Διεθνής αποδοκιμασία για τα Βαρώσια- Οι επόμενες κινήσεις Ελλάδας, Κύπρου

Διεθνής αποδοκιμασία ακολούθησε τις ανακοινώσεις Ερντογάν για αλλαγή του καθεστώτος των Βαρωσίων μέσα από το άνοιγμα περιοχής της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. Είναι χαρακτηριστικό ότι το θέμα της Κύπρου θα απασχολήσει την αυριανή κλειστή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σε Ελλάδα και Κύπρο σήμανε συναγερμός,

αμέσως μετά τις ανακοινώσεις Ερντογάν, ανήμερα της θλιβερής επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Το άνοιγμα της Αμμοχώστου και ουσιαστικά ο... εκβιασμός για αναγνώριση του ψευδοκράτους ώστε να μη χαθούν οι περιουσίες των Κυπρίων κινητοποίησε τον διπλωματικό κόσμο.

Τα ΥΠΕΞ των δύο χωρών ξεκίνησαν άμεσα τις επαφές τους με τα διεθνή φόρα και τις μεγάλες δυνάμεις. Ενημερώθηκαν ο ΟΗΕ, η ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Αγγλία.

Στη συνέχεια ακολούθησαν μία σειρά από ηχηρές παρεμβάσεις:

EE

Τη βαθιά του ανησυχία για τις ανακοινώσεις που έγιναν από τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Ερσίν Τατάρ, σχετικά με την περιφραγμένη περιοχή στα Βαρώσια εκφράζει σε ανακοίνωσή του και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ. Παράλληλα κάνει λόγο για μία απαράδεκτη μονομερή απόφαση και για αλλαγή του καθεστώτος στα Βαρώσια.

Βρετανία

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ δήλωσε ότι το Λονδίνο είναι «βαθιά ανήσυχο» για την ανακοίνωση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για τον αποχαρακτηρισμό μέρους της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, λέγοντας ότι αυτό έρχεται σε αντίθεση με ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και εγείρει κινδύνους για την υπονόμευση της διαδικασίας διευθέτησης του Κυπριακού. Το συζητάμε αυτό κατεπειγόντως με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας», ανέφερε ο Βρετανός ΥΠΕΞ με ανάρτηση στο twitter.

ΗΠΑ

Η υποψήφια βοηθός υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κάρεν Ντόνφριντ τόνισε ότι οι κινήσεις των Τουρκοκυπρίων και του Ερντογάν είναι προκλητικές και εμπόδιο σε κάθε προσπάθεια διαπραγμάτευσης για επίλυση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Πρόσθεσε επίσης ότι οι κινήσεις αυτές, είναι ασυμβίβαστες με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, η Ντόνφριντ δεσμεύθηκε στον Μπομπ Μενέντεζ, γερουσιαστή και πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας ότι θα εργαστεί με το Κογκρέσο για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Διαβεβαίωσε επίσης ότι όσο η Τουρκία έχει στην κατοχή της το ρωσικό σύστημα S-400, θα διατηρηθούν οι κυρώσεις σε βάρος της.

Ρωσία

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Σεργκέι Λαβρόφ και, σύμφωνα με το sigmalive, ενημέρωσε τον Ρώσο ομόλογό του ότι ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου θα στείλει επιστολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις τουρκικές ενέργειες και προκλήσεις.

Ελληνοκυπριακή ασπίδα

Εκτός από την ενημέρωση σε διεθνές επίπεδο, Ελλάδα και Κύπρος έχουν και εσωτερική επικοινωνία. Ο κ. Μητσοτάκης συζήτησε με τον κ. Αναστασιάδη τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο υπό το φως των εξαγγελιών της τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς, που αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Συζήτησαν επίσης τον συντονισμό των περαιτέρω διπλωματικών ενεργειών Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας, σε απάντηση της τουρκικής προκλητικότητας.

Στην Κύπρο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συγκάλεσε και συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, ενώ στην Κύπρο αναμένεται να μεταβεί και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Δένδιας.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

ΕρντογάνΕΛΛΑΔΑΚΥΠΡΟΣΕλληνοτουρκικάΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣΒαρώσια
Keywords
Τυχαία Θέματα