Διεθνής Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του 1995 στη Σρεμπρένιτσα

Με αφορμή την «επέτειο» της Γενοκτονίας του 1995 στη Σρεμπρένιτσα, η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Marija Pejčinović Burić έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σχεδόν 30 χρόνια μετά τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα, αυτό παραμένει ένα από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια στην ιστορία της ηπείρου μας. «Σκεφτόμαστε τους χιλιάδες αθώους άνδρες και

αγόρια, που δολοφονήθηκαν αποκλειστικά λόγω της εθνικότητας και της θρησκείας τους, και τιμούμε τη μνήμη τους. Αποτίουμε φόρο τιμής στη γενναιότητα και την αντοχή τους.

«Αν και αυτό το έγκλημα δεν μπορεί να αναιρεθεί, μπορούμε να μάθουμε από αυτό που συνέβη και να εφαρμόσουμε αυτά τα διδάγματα, ώστε τέτοιες φρικαλεότητες να μην επαναληφθούν ποτέ.

Αυτό σημαίνει αναγνώριση των γεγονότων. Δεν μπορεί να υπάρχει χώρος για άρνηση, ιστορικό ρεβιζιονισμό ή εξύμνηση καταδικασμένων εγκληματιών πολέμου. Κοιτάζοντας το μέλλον, πρέπει να αγκαλιάσουμε ενεργά την ισότητα, τη διαφορετικότητα και τον αμοιβαίο σεβασμό.

Πρέπει επίσης να είμαστε ξεκάθαροι ότι η μισαλλοδοξία, η ρητορική μίσους και άλλες μορφές διακρίσεων αποτελούν πύλη στον πόνο και στον πόνο.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης θα συνεχίσει να στέκεται σθεναρά εναντίον αυτών και να προωθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου ως τη σωστή πορεία προς τα εμπρός για τις κοινωνίες μας.

Νίκος Ρούσσης- Στρασβούργο

#ΣΡΕΜΠΡΕΝΙΤΣΑ #Γενοκτονία
Keywords
Αναζητήσεις
diethnis-imera-mnimis-tis-genoktonias-tou-1995-sti-srebrenitsa.htm
Τυχαία Θέματα