αξιοποιηθούν τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης.
Πιο συγκεκριμένα οι προτάσεις της έρευνας περιλαμβάνουν:
Επενδύσεις σε υποδομές και παραγωγή, στους τομείς που ορίζονται από το Ταμείο Ανάκαμψης (πράσινη οικονομία, ψηφιοποίηση, ανάπτυξη δεξιοτήτων ανθρώπινου δυναμικού κλπ.).Ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων να μην ξεπερνά το 1,5%, μετά τη λήξη της αναστολής. Τα περίπου €4 δισ. ετησίως που θα προκύπτουν από τη μείωση του παλαιού στόχου (3,5%) θα μπορούν να αξιοποιηθούν για την υποστήριξη μεταρρυθμίσεων, εισοδηματικές παρεμβάσεις, ενίσχυση αμυντικών δαπανών κ.ά.Αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα με μια σειρά από παρεμβάσεις που μειώνουν το μη-μισθολογικό κόστος εργασίας (ομογενοποίηση διατάξεων υπολογισμού των παροχών, κεφαλαιοποιητικός πυλώνας, προσωπικός λογαριασμός ασφάλισης για κάθε πολίτη).Αλλαγές στο φορολογικό σύστημα για τη μείωση του φορολογικού βάρους, με απλοποίηση των φορολογικών συντελεστών και θεσμικές αλλαγές στους ελεγκτικούς μηχανισμούς.Αυτασφάλιση επιχειρήσεων έναντι κινδύνων για τη θωράκιση της οικονομικής δραστηριότητας από μελλοντικές κρίσεις, το κόστος των οποίων δεν πρέπει να αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου οι φορολογούμενοι.Ρυθμίσεις για τηλεργασία και τηλεπιχειρείν με επενδύσεις σε ψηφιακά δίκτυα και επικαιροποίηση της εργασιακής νομοθεσίας.Πώς θα αλλάξει η πορεία της ελληνικής οικονομίας;
Η έρευνα αποτυπώνει σενάρια για την πορεία της οικονομίας, αν υλοποιηθούν οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις και αξιοποιηθούν τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης.
Σύμφωνα με τα σενάρια:
Η ανεργία, εξαιρουμένου του αγροτικού δυναμικού, θα κυμαίνεται γύρω στο 11,14% μέχρι το 2030 και γύρω στο 8,25% μέχρι το 2040. Το χρέος πέφτει κάτω από το 100% του ΑΕΠ έως το 2030 και κοντά στο 60% το 2040.Το χρέος πέφτει κάτω από το 100% του ΑΕΠ έως το 2030 και κοντά στο 60% το 2040.Αναλυτικά η μελέτη ΕΔΩ
διαΝΕΟσιςέρευναΤαμείο Ανάκαμψης- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- «Ερχεται μία τρομακτική περίοδος»: Το καλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου προειδοποιεί για την εξέλιξη της πανδημίας
- Αμετάβλητα τα τέλη κυκλοφορίας 2021
- Δοκιμάζουμε το ηλεκτρικό Peugeot 208!
- Αιφνιδιάζει η Τουρκία με την αποχώρηση του «Γιαβούζ»
- Τι περιλαμβάνει η επένδυση της Microsoft-Τα οφέλη για την Ελλάδα
- Κορονοϊός: Νέα μέτρα επιβάλλει η Ευρώπη, καθώς αυξάνονται τα νέα κρούσματα
- Κορωνοϊός : Ακόμη ένας νεκρός στο «Σωτηρία» – 413 τα θύματα συνολικά
- Κ. Χατζηδάκης: Ευρωπαϊκά κονδύλια άνω των 10 δισ. ευρώ για "πράσινες" δράσεις
- “Everest On the Road”: Παραλαμβάνεις την παραγγελία σου χωρίς να βγεις από το αυτοκίνητο
- Πώς φτάσαμε στην επένδυση της Microsoft
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- Τι περιλαμβάνει η επένδυση της Microsoft-Τα οφέλη για την Ελλάδα
- Ενίσχυση του ευρώ έναντι δολαρίου-Νέα πτώση η τουρκική λίρα
- Χρηματιστήριο: Διατηρείται το αγοραστικό ενδιαφέρον με χαμηλό τζίρο
- ΚΥΑ: Σύσταση επιτροπών σε γηροκομεία και κλειστές δομές λόγω Covid-19
- Οι 14+3 στρατηγικές επενδύσεις που «τρέχουν» στην Ελλάδα
- Εκλέχθηκαν οι κοσμήτορες και οι γραμματείς της Ολομέλειας της Βουλής
- «Άλμα» 134% στις καταγγελίες για οικονομικές απάτες κατά το lockdown
- διαΝΕΟσις: Πώς θα επηρεάσει την ελληνική οικονομία το Ταμείο Ανάκαμψης
- Τελευταία Νέα Reporter
- διαΝΕΟσις: Πώς θα επηρεάσει την ελληνική οικονομία το Ταμείο Ανάκαμψης
- Ενίσχυση του ευρώ έναντι δολαρίου-Νέα πτώση η τουρκική λίρα
- Εκλέχθηκαν οι κοσμήτορες και οι γραμματείς της Ολομέλειας της Βουλής
- Τι περιλαμβάνει η επένδυση της Microsoft-Τα οφέλη για την Ελλάδα
- Οι 14+3 στρατηγικές επενδύσεις που «τρέχουν» στην Ελλάδα
- Χρηματιστήριο: Διατηρείται το αγοραστικό ενδιαφέρον με χαμηλό τζίρο
- «Άλμα» 134% στις καταγγελίες για οικονομικές απάτες κατά το lockdown
- ΚΥΑ: Σύσταση επιτροπών σε γηροκομεία και κλειστές δομές λόγω Covid-19
- Πέτσας: Δε θα γίνουν παρελάσεις την 28η Οκτωβρίου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Η Ελευθερία Τόσιου ονειρευόταν να φτάσει στην κορυφή του Ολύμπου – Έγινε «ένα» με τον αθλητή Μάριο Γιαννάκου και τα κατάφερε
- Διάκριση της ΔΩΔΩΝΗ σε βιωσιμότητα και EKE
- Έρευνα: Η χρήση μάσκας δεν προκαλεί προβλήματα
- Μίχαλος (ΚΕΕ) προς ΥΠΕΣ-ΚΕΔΕ: Κίνδυνος πρόσθετων υπέρογκων επιβαρύνσεων για τις επιχειρήσεις
- Προσχέδιο Προϋπολογισμού: Ανάπτυξη 7,5% το 2021
- Novartis Hellas: Επενδύει 53% των ετήσιων εσόδων της στην ελληνική οικονομία και κοινωνία
- Τέσσερις Πρόεδροι των ΗΠΑ που απέκρυψαν τα προβλήματα υγείας τους