Διελκυστίνδα μεταξύ profit taking και επενδυτικής βαθμίδας στο Χ.Α.

Κρίσιμο θεωρείται το επερχόμενο τελευταίο τρίμηνο του 2023 για το ελληνικό χρηματιστήριο. Η χρονιά ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, το α’ εξάμηνο ολοκληρώθηκε με άνοδο ρεκόρ, ενώ ακολούθησε ένα πτωτικό γ’ τρίμηνο, το οποίο τελειώνει την ερχόμενη Παρασκευή. Τα κέρδη στο σύνολο του έτους παραμένουν εντυπωσιακά, ωστόσο τα τελευταία μέτρα που έχει να διανύσει το Χρηματιστήριο Αθηνών αποτελούν «γρίφο».

Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. υποχωρεί περισσότερο από 7% εντός του Σεπτεμβρίου και σε επίπεδο γ’ τριμήνου οι απώλειες ξεπερνούν

το 4,5% κι ενώ απομένουν μόλις τρεις συνεδριάσεις για να ολοκληρωθεί ο μήνας και το τρίμηνο. Από τις αρχές του 2023 ο δείκτης ενισχύεται κατά 31%. Επομένως είναι εύλογη η εικόνα κατοχύρωσης των ισχυρών κερδών (profit taking) του προηγούμενου διαστήματος. Ωστόσο, το γεγονός ότι η πτώση του Χρηματιστηρίου έρχεται μετά από έναν συνδυασμό ευνοϊκών για την εγχώρια αγορά γεγονότων προκαλεί ερωτηματικά.

Η πανηγυρική νίκη της ΝΔ στους δύο γύρους των βουλευτικών εκλογών ήταν κάτι που επιθυμούσαν οι επενδυτές, καθώς εξασφάλιζε πολιτική σταθερότητα και προμήνυε θετικές εξελίξεις από τους ξένους οίκους αξιολόγησης. Η επανάκτηση της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας άρχισε να αποκτά «σάρκα και οστά» μετά τις αναβαθμίσεις από τους οίκους R&I και Scope Ratings, οι οποίοι ωστόσο δεν αναγνωρίζονται επίσημα από την ΕΚΤ. Το investment grade επισφραγίστηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου από την DBRS Morningstar, ενώ σαν «κερασάκι στην τούρτα» ήρθε η διπλή αναβάθμιση της Moody’s που οδήγησε την Ελλάδα ένα «σκαλοπάτι» κάτω από την επενδυτική βαθμίδα (από τρία προηγουμένως).

Τα παραπάνω γεγονότα δε συνάδουν με την τρέχουσα αρνητική εικόνα της αγοράς, σε σημείο μάλιστα το Χρηματιστήριο να επιστρέφει προσωρινά σε επίπεδα πριν τις εκλογές του Μαΐου-Ιουνίου. Δύο παράγοντες αποδείχθηκαν πιο σημαντικοί. Αρχικά οι καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία και οι πυρκαγιές στον Έβρο, που προκάλεσαν ανεπανόρθωτη ζημιά στον παραγωγικό πλούτο της χώρας, και έπειτα η πρόθεση των επενδυτών να ρευστοποιήσουν κι άλλο, καθώς είναι ήδη αρκετά τα κέρδη που έχουν αποκομίσει σε ετήσια βάση. Τα απανωτά upgrades από τους διεθνείς οίκους ήταν έως ένα βαθμό προεξοφλημένα, άρα δεν παρείχαν την στήριξη που περίμεναν οι αναλυτές. Ωστόσο, η εν λόγω συνθήκη μπορεί να αλλάξει στο δ’ τρίμηνο.

Για να «κλειδώσει» η επενδυτική βαθμίδα, χρειάζεται η ανάλογη αξιολόγηση από τουλάχιστον δύο πιστοποιημένους οίκους (DBRS ο πρώτος). Για το υπόλοιπο του έτους, απομένουν οι εκθέσεις της Standard and Poor’s στις 20 Οκτωβρίου και η Fitch Ratings την 1η Δεκεμβρίου. Αμφότερες διατηρούν την Ελλάδα μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική και μία απόφασή τους πρόκειται να αλλάξει ριζικά την εικόνα της χώρας μας στην παγκόσμια οικονομική και χρηματιστηριακή σκηνή.

Τον αντίκτυπο που έχει η επενδυτική βαθμίδα στο Χρηματιστήριο Αθηνών σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ, Γιάννος Κοντόπουλος, στο πλαίσιο του 4ου Συνεδρίου Θεσμικής Διαχείρισης που έλαβε χώρα την προηγούμενη εβδομάδα. Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η αναβάθμιση από τους διεθνείς οίκους δημιουργεί μία δυναμική προοπτική και πως η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στους πιο ελκυστικούς επενδυτικούς προορισμούς. Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι το Χρηματιστήριο δεν έχει τιμολογήσει πλήρως τα οφέλη από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, καθώς δεν έχουν έρθει ακόμη οι απαιτούμενες επενδυτικές ροές. Πρόσθεσε, δε, ότι το investment grade θα μπορούσε να επαναφέρει, μεταξύ άλλων, τους Ιάπωνες επενδυτές, οι οποίοι εδώ και χρόνια δεν ασχολούνται με την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Σημείωσε επίσης ότι η λήψη της επενδυτικής βαθμίδας μπορεί να οδηγήσει κάτω από προϋποθέσεις σε «αλλαγή πίστας» το Χ.Α., με στόχο την ένταξή του στο club των ανεπτυγμένων κεφαλαιαγορών.

Αριστοτέλης Παππάς

Χρηματιστήριο Αθηνώνεπενδυτική βαθμίδαΓΙΑΝΝΟΣ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣτιμολόγησηΟίκοι ΑξιολόγησηςαπώλειεςΣεπτέμβριος
Keywords
Αναζητήσεις
dielkystinda-metaxy-profit-taking-kai-ependytikis-vathmidas-sto-cha.htm
Τυχαία Θέματα